Έφτασε στο… «τείχος» των αρνητών η πορεία των εμβολιασμών στη Μεσσηνία

Έφτασε στο… «τείχος» των αρνητών η πορεία των εμβολιασμών στη Μεσσηνία

Στους χαμηλότερους ίσως ρυθμούς από την αρχή εφαρμογής τους κινούνται πλέον και στη Μεσσηνία οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, με τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων στο νομό να έχουν «καρφωθεί» μεταξύ 50-52,9%.

Η πορεία των εμβολιασμών φαίνεται πλέον πως έχει φτάσει στο «τείχος» των αρνητών και αναποφάσιστων και όπως τονίζεται, δύσκολα θα πειστεί όλο αυτό το ποσοστό που απομένει να πάρει το δρόμο για τα εμβολιαστικά κέντρα.

Η Μεσσηνία βρίσκεται κάτω από το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας, που φτάνει στο 60,67%.

Μέχρι πριν από λίγες μέρες η εμβολιαστική κάλυψη στο νομό μας, τουλάχιστον με μία δόση, κυμαινόταν μεταξύ 55.97% – 53.28%. Οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί βρίσκονται στα ποσοστά 52.98% – 50.00% και ο δείκτης θετικότητας ελέγχων στο 1.52%
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι και την Τρίτη στη Μεσσηνία είχαν γίνει συνολικά 171.048 εμβολιασμοί. Με τουλάχιστον μία δόση είχαν εμβολιασθεί 90.172 άτομα, ενώ ολοκληρωμένο εμβολιασμό είχαν 86.782 άτομα. Ταυτόχρονα, στη Μεσσηνία έχει ξεκινήσει να γίνεται και η τρίτη δόση. Μέχρι προχθές είχαν γίνει 285 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης.

Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας
Τα δε ποσοστά από τους καθημερινούς εμβολιασμούς δείχνουν στη Μεσσηνία πόσο μεγάλη είναι η μείωση. Την Τρίτη σε όλο το νομό έγιναν 298 εμβολιασμοί και από αυτούς μόνο οι 91 αφορούσαν στην πρώτη δόση, δηλαδή άνθρωποι που αποφάσισαν να ξεκινήσουν τον εμβολιαστικό κύκλο κατά του κορωνοϊού.

Η μειωμένη προσέλευση ανθρώπων να εμβολιασθούν καταγράφεται πλέον σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Μεσσηνίας.

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας γίνονται πλέον – κατά μέσο όρο- 150 εμβολιασμοί, όταν οι εμβολιαστικές γραμμές του νοσοκομείου είχαν καταγράψει ακόμα και 600 άτομα για εμβολιασμό μέσα σε μια ημέρα. Τώρα λίγο παραπάνω από τόσα γίνονται σε ολόκληρη την εβδομάδα. Για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν 836 εμβόλια της Pfizer και 74 της Johnson.

Κυρίως αυτοί που προσέρχονται πλέον είναι νέοι άνθρωποι, ενώ ακόμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν έχει ξεκινήσει να γίνεται η τρίτη δόση του εμβολίου.

Πτωτική είναι η τάση των εμβολιασμών και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου από τους 320 που ήταν οι περισσότεροι που είχαν γίνει μέσα σε μια ημέρα, τώρα κυμαίνονται μεταξύ 40-50.

Κέντρο Υγείας Καλαμάτας
Όσο για το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, καταγράφεται γενικά μείωση στους εμβολιασμούς, ενώ υπήρξε μια μικρή αύξηση αυτές τις ημέρες, καθώς εντάχθηκαν και νέες ηλικιακές ομάδες.

Πλέον οι εμβολιασμοί που γίνονται καθημερινά είναι κατά μέσο όρο 150-160 και, φυσικά, απέχουν κατά πολύ από τους 400 και παραπάνω που γίνονταν καθημερινά στο συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο το Μάιο και τον Ιούνιο. Αυτοί δε που ξεκινούν τώρα τον εμβολιασμό τους κάνοντας την πρώτη δόση, είναι πλέον ελάχιστοι.

Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση και ήδη έχουν εμβολιασθεί περίπου 100 άτομα.

Όπως εξήγησε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου, Παναγιώτης Κατσαφάδος, πρόκειται για άτομα που έχουν λάβει ενημέρωση από το σύστημα πως πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται και οι υπόλοιπες διευκρινίσεις, καθώς θα ανοίξει το σύστημα για να κάνουν 3η δόση οι υγειονομικοί και συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

«Έρχεται χειμώνας και τα πράγματα θα επιδεινωθούν. Ανοίγουν και τα πανεπιστήμια και αν δεν έχουν εμβολιαστεί θα έχουμε πρόβλημα. Υπάρχει ένα 30- 40% που δύσκολα θα μπορέσουμε να τους πείσουμε να κάνουν το εμβόλιο. Πιστεύω, βέβαια, ότι αργά ή γρήγορα θα πεισθούν, αλλά δεν έχουμε το χρόνο. Για το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας χρειάσθηκε μια δεκαετία για να πεισθεί ο κόσμος. Τώρα δεν έχουμε τόσο χρόνο. Μέχρι, όμως, να τελειώσουμε με αυτή την ιστορία κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τις αποστάσεις, τις μάσκες και το πλύσιμο των χεριών», κατέληξε ο κ. Κατσαφάδος.

Της Βίκυς Βετουλάκη