Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Κυριάρχησαν Μίκης Θεοδωράκης, λυματολάσπη και αναστολή πανηγυριού

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Κυριάρχησαν Μίκης Θεοδωράκης, λυματολάσπη και αναστολή πανηγυριού

Παράνομες εργασίες σε κανάλι του ΓΟΕΒ

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, με το κλίμα αυτή τη φορά να είναι σχετικά ήσυχο και οι κόντρες ελάχιστες. Τα δε θέματα που συζητήθηκαν ήταν διαφόρων ειδών, με τη συναίνεση να κυριαρχεί.

Το Δ.Σ. ξεκίνησε με ενημέρωση του προέδρου ότι πλέον οι οδηγίες των αρμοδίων επιτρέπουν τη διεξαγωγή συμβουλίων δια ζώσης, όμως οι σύμβουλοι πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για τη συμμετοχή τους. Οπότε τους κάλεσε να αποστείλουν τα πιστοποιητικά προκειμένου τα επόμενα συμβούλια να πραγματοποιηθούν δια ζώσης.

Τιμή στον Μίκη Θεοδωράκη
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Αθανασόπουλος, μιλώντας για το σπουδαίο έργο του Μίκη Θεοδωράκη και προτείνοντας η πόλη της Μεσσήνης να τον τιμήσει.

Πρότεινε, λοιπόν, να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συναυλία, καθώς και δρόμος της πόλης να πάρει το όνομα του εκλιπόντος, προτάσεις που επικροτήθηκαν από το Σώμα και θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

Ερωτήσεις
Προχωρώντας στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων, πρώτη ήταν από τον  Τάσο Τσερπέ, ο οποίος ζήτησε από το δήμαρχο εξηγήσεις για τις ποσότητες λυματολάσπης που εντοπίστηκαν σε οικόπεδο ιδιοκτησίας  ΕΘΙΑΓΕ.

Ο ίδιος, μάλιστα, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι στο ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας κάνει φωτογραφικές εργασίες, ενώ, όπως είπε, ο καιρός για τη συνέχιση των εργασιών παρήλθε και ζήτησε σχετική ενημέρωση.

Απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης για το πρώτο θέμα σημείωσε ότι λειτούργησε ακαριαία όταν ενημερώθηκε και έτσι σε δυόμισι μέρες η λυματολάσπη απομακρύνθηκε. Πρόσθεσε, δε, ότι το θέμα δεν είναι το πώς κινήθηκαν οι υπηρεσίες και λύθηκε, αλλά ότι η εναπόθεση έγινε με παράξενο τρόπο και κατά τον ίδιο «δεν μπορεί τέτοιες κινήσεις να γίνονται έτσι».

Αναφερόμενος στην αγροτική οδοποιία σχολίασε ότι η Δημοτική Αρχή ακολουθεί τον προγραμματισμό της κι αυτό είναι κάτι που δε θα αλλάξει, προκειμένου όσοι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο δίκτυο όταν ολοκληρωθεί να το «απολαύσουν».

Συνεχίζοντας είπε ότι υπάρχουν ακόμα μέρες να γίνουν εργασίες, ενώ υποστήριξε πως έμειναν λίγο πίσω, καθώς οδηγοί μηχανημάτων χρειάστηκε να μεταβούν στις φωτιές που ξέσπασαν στο Δήμο.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δε θέλει να λέει δικαιολογίες, ενώ είναι σημαντικό ότι υπάρχει ένταξη τέτοιων έργων στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης».

Όσο για τα φωτογραφικά έργα, δήλωσε ότι αυτό δεν ισχύει, ενώ μιλώντας για το παρελθόν, είπε ότι υπήρξαν περιοχές που κατά τα προηγούμενα 5-6 χρόνια συνεργεία είχαν εμφανιστεί ελάχιστες φορές για αγροτική οδοποιία.

Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος ζήτησε από το Σώμα να καταδικάσει προπηλακισμούς που έγιναν στη διάρκεια του τουρνουά μπάσκετ της ΚΝΕ κατά των ναρκωτικών στη Μεσσήνη, σημειώνοντας πως τέτοιες πράξεις δείχνουν ότι κάποιοι θέλουν τη νεολαία «χαζεμένη» από τα ναρκωτικά. Υπονόησε δε ότι οι προπηλακισμοί έγιναν από μέλη κόμματος που έχει καταδικαστεί για τη στάση του.

