Περιοδεία Χατζηθεοδοσίου στους πυρόπληκτους νομούς της Πελοποννήσου

Περιοδεία Χατζηθεοδοσίου στους πυρόπληκτους νομούς της Πελοποννήσου

Τα Επιμελητήρια Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις πυρόπληκτες περιοχές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνελεύσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια ο κ. Χατζηθεοδοσίου ενημέρωσε τους προέδρους τους, τους βουλευτές των περιοχών και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την απόφαση της ΚΕΕΕ να ενισχύσει τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις με 100.000 ευρώ, καθώς και για τις προσπάθειες που θα καταβάλει προκειμένου να ανασυγκροτηθούν οι πληγείσες περιοχές.

Κατά τον πρόεδρο της ΚΕΕE, πρέπει να υπάρξουν περισσότερα και μεγαλύτερης διάρκειας μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση, ώστε να στηριχθούν οι πληγέντες μέχρι να επιστρέψει η κανονικότητα και να μην αναγκαστούν να μετατραπούν σε εσωτερικούς μετανάστες, οδηγώντας σε ερημοποίηση τους τόπους τους. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να μεταφέρει στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη τα αιτήματά τους.

Ιδιαίτερη αναφορά από τον κ. Χατζηθεοδοσίου έγινε στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς πρέπει να κατευθυνθούν μεγαλύτεροι πόροι προς τις επιχειρήσεις, ενώ εστίασε και στην ανάγκη άμεσης κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος νέων καταστροφών το χειμώνα. «Η ΚΕΕΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους πυρόπληκτους. Χρειάζεται ταχύτητα από την Πολιτεία για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης, γι’ αυτό και επισημαίνουμε την ανάγκη κατάργησης όλων των γραφειοκρατικών κωλυμάτων που συνήθως παρατηρούνται σε ανάλογες περιπτώσεις», τόνισε- μεταξύ άλλων- ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ εξήρε την προσφορά των Επιμελητηρίων προς τους πυρόπληκτους της Εύβοιας, τονίζοντας ότι ο επιμελητηριακός θεσμός και οι επιχειρήσεις της χώρας αποδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ, τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε και αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Καββαθά, ο οποίος- μεταξύ άλλων- υπογράμμισε την ανάγκη εκπόνησης ενός ολιστικού σχεδιασμού ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών αλλά και την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος με σκοπό την ουσιαστική εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι δύο πρόεδροι, αναφερόμενοι ευρύτερα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας, τόνισαν ότι πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, η οποία δεν αντέχει άλλα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία της.

Στη διευρυμένη συνεδρίαση που έγινε στο Επιμελητήριο Ηλείας, στον Πύργο, ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Νικολούτσος τόνισε την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση, με στόχο και την ενίσχυση των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση της Ηλείας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήσεις έγιναν επίσης από τους βουλευτές του Ν. Ηλείας με τη Ν.Δ., Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Κώστα Τζαβάρα, Ανδρέα Νικολακόπουλο, το βουλευτή Ηλείας με τον ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανό, το βουλευτή Ηλείας με το ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκο Κοροβέση, το δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο, το δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γεώργιο Γεωργιόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΦΕΠΑΕ και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνα Μαρλαφέκα, καθώς και μέλη του επιμελητηρίου.

Σε ανάλογη εκδήλωση στο Επιμελητήριο Αρκαδίας στην Τρίπολη, από τον πρόεδρό του Γιάννη Τρουπή τονίστηκε ότι οι καταστροφές από τις πυρκαγιές επηρεάζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή όλου του νομού και απαιτούνται  άμεσα μέτρα.

Παραβρέθηκαν δε και τοποθετήθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, ο βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ) Γιώργος Παπαηλιού, ο βουλευτής Αρκαδίας (ΚΙΝΑΛ) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής Μεσσηνίας (Ν.Δ.) Μίλτος Χρυσομάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του επιμελητηριακού θεσμού.

Η επόμενη επίσκεψη έγινε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα. Ο πρόεδρός του Ευάγγελος Ξυγκώρος τόνισε τη σπουδαιότητα των πρωτοβουλιών της ΚΕΕΕ που στοχεύουν στην έμπρακτη στήριξη των πληγέντων. Στη διευρυμένη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι βουλευτές Μεσσηνίας με τη Ν.Δ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη της Περιφέρειας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, καθώς και μέλη της επιμελητηριακής κοινότητας.

Σε συνεδρίαση στο Επιμελητήριο Λακωνίας, στο Γύθειο, ο πρόεδρός του Γιάννης Παναρίτης αναφέρθηκε στις συνέπειες που είχαν για τη Λακωνία και για την τοπική επιχειρηματικότητα οι καταστροφικές πυρκαγιές. Στην εκδήλωση μίλησαν οι βουλευτές Λακωνίας με τη Ν.Δ., Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός, ο βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, καθώς και στελέχη της επιμελητηριακής κοινότητας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