Θανατηφόρα κλιματική αλλαγή

Θανατηφόρα κλιματική αλλαγή

   Τα αφύσικα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής στο πλανήτη μας δεν έχουν συνέπειες μόνο στο Φυσικό περιβάλλον της γης, αλλά και στα έμβια όντα του πλανήτη μας και ιδιαίτερα στον άνθρωπο, ο οποίος αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει ή να τα αποφύγει, λόγω της ακραίας μορφής τους, πληρώνοντάς τα αρκετές φορές ακόμα και με τη ζωή του. Η διαμόρφωση δε του τρόπου ζωής των ανθρώπων σήμερα, με τις ανέσεις και τις ευκολίες που τους παρέχει ο σύγχρονος ανθρώπινος πολιτισμός, βασιζόμενος κυρίως στα ορυκτά καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια μέσα από το γαιάνθρακα, τα οποία επιδεινώνουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής κάθε μέρα όλο και περισσότερο στον πλανήτη μας, καθιστούν πολύ δύσκολη την αποκοπή του από αυτά τα είδη της ενέργειας, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Οπότε έστω και με ημίμετρα αντιμετώπισής του, ο άνθρωπος θα συνεχίσει, θέλει δε θέλει, να ζει παράλληλα με τα ακραία αυτά φυσικά φαινόμενα, εφευρίσκοντας κάθε φορά μέτρα αντιμετώπισης ή αποφυγής τους. Ίσως στο μέλλον ο άνθρωπος αναγκαστεί να κατασκευάσει υπόγεια καταφύγια για την προστασία του από τους καύσωνες του καλοκαιριού, οι οποίοι όλο και πιο πολύ, με το πέρασμα του χρόνου, απειλούν την ίδια την ανθρώπινη ζωή και την επιβίωσή του πάνω στη γη, αφού η αύξηση της θερμοκρασίας όχι μόνο δυσκολεύει την αναπνοή του ανθρώπου, όχι μόνο ατονίζει ή και παραλύει κάθε δραστηριότητά του, αλλά αφαιρεί ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Ποιος άνθρωπος δεν αισθάνθηκε, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού, το καύμα του καύσωνα σαν να προέρχεται μέσα από κάμινο πυρός; Ποιος δεν ένιωσε το κάψιμο ή τη φλόγα του καύσωνα στο πρόσωπό του τους καλοκαιρινούς μήνες σαν να καίει δίπλα του ζωντανή φωτιά; Ευτυχώς γι’ αυτή τη γενιά οι καύσωνες του καλοκαιριού είναι ακόμα εν τη γεννέσει  τους και σε πρωταρχικό στάδιο, το τεράστιο πρόβλημα όμως θα το αντιμετωπίσουν οι επερχόμενες γενιές.

Το ακραίο αυτό φυσικό φαινόμενο του καλοκαιρινού καύσωνα δεν πλήττει μόνο τον άνθρωπο, αλλά και την υπόλοιπη οργανική και ανόργανη φύση, από είδη ζώων και πουλιών, έως και είδη και κατηγορίες φυτών, τα οποία μελλοντικά θα κινδυνεύσουν να εξαφανιστούν. Οι λαοί δε της γης, εξαιτίας των βίαιων αλλαγών στο οικοσύστημά της ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων,   θα αναγκαστούν σε ομαδικές μεταναστεύσεις λόγω της λειψυδρίας και ερημοποίησης, αλλά και των αποψιλώσεων και καταστροφών των δασών.  Δεν θα λείψουν δε και οι συγκρούσεις μεταξύ τους για λόγους καθαρά επιβίωσης.

   Οι ακραίες πλημμύρες επίσης, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, αλλά ενίοτε και τα καλοκαίρια, προκαλούν επίσης τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και περιουσίες, αφαιρώντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Ο δε άνθρωπος, τις περισσότερες φορές απλώς περιμένει το πέρασμά τους και τις συνέπειές τους, αδύναμος να τις αντιμετωπίσει. Απόρροια κι αυτές της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας, κυρίως από την καταστροφική επίδραση των ορυκτών καυσίμων στην ατμόσφαιρα της γης.

 Επομένως, η κλιματική αλλαγή είναι ο επικινδυνότερος εχθρός του ανθρώπου σήμερα, αλλά και στο εγγύς μέλλον,  γι’ αυτό επείγει οι όποιες λύσεις για την αντιμετώπισή της να βρεθούν και να εφαρμοστούν τάχιστα.

Του Σωτήρη Τζανετέα