Ανάγνωση του Λόγου του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

Ανάγνωση του Λόγου του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

Μία εμβληματική στιγμή της νεώτερης ελληνικής ιστορίας έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1838, όταν ο Γέρος του Μοριά, στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ανέβηκε στο ιστορικό βήμα της Πνύκας, προκειμένου να εκφωνήσει τον περίφημο Λόγο του περί της παιδείας στους νέους της εποχής του. Στα λόγια του Κολοκοτρώνη προς τους νέους τονίζεται η σημασία της συνέχειας και της σημαντικότητας της ενότητας του Έθνους, η σημασία της θρησκείας και η προϋπόθεση της παιδείας.

Έκτοτε κανείς δεν έχει ξαναμιλήσει από το βήμα αυτό και ποτέ ξανά, μέχρι την προσεχή Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου (17.30-20.00), δεν έχει ξανακουσθεί ο Λόγος του Γέρου του Μοριά στην Πνύκα.

Για το λόγο αυτό ο Εκπαιδευτικός Όμιλος «New York College», ο Πολιτισμικός Σύλλογος «Διόνυσος» και ο «Πατριωτικός Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδας» ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν αυτή τη μοναδική στιγμή της ελληνικής ιστορίας.

Εκτός από την ανάγνωση του Λόγου του Κολοκοτρώνη, στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν διαπρεπείς ακαδημαϊκοί, αλλά και πρόσωπα προερχόμενα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι θα αναδείξουν την προσωπικότητα και το έργο του σπουδαίου Έλληνα αγωνιστή, ενώ θα ολοκληρωθεί με το καλλιτεχνικό μέρος.

Να σημειωθεί δε η μεσσηνιακή καταγωγή ενός εκ των διοργανωτών, του προέδρου του New York College, Ηλία Φούτση και ενός εκ των κυρίων ομιλητών, του καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Νιάρχου.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του καναλιού του New York College: https://www.youtube.com/user/nycath, όπως και του καναλιού του Σωματείου «Διόνυσος».