Κάστρο Μεθώνης: Προτείνουν επίσπευση έργων, αλλά και νέες παρεμβάσεις

Κάστρο Μεθώνης:  Προτείνουν επίσπευση έργων, αλλά και νέες παρεμβάσεις

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του “Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης” (ΣΦΚΜ), πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Μεθώνης η τελευταία – αλλά ιδιαίτερα σημαντική – εκδήλωσή του, σε συνεργασία με την Κοινότητα Μεθώνης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεθώνης, το Σύλλογο Πολλαπλών Δράσεων «Ι. Καποδίστριας» και τον Αθλητικό Όμιλο Μεθώνης, με θέμα «Προστασία και Ανάδειξη του Κάστρου Μεθώνης: Απολογισμός πεπραγμένων μετά τις καταρρεύσεις – Σχεδιασμός και Υλοποίηση δράσεων – Συνέργειες ενδιαφερόμενων μερών».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και οι σύλλογοι για την πορεία της Προγραμματικής Σύμβασης (εκπόνηση μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης), το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μελετών και τη χρηματοδότηση των έργων.

Συμμετείχαν στην εκδήλωση ο γ.γ. της ΚΕΔΕ Δημ. Καφαντάρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου- Νέστορος Κ. Ρομπάκης, ο αντιδήμαρχος Δ. Σιψάς, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Σ. Αποστολοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Φοινικούντας Ν. Τσώνης, η Ε. Δηλέ, μέλος της διοίκησης της Κοινότητας Μεθώνης, ο Δ. Ψαλλίδας εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου και ο Αθ. Γιαννακουλάκος πρόεδρος του Συλλόγου «Ι. Καποδίστριας».

Από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας εστάλησαν επιστολές με όλες τις πληροφορίες για την εξέλιξη της Προγραμματικής Συμφωνίας και από τον πρόεδρο του ΣΦΚΜ, Αντ. Τσιρίγο και τον αντιπρόεδρο Νικ. Ζαχαριάδη έγινε παρουσίαση του θέματος (ιστορικό, απαντήσεις υπηρεσιών ΥΠΠΟΑ).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και πολίτες οι οποίοι πήραν το λόγο και διατύπωσαν απόψεις και έκαναν ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, συμφωνήθηκαν τα παρακάτω: Ο ΣΦΚΜ θα ενημερώσει τις υπηρεσίες και το γ.γ. του ΥΠΠΟΑ για τα πορίσματα της δημόσιας συζήτησης.

Θα οργανωθεί τακτική διαδικασία ενημέρωσης – διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών με πρωτοβουλία του Δήμου, ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα των στόχων της Προγραμματικής Σύμβασης.

Θα επιδιωχθεί η άμεση υπογραφή συμπληρωματικής Προγραμματικής Σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης και αναβάθμισης του φωτισμού σύμφωνα με την υπάρχουσα δημόσια δέσμευση.

Στην ίδια σύμβαση θα προταθεί να συμπεριληφθούν η αποκατάσταση και ανάδειξη του δυτικού προμαχώνα και του προμαχώνα Loredan. Ειδικότερα για τον τελευταίο, θα γίνει αναλυτική πρόταση στην οποία θα περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση στις επάλξεις του των κανονιών του μόλου.

Θα υποστηριχθεί με νέα στοιχεία η ψηφιακή αποτύπωση του μνημείου, όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος 3028/2002 για τα σημαντικά μνημεία της χώρας.

Θα ζητηθεί να γίνει άμεσος έλεγχος της κατάστασης του μνημείου, προκειμένου να παρθούν τα αναγκαία σωστικά μέτρα για να τμήματα που θα θεωρηθούν ότι κινδυνεύουν με κατάρρευση πριν από την ολοκλήρωση των έργων.

Τέλος, το θέμα του καθαρισμού του μνημείου από την αυτοφυή βλάστηση είναι σκόπιμο να αντιμετωπιστεί με πνεύμα «διαχείρισης της χλωρίδας», για να ερευνηθεί αν υπάρχουν φυτά τα οποία πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχθούν.