Πυρκαγιές: Ο Νίκας βγάζει λάδι την κυβέρνηση, οι “γαλάζιοι” διαφωνούν

Πυρκαγιές: Ο Νίκας βγάζει λάδι την κυβέρνηση, οι “γαλάζιοι” διαφωνούν

Πλήθος δημοσιευμάτων σε αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν διαμαρτυρίες των γαλάζιων βουλευτών και παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των πληττόμενων περιοχών από τις πυρκαγιές, για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και την έλλειψη εναέριων μέσων, τα οποία έχουν ήδη θορυβήσει τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου.

Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αξιώνουν μάλιστα καρατομήσεις «με ειδικό πολιτικό βάρος», χρεώνοντας στον Μ. Χρυσοχοΐδη το γεγονός ότι το «μονοδιάστατο σχέδιο των εκκενώσεων» απέτρεψε πολλούς πολίτες από το να περισώσουν τα σπίτια τους, «παρά τα μεγάλα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν».

Τα σχετικά μηνύματα έχουν φθάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ανέφερε με νόημα στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «οι αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

Σε κύκλους των “γαλάζιων” αιρετών της χώρας συζητείται έντονα όχι μόνο η κυβερνητική αδράνεια απέναντι στις αγωνιώδεις εκκλήσεις σωτηρίας των χιλιάδων κατοίκων της Εύβοιας και το ενδεχόμενο να έχουν και οι δικοί τους δήμοι ή περιφερειακές ενότητες την ίδια τύχη.

Όσοι προτιμούν να εξετάζουν ορισμένες λεπτομέρειες μέσα από ένα κομματικό πρίσμα, βλέπουν επίσης την κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη να γυρνά την πλάτη ακόμη και σε πρόσωπα που κάποτε αποτελούσαν στενούς συνεργάτες της πολιτικής οικογένειας Μητσοτάκη.

Όπως και να ‘χει, τα «μαχαίρια» στο εσωτερικό της Ν.Δ. ακονίζονται πάνω στις φλόγες και στο διογκούμενο μέτωπο αυτοδιοικητικής δυσφορίας η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και άλλες απρόβλεπτες… αναζωπυρώσεις, όπως την προσπάθεια φιλόδοξων «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών να της αποδώσουν πλήρη ευθύνη για κάθε αβελτηρία και να εκμεταλλευτούν όποια κενά αφήνει. Όσον αφορά τους λίγους που σπεύδουν να στηρίξουν ανοιχτά την κυβερνητική διαχείριση, ξεσηκώνουν αντιδράσεις, δημιουργώντας και πάλι αρνητικές καταστάσεις για την κυβέρνηση.

Ρόλο «σάκου του μποξ» επεφύλαξε η κυβέρνηση και στον περιφερειάρχη, που το 2019 είχε πάρει «δαχτυλίδι» από τον Κώστα Μπακογιάννη αλλά και την αμέριστη στήριξη του Κυρ. Μητσοτάκη (σ.σ. πρόκειται για  τον Μεσσήνιο Φάνη Σπανό).

Στην πύρινη καταστροφή, «σε έναν βαθμό έχει δεχθεί άδικη κριτική», υποστηρίζουν ορισμένοι, καθώς δεν είχε από το κράτος «ούτε συντονισμό των επιχειρήσεων ούτε άλλη βοήθεια». Σε αντίθεση, πάντως, με τον δήμαρχο, ο κ. Σπανός εξέφρασε εμμέσως τη δυσφορία του απέναντι στην κυβέρνηση.

Ο μόνος που φαίνεται να στηρίζει την κυβέρνηση είναι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αν και κάποιες δηλώσεις του “άναψαν” φωτιές.

Ειδικότερα, επισκεπτόμενος την πυρόπληκτη Γορτυνία, εμφανίστηκε προσηλωμένος στην κυβερνητική «γραμμή» περί υποδειγματικής διαχείρισης της καταστροφής καθότι, δεν θρηνήσαμε νεκρούς και, όσον αφορά την απώλεια περιουσιών, εμφανίστηκε άκρως αισιόδοξος, καθώς «λεφτά έχομεν» και ό,τι καταστράφηκε «θα το ξαναφτιάξουμε». Οι δηλώσεις του ξεσήκωσαν αντιδράσεις και ο τελικός αποδέκτης δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση.

Πάντως, σε άλλες δηλώσεις του, έδειξε τη δυσαρέσκειά του. Ο κ. Νίκας θεώρησε βεβιασμένη την εκκένωση του Γυθείου αλλά και προβληματική, καθώς, “… δεν φεύγουν όλοι εύκολα από τα σπίτια, τους λες να φύγουν κι αυτοί δεν φεύγουν όλοι. Ευτυχώς τώρα, σιγά σιγά οι κάτοικοι επιστρέφουν”.

Περαιτέρω, σχετικά με τη διακοπή της κυκλοφορίας στην περιοχή της Τσακώνας, ανέφερε πως “το σύνδρομο των δυσάρεστων γεγονότων στο Μάτι έχει δημιουργήσει φοβία γιατί ο καθένας φυλάγεται”, τονίζοντας ότι δεν έπρεπε να περάσει η φωτιά την Εθνική, αφού, “…τη βλέπαμε τη φωτιά, ο αυτοκινητόδρομος έχει πλάτος 40μ., είναι μεγαλύτερος από αντιπυρική ζώνη”.

Α.Π.