Α. Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τις εμμονές περί αυτορρύθμισης της αγοράς»

Αλέξης Χαρίτσης: «Οι παλινωδίες της κυβέρνησης πλήττουν και τη δημόσια υγεία και την οικονομία»

«Κορυφαίο για το σύνολο της κοινωνίας» χαρακτήρισε το ζήτημα της ακρίβειας ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τ/στ «STAR Κεντρικής Ελλάδας» το βράδυ της Τετάρτης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα».

«Όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επαγγελματικοί φορείς, επιμελητήρια και ενώσεις καταναλωτών είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μήνες για τις επικείμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες και σε ήδη πρώτης ανάγκης», πρόσθεσε ο ίδιος. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση κώφευσε στην εκκλήσεις μας να παρέμβει εγκαίρως» σχολίασε χαρακτηριστικά. 

«Ειδικά το ζήτημα της ενέργειας έχει προεκτάσεις στο σύνολο της οικονομίας, από τη βιομηχανία μέχρι το πιο μικρό κατάστημα» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, υπενθυμίζοντας ότι «εδώ και ενάμιση χρόνο η ΔΕΗ αύξησε τα τιμολόγια της προκειμένου να κατασκευαστεί ένα κυβερνητικό success story, το οποίο πληρώνουν τώρα οι καταναλωτές».

Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό τα 150 εκ. ευρώ που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ για την ενέργεια» και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα», όπως «στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των ενεργοβόρων επιχειρήσεων, ελάφρυνση κόστους στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και ρύθμιση της αγοράς», σημειώνοντας και το «παράδειγμα της Ισπανίας, όπου η κυβέρνηση έβαλε πλαφόν στις αυξήσεις του ρεύματος στον καταναλωτή».

«Εδώ ο υπουργός Ανάπτυξης δηλώνει κυνικά ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα προχωρήσουν είτε σε συγχωνεύσεις είτε σε λουκέτο, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση ούτε από τις τράπεζες ούτε από το Ταμείο Ανάκαμψης» αντιπαρέβαλε ο κ. Χαρίτσης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «αν η κυβέρνηση δεν αφήσει στην άκρη της εμμονές της περί αυτορρύθμισης της αγοράς, οι εξελίξεις θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας, με νέες αυξήσεις τιμών, μείωση της κατανάλωσης, πρόβλημα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις και σημαντικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά».

«Ήδη από τον Ιούλιο έχουμε καταθέσει επίκαιρη επερώτηση αναδεικνύοντας το ζήτημα. Την επόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί στη Βουλή και ελπίζουμε να λάβουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση. Στην πολιτική δεν αρκούν τα ευχολόγια, χρειάζονται πράξεις» κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.