Νύχτα τρόμου για κατοίκους στην Καλαμάτα με μολότοφ από σχολεία με κατάληψη

Νύχτα τρόμου για κατοίκους στην Καλαμάτα  με μολότοφ από σχολεία με κατάληψη

Τρέμουν οι κάτοικοι της οδού Πραξιτέλους στην παραλία, το δρόμο που βρίσκεται ανάμεσα στα κτήρια που στεγάζουν τα Επαγγελματικά Λύκεια και το Λύκειο Παραλίας, κάθε φορά που βλέπουν να ξεκινά κατάληψη στα δύο σχολικά συγκροτήματα, γιατί ξέρουν ότι θα περάσουν δύσκολες νύχτες.

Δε φαντάζονταν με τίποτα, όμως, ότι προχθές το βράδυ στην Καλαμάτα θα ζούσαν σκηνές «Εξαρχείων» με τραμπουκισμούς, βόμβες μολότοφ και κουκουλοφόρους και τους ίδιους σε κατάσταση επιφυλακής για να προστατεύσουν τις περιουσίες και τις οικογένειές τους.

Όπως μας κατήγγειλαν, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις στο Κέντρο Άμεσης Δράσης, ποτέ δεν έφτασε στην περιοχή Αστυνομία, ενώ επίσημα σε ερώτηση δική μας, η απάντηση ήταν ότι η Αστυνομία επιλήφθηκε, αλλά… δε διαπίστωσε κάτι!

Ωστόσο, οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα είναι αδιάψευστος μάρτυρας, πως όχι μόνο… κάτι έγινε, αλλά και πως η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Μολότοφ
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, κάθε χρόνο στις καταλήψεις ξεσπά ένας ιδιότυπος «πόλεμος» μεταξύ των δύο σχολείων και μέχρι πέρυσι πολεμοφόδια αποτελούσαν τα εσπεριδοειδή φρούτα από τα δέντρα της περιοχής και κάποια ξύλα.

Από το βράδυ της Δευτέρας, όμως, τα πράγματα πέρασαν σε άλλη διάσταση και για τους μαθητές, αλλά και για τους κατοίκους.

Αρχικά, όπως μας είπαν οι κάτοικοι, οι «μαθητές» που ξεκινούν τις φασαρίες είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας και μόνο με μαθητές δε μοιάζουν, ενώ μπαίνουν από τα κάγκελα στο χώρο των Επαγγελματικών Λυκείων.

Προχθές το βράδυ οι συγκεκριμένοι φορούσαν κουκούλες τύπου full face, ενώ άλλοι είχαν βγάλει τις μπλούζες τους και τις φορούσαν στο πρόσωπό τους για να μη φαίνονται τα χαρακτηριστικά τους.

Αρχικά έκαναν φραστικές επιθέσεις κατά των μαθητών που ήταν στην κατάληψη στο Λύκειο Παραλίας και γύρω στις 10.00 ήρθε το πρώτο σοκ για τους κατοίκους της περιοχής, όταν είδαν κοντά στο πεζοδρόμιο και λίγα μέτρα από τις εισόδους πολυκατοικιών να σκάει μία μολότοφ!

Κάτοικοι ενημέρωσαν την Αστυνομία τηλεφωνικά για το τι συμβαίνει και κατέβηκαν να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους όσοι τα είχαν σταθμεύσει στην οδό Πραξιτέλους. Οι υπόλοιποι με αγωνία παρακολουθούσαν τα όσα γίνονταν από τα μπαλκόνια και τα διαμερίσματά τους, φοβούμενοι χειρότερα, σε περίπτωση που κάποιος επιχειρούσε να ρίξει μολότοφ στις πιλοτές, οι οποίες επίσης ήταν γεμάτες αυτοκίνητα.

Άφαντη η Αστυνομία…
Συνέχισαν δε να καλούν την Αστυνομία, χωρίς, όπως μας κατήγγειλαν, να δουν ποτέ να φτάνει στην περιοχή περιπολικό. Μάλιστα, όπως μας μετέφεραν, μία από τις απαντήσεις που δόθηκαν ήταν: «Τι θέλετε να σας κάνουμε; Η Αστυνομία δεν μπορεί να μπει σε σχολείο…».

Μετά λίγη ώρα, προφανώς έπειτα από ειδοποίηση από μαθητές των σχολείων, εμφανίστηκαν στην περιοχή γονείς και καθηγητές και τα πράγματα ηρέμησαν προς στιγμήν.

Όταν, όμως, αποχώρησαν, ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος, με κουκουλοφόρους «μαθητές» να πηδούν έξω από το χώρο των ΕΠΑΛ, να πηγαίνουν απέναντι στο Λύκειο Παραλίας και να βάζουν φωτιά στον κάδο απορριμμάτων που είχαν μπροστά στην πόρτα του σχολείου. Οι μαθητές του Λυκείου Παραλίας έτρεξαν και έσβησαν τη φωτιά με ό,τι μέσο είχαν, ενώ οι επιθέσεις συνεχίσθηκαν και μετά τα μεσάνυχτα, οπότε οι κουκουλοφόροι πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ στο προαύλιο του Λυκείου Παραλίας, με τους μαθητές του να φωνάζουν προς τους κουκουλοφόρους ότι έχουν ειδοποιήσει το λυκειάρχη.

Εκείνη τη στιγμή έγιναν και νέες κλήσεις προς την Αστυνομία, η οποία και πάλι, σύμφωνα με τους κατοίκους, ουδέποτε εμφανίσθηκε.

Τα πράγματα ηρέμησαν μετά τις 12.30, ενώ χθες το πρωί το Λύκειο Παραλίας είχε σταματήσει την κατάληψη και η αγωνία των κατοίκων της περιοχής ήταν να μην ξανακλείσει, γιατί δεν ξέρουν τι άλλο να περιμένουν τη νύχτα.

Της Βίκυς Βετουλάκη