Τέλος από Δευτέρα οι κλειστοί χώροι για τους ανεμβολίαστους

LOCK DOWN

Ο απόλυτος διαχωρισμός εμβολιασμένων – νοσούντων και ανεμβολίαστων ξεκινά από Δευτέρα, με την ανησυχία να κυριαρχεί επί το πλείστον στον κλάδο της εστίασης. Κι αυτό, γιατί οι βραδιές έχουν αρχίσει ήδη να ψυχραίνουν και οι κλειστοί χώροι επιτρέπεται πλέον να δέχονται μόνο εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες.

Οι επαγγελματίες εστίασης και ψυχαγωγίας της Καλαμάτας ανησυχούν, αφού το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών είναι ακόμα υψηλό (σχεδόν οι μισοί), όπερ σημαίνει ότι κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλο μέρος του τζίρου τους, ενώ πρέπει να επιφορτισθούν με τον έλεγχο των πιστοποιητικών του κάθε πελάτη που θέλει να μπει στο χώρο.

Φοβούνται, επίσης, πως δε θα αποφύγουμε κωμικοτραγικές καταστάσεις, με παρέες όπου άλλοι θα είναι εμβολιασμένοι κι άλλοι όχι και με πιστοποιητικά που μπορεί να τα δίνει ο ένας στον άλλον, καθώς με καμία εγκύκλιο, όπως λένε, δεν τους έχει δοθεί το δικαίωμα μαζί με το πιστοποιητικό να ελέγχουν και την ταυτοπροσωπία, ζητώντας ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο.

Ανησυχούν οι επαγγελματίες

Τα νέα μέτρα που ξεκινούν από Δευτέρα αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς πλέον δε θα μπορούν να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.

Τα μέτρα, φυσικά, δεν επηρεάζουν μόνο τους πελάτες, αλλά και τους εργαζομένους, καθώς εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Αυτό σημαίνει ένα μηναίο κόστος περίπου στα 80 ευρώ.

Σεκλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Ο δε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, σημείωσε ότι όλα τα μέτρα που ξεκινούν αφορούν στους εσωτερικούς χώρους και οι καταστηματάρχες πρέπει να επιφορτισθούν και με τον έλεγχο των πιστοποιητικών.

«Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι μια διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά και ψυχολογικά δύσκολη. Τα μεγάλα καταστήματα θα χρειασθούν επιπλέον προσωπικό για να κάνουν τον έλεγχο, ενώ στα καφέ και στα μικρά καταστήματα εστίασης το “μπες – βγες” των πελατών θα είναι συνεχές. Την επιβάρυνση του επαγγελματία δεν την έχει σκεφτεί κανείς, ούτε ότι αναγκάζουν τον επαγγελματία να γίνει αστυφύλακας. Όλα αυτά βέβαια δεν αναιρούν τη θέση μας ότι είμαστε υπέρ των εμβολιασμών. Πρακτικά, όμως, θα υπάρξουν προβλήματα. Όπως στην Κρήτη, όπου με το ίδιο πιστοποιητικό είχαν μπει μέσα πόσα άτομα. Εμείς μπορούμε να ζητήσουμε το πιστοποιητικό και να το ελέγξουμε, αλλά νομικά δεν μπορούμε να ζητήσουμε ταυτότητα ή άλλο έγγραφο για ταυτοπροσωπία. Το λένε, αλλά καμία εγκύκλιος ή απόφαση δεν προβλέπει ότι μας δίνεται αυτό το δικαίωμα. Άρα, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσέχω ότι με αυτό το όνομα δεν έχει περάσει κι άλλος. Δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτό το ζήτημα», τόνισε ο κ. Ζαγάκος.

Δύσκολος χειμώνας

Στη Μεσσηνία, ο καλός καιρός διαρκεί σχεδόν όλο το φθινόπωρο, όμως θα έρθει και ο χειμώνας με τα κρύα, αλλά και οι βροχές και οι εσωτερικοί χώροι θα είναι απαραίτητοι.

«Με δεδομένο ότι ο καιρός ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες ψυχραίνει, χρειάζονται οι εσωτερικοί χώροι. Και εκτός από τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να είναι και επιλογή κάποιου να καθίσει μέσα κι ας έχει καλό καιρό. Προσπαθούν οι επιχειρήσεις να βρουν λύσεις σε όλα αυτά τα θέματα. Είναι μια εξίσωση που δύσκολα λύνεται. Ζητάμε την κατανόηση και τη συνεργασία των πελατών. Και αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και επαγγελματικά και κοινωνικά και υγειονομικά», πρόσθεσε.

Στην ουσία, όπως είπε, ο κ. Ζαγάκος, η εστίαση είναι σαν να μπαίνει σε μια άλλης μορφής lockdown. «Η εστίαση και η ψυχαγωγία συνεχίζουν να υπολειτουργούν και να βρίσκονται υπό περιορισμό. Πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι η οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Διατείνονται συνεχώς ότι δε θα υπάρξει νέο lockdown, αλλά και το μίνι που έχουμε τώρα, μαζί με τους περιορισμούς στους εσωτερικούς χώρους, δεν επαναφέρουν τις επιχειρήσεις σε καμία κανονικότητα. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπισθούν από την κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι», κατέληξε.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε ότι από την εικόνα που έχουν η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις εστίασης έχει εμβολιασθεί και εξήγησε πως δεν είναι εύκολο για έναν εργαζόμενο από Δευτέρα να πληρώνει 80 ευρώ το μήνα για τεστ.

Της Βίκυς Βετουλάκη