Συνδρομή της Περιφέρειας με μέσα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Συνδρομή της Περιφέρειας με μέσα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου προκειμένου να συνδράμουν τις τιτάνιες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να περιοριστούν τα πάμπολλα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη Μεσσηνία και την Λακωνία, ορισμένα από την περασμένη Δευτέρα 2 Αυγούστου -καθώς οι άνεμοι προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις- και άλλα που εκδηλώθηκαν προχθές το απόγευμα.

Στον αγώνα ενάντια στις φλόγες συνδράμουν με μηχανήματα και υδροφόρες, τόσο η Περιφέρεια, όσο και οι τοπικοί δήμοι, καθώς και εθελοντές.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την έκτακτη σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας και Μεσσηνίας, σήμερα στην Σπάρτη και αργότερα στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, αντίστοιχα.

Εκτάκτως συγκλήθηκε, επίσης, το ΣΟΠΠ της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, στο Δημαρχείο της Μεγαλόπολης, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται από το μέτωπο της πυρκαγιάς που από την Άνω Μεσσηνία κατευθυνόταν στην Αρκαδία.

Στις συνεδριάσεις μετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος είχε συνεχή ενημέρωση για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε όλα τα μέτωπα.

Μεσσηνία
Η κατάσταση όπως διαγραφόταν μέχρι, προχθές το απόγευμα, ήταν πολύ δύσκολη στην Άνω Μεσσηνία -στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας- όπου οι ισχυροί άνεμοι αναζωπύρωσαν το μεσημέρι διάφορες εστίες με συνέπεια οι φλόγες να φθάσουν στο Καρνάσι, όπου κατά πληροφορίες υπέστησαν ζημιές σπίτια.

 Ήδη λίγο μετά τις 4.00 προχθές το μεσημέρι, καθώς ένα μέτωπο είχε φθάσει στο Δεσύλλα, δόθηκε εντολή μέσω του 112 για εκκένωση του Διαβολιτσίου στο οποίο πλησίαζε επικίνδυνα η φωτιά, ενώ η ίδια εντολή δόθηκε επίσης για τις περιοχές της Άνω και της Κάτω Μέλπειας, με οδηγίες ο πληθυσμός να κατευθυνθεί προς Κεντρικό ή Ζευγολατιό.

Ανάλογα με την φορά του ανέμου τα μέτωπα κινούνταν προς διάφορες κατευθύνσεις, με ένα από αυτά να κινείται προς το Ίσσαρη, στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης, στην Αρκαδία.

Στην άλλη πυρκαγιά της Μεσσηνίας, στην περιοχή του Βλαχόπουλου, η οποία καίει σε διάσπαρτα μέτωπα, δόθηκε οδηγία για μερική εκκένωση κατοικιών, ενώ στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Νωρίς το απόγευμα εξ άλλου, εκδηλώθηκαν δύο ακόμα πυρκαγιές στη Μεσσηνία, η μία στην περιοχή Ελληνικά της Άνθειας -όπου αργά το βράδυ δόθηκε εντολή για εκκένωση, προληπτικά, της Κάτω Άμφειας- και η δεύτερη στο Αριοχώρι. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής οι οποίες καταβάλουν το μέγιστο δυνατό για να περιορίσουν τις φωτιές αυτές.

Προχθές το βράδυ, στα μέτωπα των πυρκαγιών στη Μεσσηνία βρέθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ενώ σε αυτά βρίσκονταν αντιπεριφερειάρχες, όπως επίσης και ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής.

“Η Περιφέρεια με ό,τι μέσο έχει στην διάθεσή συνδράμει την Πυροσβεστική Υπηρεσία” σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.