Κρίτων Αρσένης: Ο Δήμος Δυτικής Μάνης χωρίς υγειονομική περίθαλψη

Κρίτων Αρσένης: Ο Δήμος Δυτικής Μάνης χωρίς υγειονομική περίθαλψη

Ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 225 Κρίτων Αρσένης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα υγειονομικά προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια το Δήμο Δυτικής Μάνης.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, “το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας βρίσκεται σε κατάσταση έκρυθμης υπολειτουργίας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι η μοναδική Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας στην περιοχή και εξυπηρετεί 7.258 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός υπερδιπλασιάζεται. Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας απέχει 45 χιλιόμετρα δύσβατου ορεινού δρόμου από την έδρα του Δήμου, Καρδαμύλη.

Εδώ και τουλάχιστον 7 χρόνια το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί. Από την 1η Σεπτέμβρη τέθηκαν σε αναστολή εργασίας οι δύο οδηγοί του απαρχαιωμένου ασθενοφόρου.

Επιπλέον, σε αναστολή τέθηκαν ένας ιατρός γενικής ιατρικής, ένας συντηρητής και ένα άτομο από τη γραμματεία. Αποτέλεσμα να έχουν μείνει μόνο τρεις ιατροί διαθέσιμοι, καθώς κάποιοι μετακινήθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κι ένας γιατρός βγήκε σε αναστολή, και αναγκάζονται να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα. Στην περίπτωση που χρειάζεται γιατρός να συνοδεύσει τη διακομιδή, τότε το Κέντρο Υγείας μένει χωρίς γιατρό στην εφημερία του.

Το ρόλο του πληρώματος ασθενοφόρου έχει αναλάβει ο Σύλλογος Πολιτών ΓΑΙΑ. Με προσωπικές θυσίες των πολιτών εκτελούνται διακομιδές ασθενών από τροχαία, πτώσεις και διακομιδές ατόμων με κινητικά προβλήματα κ.ά.

Η ελεύθερη επιλογή των εργαζομένων στα νοσοκομεία κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού κι ο κυβερνητικός αυταρχισμός οδήγησαν σε κενές οργανικές θέσεις, και σε απελπισία την πλειοψηφία των πολιτών που δεν έχουν πια περίθαλψη ούτε πρωτοβάθμια, αλλά ούτε και για τα σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός: Εδώ και 24 ημέρες ολόκληρος ο Δήμος Δυτικής Μάνης είναι χωρίς ασθενοφόρο. Αν χαθεί κάποια ζωή εξαιτίας της τραγικής αυτής έλλειψης. θα ευθύνεται ή όχι η κυβέρνηση; Γιατί δεν αντικαθίσταται το παμπάλαιο ασθενοφόρο που έχει “γράψει” πάνω από 1 εκατ. χιλιόμετρα κι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο εργασιών του; Πότε θα καλυφθούν τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό, ιατρούς και εξοπλισμό; Πόσα άτομα θα προσληφθούν και πόσα είναι τα οργανικά κενά; Θα προσληφθούν βάσει 3μηνων συμβάσεων; Γνωρίζει για την ανεκτίμητη προσφορά του Συλλόγου ΓΑΙΑ; Πώς έχει στηρίξει αυτή την προσπάθεια των πολιτών; Δεσμεύεται να διευκολύνει στην πράξη το έργο που προσφέρει στην υγεία των κατοίκων;”.
Α.Π.