Καρέλιας: Αύξηση πωλήσεων και κερδών στο α’ εξάμηνο

Καρέλιας: Αύξηση πωλήσεων  και κερδών στο α’ εξάμηνο

Αυξημένος κατά 3,3% αποδείχθηκε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Καρέλια για το α’ εξάμηνο του 2021, με τα καθαρά κέρδη να βελτιώνονται στα 41,1 εκατ. ευρώ από 32,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Συγκεκριμένα:

Κύκλος εργασιών: Σε 561,8 εκατ. ευρώ από 515,4 εκατ. ευρώ πέρυσι

Μικτά αποτελέσματα: Σε 57,6 εκατ. ευρώ από 55,1 εκατ. ευρώ πέρυσι

Κέρδη προ φόρων: Σε 51,5 εκατ. ευρώ από 42 εκατ. ευρώ πέρυσι

Καθαρά κέρδη: Σε 41,1 εκατ. ευρώ από 32,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά στις αγορές του εξωτερικού, ο όγκος πωλήσεων σημείωσε αύξηση κατά 4,8%, με ιδιαίτερη θετική πορεία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Βαλκανίων και της Αφρικής, ενώ καθοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις στην Άπω Ανατολή, καθώς και στις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας) και λοιπής Ασίας. 

Στην ελληνική αγορά, παράλληλα, σε επίπεδο εταιρείας, καταγράφηκε αύξηση του καθαρού (χωρίς Ε.Φ.Κ.) κύκλου εργασιών κατά 8,2%.

Συνεπεία των αυξημένων όγκων πωλήσεων σε Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, η εταιρεία πέτυχε αυξήσεις μεριδίων αγοράς τόσο στα τσιγάρα όσο και στον καπνό για στριφτό τσιγάρο. 

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η Καρέλια επέκτεινε τη συνεργασία με την εταιρεία Villiger στην ελληνική αγορά, με στόχο το λανσάρισμα της οικογένειας St Louis Blues στον κλάδο των πούρων.

Την ίδια ώρα, η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων και η μείωση του κόστους παραγωγής, συνεπεία των διαπραγματεύσεων με βασικούς προμηθευτές, αποτελούν τη βασική επιδίωξη της διοίκησης. 

Γι’ αυτό, εξάλλου, πρόσφατες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, συνεπεία πληθωριστικών πιέσεων και ελλείψεων στην παγκόσμια προσφορά, δεν επηρέασαν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Τέλος, η σταδιακή αύξηση του κόστους μεταφορών από και προς τις χώρες του εξωτερικού, κυρίως λόγω ελλείψεων σε εμπορευματοκιβώτια, αντισταθμίστηκε εν πολλοίς από ήδη προγραμματισμένες αυξήσεις στις εργοστασιακές τιμές πώλησης, όπου αυτό ήταν δυνατόν, αλλά και από τη βελτίωση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ.

ΠΗΓΗ: moneyreview.gr