Έξι μήνες από το γκρέμισμα, καλούπωμα μάντρας του Δημοτικού Σταδίου Κυπαρισσίας

Έξι μήνες από το γκρέμισμα, καλούπωμα μάντρας του Δημοτικού Σταδίου Κυπαρισσίας

Απαιτείται άμεσα επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν έξι μήνες από το γκρέμισμα της πετρόχτιστης μάντρας του Δημοτικού Σταδίου Κυπαρισσίας και στις αρχές Σεπτεμβρίου, με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, ξεκίνησαν, επιτέλους, εργασίες για κατασκευή καινούργιου τσιμεντένιου τοιχίου.

Το γκρέμισμα, ύστερα από τη με αριθμό 507/2021 απόφαση δημάρχου, άρχισε στις 30 Μαρτίου 2021. Εκείνες τις μέρες γκρεμίστηκε τμήμα της μάντρας του Δημοτικού Σταδίου από την είσοδο του γηπέδου, πλησίον της εισόδου του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου – Λυκείου, και για κάποια μέτρα δυτικά.

Κάτοικοι της περιοχής και ευρύτερα της πόλης απόρησαν και αντέδρασαν, καθώς ουδείς μπορούσε να αντιληφθεί για ποιο λόγο γκρεμίστηκε το αρχικό τμήμα της μάντρας χωρίς να εξυπηρετεί στην ουσία τίποτα. Η δε κατακραυγή «ανάγκασε» τη Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη να προχωρήσει και σε περαιτέρω γκρέμισμα, για κάποια μέτρα δυτικότερα, αφού έτσι κι αλλιώς το γκρέμισμα της πετρόχτιστης μάντρας είχε συντελεστεί. Όχι όμως έως το σημείο που αυτή φθάνει δυτικά απέναντι από πεζοδρόμιο και του νοσοκομείου.

Στα μέτρα εκείνα που γκρεμίστηκε η μάντρα, όπως έχει κοινολογηθεί, θα γίνει πεζοδρόμιο, αφού προηγουμένως μπει «μέσα» – κατά το γήπεδο – το τμήμα αυτό, το οποίο αυτές τις μέρες έχει καλουπωθεί και πέφτει τσιμέντο, όπως μας μεταφέρθηκε.

Ίσως θεωρείται «πολυτέλεια» να μεταφέρουμε ερωτήματα κατοίκων της περιοχής και της πόλης για το εάν υπήρχε από την αρχή μελέτη, πότε και από ποιον συντάχθηκε και πότε και από ποιον εγκρίθηκε, εάν υπάρχει κάποια απόφαση θεσμικού οργάνου του Δήμου Τριφυλίας, εάν υπήρχαν εξασφαλισμένες από την αρχή εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις που ίσως να απαιτούνταν, εάν έστω έχει γίνει συζήτηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει και γιατί γκρεμίστηκε, όπως και όσο γκρεμίστηκε, η πετρόχτιστη μάντρα, και πολλά άλλα σχετικά με τη ρυμοτομική και την οικοδομική γραμμή. Επίσης, ερωτήματα που έχουν άμεση σχέση με την κατασκευή και επίβλεψη.

Μην ισχυριστεί κανείς ότι γίνεται από συνεργεία του Δήμου, όπως ψευδέστατα έχει παρουσιαστεί για άλλες εργασίες που εκτελέστηκαν στην Κυπαρισσία, γιατί απλούστατα θα εκτεθεί πολλαπλώς.

Σε αναμονή ολοκλήρωσης της κατασκευής της μάντρας με τσιμέντο, αλλά και του πεζοδρομίου, όταν και όποτε αυτό γίνει, επαναλαμβάνουμε εκείνο που είχαμε τονίσει σχετικά στο «Θ» από τις 31 Μαρτίου: «Απαιτείται, επιτέλους, επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης Δημοτικού Σταδίου Κυπαρισσίας και χρηματοδότησή της» σημειώνοντας από τότε πως «αφού η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας επέλεξε να ασχοληθεί με το γήπεδο (σ.σ. Δημοτικό Στάδιο) για το γκρέμισμα της μάντρας, μήπως θα έπρεπε να ασχοληθεί πολύ πιο σοβαρά με το ζήτημα του Δημοτικού Σταδίου Κυπαρισσίας και να επικαιροποιήσει τη μελέτη, που εδώ και χρόνια υπάρχει έτοιμη στα συρτάρια της αρμόδιας υπηρεσίας του, για προώθηση και υποβολή πρότασης χρηματοδότησής της για κατασκευή κερκίδων, κουλουάρ, αποδυτηρίων κ.α., ώστε να αποκτήσει η Κυπαρισσία πραγματικό Δημοτικό Στάδιο;»!

Υπάρχει έτοιμη μελέτη. Ας την ανασύρουν από τα συρτάρια της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας, ας την επικαιροποιήσουν και, να είναι σίγουροι, θα διατεθεί χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εφόσον το ζητήσουν.

Αυτό είναι αίτημα της κοινωνίας της Κυπαρισσίας, καθώς και εκπροσώπων αθλητών στίβου Κυπαρισσίας, οι οποίοι μάλιστα από τον Ιούνιο του 2020 απέστειλαν σχετική επιστολή στο δήμαρχο Τριφυλίας. Επειδή πέρασαν έξι μήνες και στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας στο σημείο δεν είχαν ληφθεί, μήπως έστω και τώρα, που είναι ανοικτά τα σχολεία και στο χώρο αθλούνται ομάδες και αθλητές, πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας και να τοποθετηθεί σχετική σήμανση για τις βραδινές ώρες προς αποφυγή ατυχήματος;

Του Ηλία Γιαννόπουλου