Ο δήμαρχος απαντώντας ανέφερε ότι το Σώμα καταδικάζει τέτοια περιστατικά, ενώ ο Δήμος στηρίζει τέτοιες διοργανώσεις, εξ ου και στήριξε και τη συγκεκριμένη.

Τ10 του ΓΟΕΒ
Ο Νίκος Ξενόγιαννης κατήγγειλε ένα σοβαρό περιστατικό που έλαβε χώρα στην απόληξη του καναλιού Τ10 του ΓΟΕΒ στην περιοχή της Μπούκας. Όπως υποστήριξε, λοιπόν, διαχειριστής μεγάλης ιδιοκτησίας της περιοχής πήρε μια τσάπα και με εργασίες που έκανε έκρυψε τον Τ10, κάτι που μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης, αφού μέσω αυτού διοχετεύεται μεγάλη ποσότητα νερού.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης απάντησε ότι μόλις ενημερώθηκε για το θέμα προέβη σε κινήσεις προκειμένου να σταματήσουν οι συγκεκριμένες εργασίες. Ειδικότερα, στο σημείο έσπευσε αντιδήμαρχος, ενώ μίλησε με την Π.Ε. Μεσσηνίας, καθώς και την Αστυνομία, και έτσι ο χειριστής του μηχανήματος σταμάτησε τις εργασίες.

Πρόσθεσε δε ότι ο ΓΟΕΒ θα κάνει μήνυση, ενώ μηχανήματα του Δήμου θα συνδράμουν για την αποκατάσταση του Τ10, χαρακτηρίζοντας την όλη ενέργεια απαράδεκτη.

Εμποροπανήγυρη
Το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο σε επίπεδο ημερήσιας διάταξης ήταν αυτό της αναστολής λειτουργίας της ετήσιας εμποροπανήγυρης, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την Δημοτική Αρχή ότι δε συγκάλεσε έκτακτο Δ.Σ. για να παρθεί αυτή η απόφαση.

Όπως είπε ο Τάσος Τσερπές, από την αρχή είχε διαφανεί ότι το πανηγύρι δε θα γίνει, αλλά η Μεσσήνη πίστευε ότι θα το κάνει παρά τα δεδομένα που επικρατούσαν, για να προσθέσει ότι ξαφνικά ενημερώθηκε ότι δε θα διεξαχθεί και αναρωτήθηκε γιατί δεν έγινε έκτακτο Δ.Σ.

Ο Γιάννης Λάσκαρης με τη σειρά του ανέφερε ότι από την αρχή διαφαινόταν ότι το πανηγύρι δύσκολα θα γινόταν και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να συζητήσει για την επόμενη μέρα. Η όλη εικόνα, σχολίασε, πρέπει να αλλάξει και σε αυτό να εμπλακούν τοπικοί παραγωγοί και καταστηματάρχες της πόλης.

Ο Μανώλης Δουρούμης ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι υπέρ της αναβολής του πανηγυριού, όμως κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή ότι με τον τρόπο που αποφάσισε να το αναβάλει έδειξε για ακόμα μια φορά ότι δε σέβεται το Δημοτικό Συμβούλιο, με τον ίδιο να αναφέρει ακόμη ότι θα μπορούσε να συγκληθεί έκτακτο Δ.Σ.

Εκείνη τη στιγμή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απάντησε ότι «σε λίγο λόγω της κατάστασης με την πανδημία θα πέφτουμε σαν τα κοκορόπουλα», για να συμπληρώσει ότι τα πράγματα είναι τραγικά.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Μεσσήνης απευθύνθηκε στον Τάσο Τσερπέ και του είπε ότι η παράταξή του από την αρχή δεν ήθελε την πραγματοποίηση του πανηγυριού και αυτό φάνηκε από τη μη συμμετοχή μέλους της στην επιτροπή. Επίσης, ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί το πανηγύρι.

Η απόφαση μη πραγματοποίησης, εξήγησε, πάρθηκε γρήγορα για να μην υπάρξουν κυρίως γραφειοκρατικά ζητήματα, ενώ πρόσθεσε ότι ήρθε σε επικοινωνία με τους επικεφαλής και ενημέρωσε.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση