Να σταματήσει η προανάρτηση του Κτηματολογίου λόγω λαθών ζητά ο Δήμος Πύλου – Νέστορος

Να σταματήσει η προανάρτηση του Κτηματολογίου λόγω λαθών ζητά ο Δήμος Πύλου – Νέστορος

Να σταματήσει η προανάρτηση του Κτηματολογίου και να γίνουν διορθώσεις έχει ζητήσει με ομόφωνη απόφασή του ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, μιας και, όπως τόνισε ο ίδιος ο δήμαρχος, «δεν υπάρχει χωράφι και οικόπεδο που να βρίσκεται στη σωστή θέση».

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχει γίνει αναστολή της προανάρτησης στο Δήμο Τριφυλίας, λόγω πολλών σφαλμάτων που διαπιστώθηκαν, ενώ όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε προς την εκπνοή της προθεσμίας για την κατάθεση ενστάσεων επί της προανάρτησης, που είχε οριστεί για τις 6 Οκτωβρίου, τόσο πληθαίνουν οι φωνές από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας για αναστολή της διαδικασίας.

Πολλά λάθη

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, από τους μέχρι τώρα εκτεταμένους ελέγχους που έχουν γίνει από ιδιώτες και μηχανικούς έχουν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν λάθη. «Δηλαδή, δεν υπάρχει χωράφι και οικόπεδο που να βρίσκεται στη σωστή θέση, αγροτικά ακίνητα έχουν χαρακτηρισθεί δασικά, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος οι συνδημότες μας να απολέσουν την περιουσία τους.

Δεδομένων των ιδιαιτέρων συνθηκών που υπάρχουν και της όχι καλής γνώσης του νομικού πλαισίου, δεν μπορούν μέσα στα στενά χρονικά όρια, δηλαδή μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που ζητά η προανάρτηση.

Καθολικό αίτημα των δημοτών μας είναι να σταματήσει η προανάρτηση του Κτηματολογίου, να γίνουν από τον ανάδοχο οι απαραίτητες διορθώσεις στην κτηματολογική βάση και στη συνέχεια να ακολουθήσει η προανάρτηση», υπογράμμισε ο κ. Καρβέλας.

Καθολικό αίτημα

Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος της περιοχής, η όλη κατάσταση δημιουργήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της αναδόχου εταιρείας, αλλά και του Κτηματολογίου, το οποίο όφειλε να διαπιστώσει την αστοχία και να μη προχωρήσει στην προανάρτηση, αλλά να επιβάλει στην ανάδοχο εταιρεία να εκτελέσει το ανατεθέν έργο σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

«Αν δε ληφθούν μέτρα για την ορθή επανυποβολή, θα δημιουργηθούν στο μέλλον στην περιοχή μας τεράστια και ανυπέρβλητα προβλήματα στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών (μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες, τακτοποίηση αυθαιρέτων κ.λπ.). Όλοι μας θα μετέχουμε σε έναν ατελείωτο και φαύλο κύκλο διορθώσεων με το ανάλογο οικονομικό κόστος, όπως γίνεται σε πολλές περιοχές της χώρας που το Κτηματολόγιο έχει αστοχήσει», κατέληξε.

Το δε Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος με ομόφωνη απόφασή του έχει ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να σταματήσει η προανάρτηση του κτηματολογίου, να γίνουν από τον ανάδοχο οι απαραίτητες διορθώσεις στην κτηματολογική βάση και στη συνέχεια να ακολουθήσει η προανάρτηση.

Της Βίκυς Βετουλάκη