Τριφυλία: Η Αντιπολίτευση επέβαλλε διαφάνεια με εναλλακτική πρόταση

Τριφυλία: Η Αντιπολίτευση επέβαλλε διαφάνεια με εναλλακτική πρόταση

Δύο χρόνια από την ανάληψη καθηκόντων της σημερινής δημοτικής Αρχής Τριφυλίας και δύο χρόνια προ της καταθέσεως συνδυασμών για τις εκλογές του 2023 αλλάζει άρδην το σκηνικό στο δήμο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ρεπορτάζ, η Αντιπολίτευση κατάφερε από τη μία ένα καίριο πλήγμα στην – ελέω αλλεπάλληλων τροποποιήσεων του νόμου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» – στο ιδιότυπο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης (σ.σ. όπως συμβαίνει σε όλους τους δήμους που έχουν μειοψηφική διοίκηση) και από την άλλη να επιβάλλει όρους διαφάνειας στη λειτουργία του δήμου και την οικονομική διαχείριση του δημοτικού χρήματος από κάθε πηγή εσόδων.

Στην προχθεσινοβραδινή, θυελλώδη σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, «πέρασε» (σ.σ. εγκρίθηκε) η εναλλακτική πρόταση επί τροποποίησης προϋπολογισμού που κατέθεσαν από την Αντιπολίτευση ο Δημήτρης Δριμής και ο Γιάννης Μερκούρης. Σημειώνεται πως, η απόφαση για την τροποποίηση προϋπολογισμού είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία, μόνο με θετικές ψήφους των 4 έμμισθων αντιδημάρχων, σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 3 Αυγούστου όταν και εκτός της ημερήσιας διάταξης τέθηκε το θέμα της τροποποίησης στην οποία περιλαμβανόταν και η δημιουργία πέντε νέων κωδικών ομοειδών προμηθειών με ποσά για απευθείας αναθέσεις δημάρχου και όχι διενέργεια διαγωνισμών.

Με την απόφαση που ελήφθη η Αντιπολίτευση ανάγκασε ουσιαστικά και κυριολεκτικά τη δημοτική Αρχή σε διαγωνισμούς για προμήθεια υλικών οδοσήμανσης-ονοματοδοσίας για τις τρεις Δ.Ε. Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών και όχι με τρεις απευθείας αναθέσεις που ήθελε η δημοτική Αρχή και, επίσης, για προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού συντήρησης δημοτικού  φωτισμού και κτιρίων Δ.Ε. Κυπαρισσίας, Αυλώνος, Αετού και όχι με απευθείας αναθέσεις που ήθελε η δημοτική Αρχή.

Είναι η πρώτη φορά που η Αντιπολίτευση κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο, δια της εναλλακτικής πρότασης που κατέθεσαν ο Δημήτρης Δριμής και ο Γιάννης Μερκούρης, χρησιμοποιεί την πρόβλεψη του νόμου για εναλλακτικές προτάσεις και από το αποτέλεσμα αναδεικνύεται ότι υπάρχει κοινός τόπος ως προς τη διαφάνεια, την οικονομική διαχείριση του δήμου και τη διάθεση του δημοτικού χρήματος από κάθε πηγή εσόδων με άπλετο φως στις διαδικασίες. Κάτι που ευαγγελιζόταν προεκλογικά ο κ. Λεβεντάκης, αλλά με την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής Αρχής φαίνεται πως ξεχάστηκε.

Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που η Αντιπολίτευση έχει εξαπολύσει μομφή προς τη δημοτική Αρχή για «σπάσιμο» σε πολλούς κωδικούς του προϋπολογισμού ομοειδών προμηθειών, υπηρεσιών και έργων στα όρια της απευθείας ανάθεσης αποφεύγοντας τους διαγωνισμούς και προχωρώντας σε αλλεπάλληλες απευθείας αναθέσεις, διαδικασίες που κάποιες εξ αυτών όπως είναι γνωστό είτε έχουν ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (ΩΓΟΛΟΡ1Φ-923), είτε ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη…

Η απόφαση που ελήφθη στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας με την υπερψήφιση και έγκριση της εναλλακτικής πρότασης από την Αντιπολίτευση αποτελεί ορόσημο και μάλιστα σε ένα κομβικό χρονικό σημείο της δημοτικής περιόδου οπότε και, αναπόφευκτα, “προκαλεί” καταιγιστικές εξελίξεις εν μέσω θέρους αλλά και για τη συνέχεια.

Του Ηλία Γιαννόπουλου