Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες υλοποίησής του στην Καλαμάτα

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες υλοποίησής του στην Καλαμάτα

Από τις 15 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η υλοποίηση της πράξης που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), σύμφωνα με τη νέα διορθωμένη απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020», με 598.912 ευρώ και με χρόνο υλοποίησης της πράξης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Το ΚΗΦΗ, που έχει καθυστερήσει ως έργο να ξεκινήσει, έχει προγραμματισθεί να στεγαστεί στο κτήριο του Δήμου Καλαμάτας, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Θουκυδίδου 2 και Καμβύση και εκεί θα υποδέχεται τους ωφελούμενους.

Ας ελπίσουμε ότι θα ξεκινήσουν γρήγορα οι εργασίες επισκευής του κτηρίου, για να λειτουργήσει, ει δυνατόν και μέσα σε αυτή τη χρονιά, το Κέντρο, το οποίο πραγματικά θα προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες σε ηλικιωμένους της περιοχής.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας, Σαράντο Μαρινάκη, το έργο επισκευής του κτηρίου βρίσκεται στο Τμήμα Διαγωνισμών, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα βγουν οι προκηρύξεις για την πρόσληψη του προσωπικού και την προμήθεια του εξοπλισμού.

Θα εξυπηρετεί 50 άτομα
Η πράξη έχει ως αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και αφορά στην παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται, ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει.

Το ΚΗΦΗ θα έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης 25 ατόμων ανά βάρδια. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται τις εργάσιμες μέρες ως εξής:

1) Για το προσωπικό:

Α΄ βάρδια από τις 6.00 έως τις 14.00

Β΄ βάρδια από τις 14.00 έως τις 22.00

2) Για τους ωφελούμενους:

Το Κέντρο θα προσαρμόζει τη λειτουργία του ανάλογα με τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων και του οικογενειακού – συγγενικού τους περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια λειτουργίας του δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 7,5 ωρών.

Η στελέχωση της δομής θα γίνει από δύο νοσηλευτές, τέσσερις κοινωνικούς φροντιστές, δύο βοηθητικό προσωπικό, δύο οδηγούς, ένα διοικητικό υπάλληλο και έναν φυσιοθεραπευτή.

Επίσης, θα μπορεί να απασχολείται προσωπικό άλλων ειδικοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων (π.χ. κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές κ.λπ).

Παρεχόμενες υπηρεσίες
Στο κτήριο πρόκειται να γίνουν εργασίες συντήρησης και επισκευής των χώρων του ισογείου, αλλά και νέες διαρρυθμίσεις των χώρων του, ώστε να πληρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές για τη λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Η πρόσβαση στο κτήριο γίνεται από δύο εισόδους, επί της οδού Θουκυδίδου. Η δυνατότητα αυτόνομης και ασφαλούς προσπέλασης στο κτήριο από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα και η εξυπηρέτηση αυτών εξασφαλίζεται με κατάλληλη εξωτερική ράμπα.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχει το ΚΗΦΗ θα εξατομικεύονται για κάθε ωφελούμενο και είναι:

•Ημερήσια φιλοξενία

•Παροχή πρόχειρου γεύματος καθημερινά

•Ιατρικός έλεγχος της υγείας των ωφελούμενων

•Παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής

•Συνταγογράφηση και προμήθεια φαρμάκων

•Μέτρηση ζωτικών σημείων

•Διασφάλιση ατομικής υγιεινής

•Δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης

•Δραστηριότητες απασχόλησης

Το ΚΗΦΗ θα παρακολουθεί τους άμεσα ωφελούμενους καθώς και την πορεία της υγείας τους μέσα από συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών. Σε όλη τη διαδικασία θα υπάρχει απόλυτη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των άμεσα ωφελουμένων (προβλήματα υγείας, οικογενειακά κ.λπ.).

Της Βίκυς Βετουλάκη