Οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται σε ΑμεΑ από το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται σε ΑμεΑ από το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας

Σημαντικές υπηρεσίες σε οικογένειες ατόμων με αναπηρία θα προσφέρει η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο θα λειτουργήσει στην Καλαμάτα.

Το Κέντρο θα δημιουργηθεί από το Δήμο Καλαμάτας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και παραμονής σε 50 άτομα ΑμεΑ. Θα στεγαστεί δε σε κτήριο ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, το οποίο έχει ανεγερθεί προ του έτους 1983 και λειτουργούσε ως Ιερατική Σχολή, επί της οδού Αγ. Γεωργίου 42.

Διαμόρφωση του κτηρίου

Στο κτήριο θα γίνουν εργασίες συντήρησης και επισκευής των χώρων, καθώς και νέες διαρρυθμίσεις, προκειμένου να πληρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν στην κατασκευή Κέντρων Διημέρευσης – Ημερησίας Φροντίδας για ΑμεΑ.

Το Κέντρο θα αποτελείται τουλάχιστον από τους εξής χώρους:

-Αίθουσα αναψυχής/συγκεντρώσεων, χώρο εργοθεραπείας/απασχόλησης, χώρο ατομικής/ ομαδικής άσκησης με στοιχειώδη εξοπλισμό ειδών φυσικοθεραπείας, χώρους υγιεινής, γραφείο ιατρού, γραφείο Κοινωνικής Υπηρεσίας, γραφείο γραμματειακής υποστήριξης, χώρο ησυχαστηρίου και παρασκευαστήριο προγεύματος.

Προσφερόμενες υπηρεσίες

Το Κέντρο Διημέρευσης ΑμεΑ θα παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας και παραμονής σε άτομα με αναπηρίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

-Τη μεταφορά των ωφελουμένων προς και από το Κέντρο, με μεταφορικό μέσο του δικαιούχου

-Τη διαμονή και τη διατροφή τους (πρόχειρο γεύμα)

-Το πρόγραμμα πράξεων ειδικής αγωγής που έχουν ανάγκη ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ΑμεΑ (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες και άλλα), βάσει του εξατομικευμένου προγράμματος του κάθε ωφελουμένου

-Την παροχή ατομικής ή και ομαδικής άσκησης

-Την εκπαίδευσή τους στην αυτοεξυπηρέτηση και την εκμάθηση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής

-Τη δημιουργική απασχόλησή τους και δραστηριότητες κοινωνικοποίησής τους

-Την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης, γνώσεων και δεξιοτήτων σε διάφορες θεματικές κατηγορίες (κηπουρικής, ζαχαροπλαστικής, εικαστικών, κοπτικής – ραπτικής, αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας, κ.λπ.)

-Τη συμμετοχή τους σε προγράμματα ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης

-Την υλοποίηση δράσεων δικτύωσης και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς / φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών κ.λπ.

Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται σε εργάσιμες ημέρες από τις 7.00 π.μ. έως τις 9.00 μ.μ. και όχι πάνω από 8 ώρες για κάθε ωφελούμενο, περιλαμβανομένης της μεταφοράς από και προς τη δομή.

Ωφελούμενοι της πράξης είναι τα άτομα άνω των 18 ετών και των δύο φύλων που πάσχουν από νοητικές και κινητικές αναπηρίες.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για να υλοποιείται έως και το Δεκέμβριο του 2023, ενώ η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 1.095.144 ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη