Την πυροπροστασία στα χέρια τους πήραν οι κάτοικοι της Αλαγονίας

Την πυροπροστασία στα χέρια  τους πήραν οι κάτοικοι της Αλαγονίας

Είδαν κι απόειδαν οι άνθρωποι της Αλαγονίας και βλέποντας τις καταστροφές που βιώνουν φέτος άλλες περιοχές από τις πυρκαγιές, πήραν μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία.  Η Κοινότητα Αλαγονίας, λοιπόν, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλαγονίας και δημιουργικούς εθελοντές, προέβησαν στον καθαρισμό και τη λειτουργία της δεξαμενής στην Αγία Τριάδα Αλαγονίας, έτσι ώστε να παρέχεται  νερό από πυροσβεστικό κρουνό και νερό άρδευσης στους κατοίκους.

Το νερό από τον πυροσβεστικό κρουνό μπορεί να διατεθεί για την εξυπηρέτηση σε περίπτωση πυρκαγιάς στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις εθελοντικές ομάδες.

Την καθάρισαν
Η δεξαμενή, χωρητικότητας 250 κυβικών μέτρων, καθαρίστηκε από ποσότητα φερτών υλικών (λάσπες, χαλίκια), περίπου 150 κυβικών μέτρων και άνω των διακοσίων ριζών δέντρων, τα οποία είχαν φυτρώσει λόγω της πολυετούς εγκατάλειψής της. Παράλληλα, έγιναν επισκευές στα ρήγματα που προκαλούσαν διαρροές στον πυθμένα. 

Η δεξαμενή Αγίας Τριάδας Αλαγονίας κατασκευάστηκε το 1967 από κατοίκους της «Επάνω Μεριάς» με προσωπική εργασία, λόγω των τότε αναγκών άρδευσης των καλλιεργειών.

Αργότερα τοποθετήθηκε πυροσβεστικός κρουνός, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και ήταν καθοριστικής σημασίας, λόγω της θέσης του κοντά στον οικισμό, στις μεγάλες πυρκαγιές του 1998 και του 2007.

Οι κάτοικοι της Αλαγονίας που γνωρίζουν σχετικά,  επισημαίνουν το πολυετές αίτημα προς τις υπηρεσίες για συντήρηση, το οποίο όμως δεν έβρισκε ανταπόκριση. Έτσι προέβησαν σε αυτή την πρωτοβουλία.

Άλλες 8 δεξαμενές
Η Κοινότητα Αλαγονίας εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλους όσοι εθελοντικά βοήθησαν στην ολοκλήρωση του έργου, καθώς και τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας και ιδιαίτερα τον προϊστάμενο του οποίου είναι αρμοδιότητα οι Κοινότητες του Ταϋγέτου, για την παροχή των υλικών.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κοινότητας Αλαγονίας, αξίζει να τονιστεί ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν 8 δεξαμενές ύδρευσης και άρδευσης οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα.

Οι δύο δεξαμενές που αυτή τη στιγμή είναι άδειες και  χρειάζονται άμεση αποκατάσταση είναι: στην περιοχή «Λακούλες – Κλιτσιές – Αγ. Παρασκευή», χωρητικότητας 400 περίπου κυβικών μέτρων, κατασκευασμένη πριν από 40 χρόνια από την ΥΕΒ, η οποία λόγω του ρήγματος στον πυθμένα δε γέμισε ποτέ, και στη θέση «Στραψιές», όπου είναι απαραίτητη η τοποθέτηση και υπογειοποίηση του αγωγού, για να γίνει η πλήρωση της δεξαμενής.

Η Κοινότητα Αλαγονίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίας και οι δημιουργικοί εθελοντές της Αλαγονίας αγαπούν τον τόπο τους και συνάμα το βουνό και το δάσος του Ταϋγέτου και επιθυμούν, όπως όλοι, ένα χωριό ζωντανό, σε μετάβαση προς μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον μορφή, για όλους τους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες.

Σε αυτή τους την προσπάθεια ζητούν τη στήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας, προκειμένου να έχουν άμεσα αποτελέσματα, ενώ η Κοινότητα Αλαγονίας έχει επισημάνει με έγγραφά της όλα τα προβλήματα σχετικά με τις υποδομές πυροπροστασίας και τις ανάγκες βελτίωσής τους, έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διασφάλιση του βουνού και των κατοίκων. 
Β.Β.