Νικολάκου: Επερώτηση για κατάρρευση στην τιμή της μαύρης σταφίδας


Επερώτηση προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με θέμα «Ολέθριες επιπτώσεις στους σταφιδοπαραγωγούς-Κατάρρευση στην τιμή της μαύρης σταφίδας» κατέθεσε η περιφερειακή σύμβουλος,

Κωνσταντίνα Νικολάκου. 

Όπως επισημαίνει στην επερώτησή της:

«Κυριολεκτικά στα όρια τους βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας και της Κορινθίας, με δεδομένο ότι με την έναρξη της νέας σοδειάς οι τιμές κατρακυλούν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου σε συνεδρίασή του την 2α/7/2021 αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των συνεταιρισμών και των παραγωγών, διεκδικώντας την άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων της  κορινθιακής μαύρης σταφίδας.

Η απόφαση προέκυψε μετά την κατάθεση κοινής πρότασης πέντε (5) παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της τιμής και να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια του προϊόντος.

Το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά τις μεγάλες υποσχέσεις του, δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα κανένα απολύτως μέτρο για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών, παρότι ο αρμόδιος υπουργός με σχετικό δελτίο Τύπου στις 16 Ιουλίου 2021 δεσμευόταν ότι έγκαιρα θα δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Επειδή τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που ανήκουν στην παράταξη του κ. Νίκα μειοψήφησαν, με δεδομένο ότι δεν ψήφισαν τη συγκεκριμένη απόφαση, 

ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

-Σε τι ενέργειες έχει προβεί ο κ. περιφερειάρχης προκειμένου να υλοποιηθεί η με αριθμ. 99/2.7.2021 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου;

-Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί η Περιφερειακή Αρχή για την ανατροπή του αδιεξόδου που έχουν οδηγηθεί οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου, ώστε, όσο υπάρχει ακόμα καιρός, να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να μειώσουμε τη ζημία που έχει υποστεί η φετινή παραγωγή;».