Η μισή αλήθεια…

Η μισή αλήθεια…

Με ανάμεικτα συναισθήματα λύπης και απογοήτευσης παρακολούθησα τις εκδηλώσεις μνήμης για τον καταστροφικό σεισμό του 1986, που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα, 13/9/2021, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, που έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα την πόλη μας και έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη όλων των Καλαματιανών ως ίσως η πιο μαύρη μέρα στη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Εντούτοις, η πόλη μας ξαναγεννήθηκε, σαν το μυθικό Φοίνικα, από τις στάχτες της και έφτασε σήμερα να θεωρείται δικαίως ως μία από τις πιο όμορφες, ποιοτικές και δυναμικά αναπτυσσόμενες πόλεις της Ελλάδας. Σε αυτή την πορεία συνέβαλαν πολλοί και δικαιούνται όλοι να λάβουν το μερίδιο της ευγνωμοσύνης και της αναγνώρισης που τους αναλογεί και τους αξίζει.

Κάτι που, δυστυχώς, δεν έγινε στις επετειακές αυτές εκδηλώσεις, κατά τις οποίες ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας και ο πρώην δήμαρχος, Σταύρος Μπένος, επιδόθηκαν σε μια συνεχή ανταλλαγή εκατέρωθεν φιλοφρονήσεων. Αναμφισβήτητα, η συνεισφορά του Σταύρου Μπένου στην ανοικοδόμηση της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς ήταν ανεκτίμητη. Και ακριβώς γι’ αυτήν τιμήθηκε επανειλημμένα από τον καλαματιανό λαό. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτός. Ήταν ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και ο Γιώργος Γεννηματάς, ως Μεσσήνιοι βουλευτές, ήταν ο Θανάσης Φιλιππόπουλος, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική στη θεμελίωση του νοσοκομείου και άλλων έργων υποδομής ως υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για την Καλαμάτα, ήταν ο βουλευτής και ποιητής Γιάννης Κουτσοχέρας, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, ήταν εν γένει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ήταν όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι ακόμα, ανώνυμοι και επώνυμοι, που ο καθένας από το δικό του μετερίζι βοήθησαν να αναστηθεί η πόλη μας.

Δυστυχώς, όμως, στις επετειακές εκδηλώσεις όλοι αυτοί ήταν απόντες. Λησμονήθηκαν, αγνοήθηκαν και απαξιώθηκαν από τους διοργανωτές των εκδηλώσεων, καθώς δεν αρθρώθηκε ούτε μια λέξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους

Το βέβαιο, όμως, είναι ότι οι πολίτες της Καλαμάτας ούτε λησμονούν ούτε απαξιώνουν και σίγουρα δεν είναι αγνώμονες.

Δημήτριος Γ. Φαββατάς
Δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας με συνδυασμό «Καλαμάτα Μπροστά»