Τουρισμός: Αύγουστος από τα παλιά αλλά Ιούλιος, Σεπτέμβριος θα κάνουν το ταμείο

Τουρισμός: Αύγουστος από τα παλιά αλλά Ιούλιος, Σεπτέμβριος θα κάνουν το ταμείο

 Τα χαμόγελα επέστρεψαν στα πρόσωπα ιδιοκτητών ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων  δωματίων στη Μεσσηνία, αφού ο Αύγουστος,  τόσο τις ημέρες της Παναγίας, όσο και τις υπόλοιπες που απομένουν, κινείται ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Οι Έλληνες, που είναι η πλειοψηφία των επισκεπτών έκαναν και φέτος τη διαφορά βοηθώντας την τουριστική κίνηση στην περιοχή μας, η οποία έχει σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις επιλογής ως προορισμού.

Βέβαια, ένας μήνας δε φτάνει να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν τους άλλους έντεκα και έτσι, όλοι ευελπιστούν τα καλά νέα για τον τουρισμό στη Μεσσηνία να συνεχισθούν και τους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

Ήδη υπάρχουν καλές κρατήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων να κάνει έκκληση στον κόσμο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί για να έχουμε όλοι ένα καλύτερο φθινόπωρο. Το ίδιο υποστηρίζει και  ο Πρόεδρος των Ενοικιαζομένων  Δωματίων επισημαίνοντας  πως αν δεν υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα με την εξάπλωση του covid και ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας πολύ καλός μήνας για τον τουρισμό στη Μεσσηνία, με τις κρατήσεις που ήδη γίνονται.

Έκκληση των ξενοδόχων για εμβολιασμούς

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, μετέφερε αρχικά την ευφορία των συναδέλφων του για την τουριστική κίνηση που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής:

«Επιτέλους,  μετά από 18 μήνες οι ξενοδόχοι άρχισαν να χαμογελούν. Ωστόσο, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και οι συνέπειες που υφιστάμεθα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, που ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένες στην Πελοπόννησο και το ιδιαίτερα επιβαρυντικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την μεταβολή των επιδημιολογικών δεδομένων, δημιουργούν ένα μείγμα ανάσχεσης του τουρισμού. Ιδιαίτερα για τους εισερχόμενους τουρίστες από τους οποίους περιμέναμε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των ζημιών», παρατήρησε.

Ο κ. Καραλής, πρόσθεσε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου, η Μεσσηνία θα συνεχίσει να δουλεύει με Έλληνες επισκέπτες με τις γνωστές ιδιομορφίες, καθώς πρέπει μέχρι τέλος του μήνα να εξαντλήσουν τις ημέρες των διακοπών και να επιστρέψουν στη βάση τους, για την έναρξη των σχολείων.

«Αυτή η έξαρση της κίνησης που είχαμε, ανάλογη και καλύτερη της περσινής, φοβάμαι ότι θα αρχίσει να αποδυναμώνεται μετά τον Αύγουστο και δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι προοπτικές λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται από την πανδημία. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους συμπατριώτες μας, να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και να εμβολιασθούν. Διότι, το φθινόπωρο θα μπορούσε να μας βρει πολύ καλύτερα, αν οι εμβολιασμοί είχαν δημιουργήσει ένα τοίχος ανοσίας, που θα δημιουργούσε αίσθημα ασφάλειας στους εισερχόμενους τουρίστες. Εκεί θέλουμε να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας και να ζητήσουμε απ όσους προβληματίζονται ή είναι δύσπιστοι, να αποφασίσουν να εμβολιασθούν και να στηρίξουν έτσι και την κοινωνία και την οικονομία», υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η καλή κίνηση αυτής της περιόδου, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως σωσίβιο για τους υπολοίπους μήνες του χρόνου, ενώ για τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, είπε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν κρατήσεις που όμως δεν υπερβαίνουν το 30%. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπήρξαν και ακυρώσεις, καθώς οι ξένοι επισκέπτες ενημερώνονται για τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, αλλά και για τις ζημιές από τις πυρκαγιές και έχουν φοβηθεί.

Γέμισαν και τα ενοικιαζόμενα

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Είχαμε πολύ κόσμο και ελπίζουμε να συνεχισθεί έτσι και ο υπόλοιπος μήνας», απάντησε ο πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Δωματίων Ιωάννης Καραλής για την κίνηση του Δεκαπενταύγουστου.

Οι Έλληνες αποτέλεσαν την πλειοψηφία των επισκεπτών, όμως ήταν αρκετοί και οι ξένοι, που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία.

«Οι Έλληνες εξακολουθούν να στηρίζουν την τουριστική αγορά της υγειονομικής κρίσης. Η περίοδος εκτιμάμε ότι θα εξελιχθεί καλά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα με την πανδημία. Περιμένουμε κόσμο από κάποιες χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία και Αγγλία, που έχουν θέματα με την  πανδημία και μπορεί να έχουμε συνέπειες. Πάντως ζήτηση υπάρχει και για το Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο. Ο Αύγουστος, ωστόσο, δεν μπορεί να αποτελέσει μήνα κριτήριο, γιατί ούτως η άλλως θα είχε κίνηση. Οι μήνες που δίνουν όλη την εικόνα είναι ο Ιούνιος με τον Ιούλιο και ο Σεπτέμβριος με τον Οκτώβριο. Πιστεύω ότι δε θα έχουμε θέματα με τον κορωνοϊο και θα είναι και ο Σεπτέμβριος ικανοποιητικός. Θέλω, τέλος, να εξάρω την πολύ καλή προσπάθεια και τον επαγγελματισμό των τουριστικών επιχειρήσεων στη Μεσσηνία, σχετικά με τον τρόπο που χειρίζονται το όλο υγειονομικό θέμα», κατέληξε ο κ. Γιάννης Καραλής.

Της Βίκυς Βετουλάκη