Το πρώτο κουδούνι χτύπησε με όρεξη, μάσκες και… απρόοπτα

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε  με όρεξη, μάσκες και… απρόοπτα

Χτύπησε χθες το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία όλης της χώρας, με τους μαθητές όλων των βαθμίδων να είναι χαρούμενοι που επέστρεψαν στo σχολείo τους μετά το μεγάλο διάστημα της τηλεκπαίδευσης και τις καλοκαιρινές διακοπές.

Την ίδια ώρα, μάσκες, αποστάσεις και το απαραίτητο πιστοποιητικό κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού είναι, μεταξύ άλλων, τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Παιδείας μέχρι στιγμής προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Παρ’ όλα αυτά δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, αφού η ηλεκτρονική φόρμα για τη δήλωση αρνητικού self test των μαθητών παρουσίασε πρόβλημα το βράδυ της Κυριακής λόγω υψηλής επισκεψιμότητας από τους γονείς λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Δήμαρχος Καλαμάτας: «Είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση»
Το «παρών» στον αγιασμό των σχολείων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς έδωσε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. Στη γενικότερη αποτίμησή του για το φετινό άνοιγμα των σχολείων στην Καλαμάτα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Με ελπίδα αλλά και προβληματισμό άνοιξαν τα σχολεία μας, κι από πλευράς μας ευχόμαστε στους μαθητές και τις μαθήτριες να έχουν υπομονή. Η γνώση είναι το πιο σημαντικό εφόδιο για τον άνθρωπο, και είναι κάτι δικό του και πρέπει να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που τους δίνεται για μάθηση. Τα σχολεία μας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, καθώς έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια φέτος. Άλλωστε, έχουμε και μια εργολαβία για τις σχολικές μονάδες που βρίσκεται σε εξέλιξη, ύψους 800.000 ευρώ, ενώ στο γενικότερο έργο συμβάλλουν αρκετά η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, που καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση».

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Η γνώση αποτελεί ισχυρό εφόδιο για τον άνθρωπο»
Τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τέλεσε χθες ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στο 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο, καθώς και στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Μπουγά» της Καλαμάτας.

Απευθυνόμενος ο μητροπολίτης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους, με υγεία και πρόοδο. Τόνισε δε ότι η γνώση αποτελεί ισχυρό εφόδιο για τον άνθρωπο, διαμορφώνει χαρακτήρα και είναι ισχυρό όπλο στην έξοδο για το στίβο της ζωής.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει όλοι να δείξετε συνέπεια στη μελέτη, στις υποχρεώσεις και στη μόρφωσή σας, ώστε να ανταποκριθείτε σ’ αυτά που σας προσφέρει το σχολείο, αλλά και οι γονείς σας, και να βγείτε στην κοινωνία καταξιωμένοι και ολοκληρωμένοι πολίτες της χώρας μας».

Κατά τον αγιασμό παρέστησαν ακόμη οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.

Της Χριστίνας Μανδρώνη


Δήμος Μεσσήνης: Στον αγιασμό σχολείων του Πεταλιδίου ο δήμαρχος με πολλές εξαγγελίες έργων
Στον αγιασμό σχολείων του Πεταλιδίου παρευρέθη χθες το πρωί ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, κατά την πρώτη ημέρα επιστροφής στα σχολεία, ευχόμενος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς καλή εκπαιδευτική χρονιά με φυσική παρουσία στο σχολείο, μακριά από την πολύμηνη τηλεκπαίδευση των προηγούμενων περιόδων.

Νηπιαγωγείο
Στο Νηπιαγωγείο, ο δήμαρχος συνεχάρη τις νηπιαγωγούς για την προετοιμασία των νηπίων προκειμένου να μεταβούν ομαλά στο σχολικό περιβάλλον του Δημοτικού και ανακοίνωσε ότι η Δημοτική Αρχή προσανατολίζεται στη δημιουργία Παιδικού Σταθμού, μόλις ελευθερωθεί το κτήριο που χρησιμοποιείται σήμερα ως Δημοτικό Σχολείο.

Όπως είπε σχετικά: «Είναι χρέος της Δημοτικής Αρχής να παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τα νήπια και προνήπια προς όφελός τους και προς διευκόλυνση των γονέων τους».

Δημοτικό Σχολείο
Στο Δημοτικό Σχολείο Πεταλιδίου μπορεί να χτύπησε χθες το κουδούνι στο κτήριο που φιλοξενείται προσωρινά, αλλά ο κ. Αθανασόπουλος διαβεβαίωσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα μεταστεγαστεί στο ανακαινισμένο σχολικό κτήριο και θα τελειώσει έτσι η ταλαιπωρία δασκάλων, μαθητών και γονέων.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι το κτήριο που επισκευάζεται χρειάστηκε ριζική παρέμβαση, καθώς παρουσίαζε πολλά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του.

Ο δήμαρχος, προέβη επίσης, σε ανακοίνωση της λειτουργίας ΚΔΑΠ, που θα ακολουθήσει τη μεταστέγαση του σχολείου, προσφέροντας ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες κατά τις απογευματινές ώρες στους μικρούς μαθητές.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι με πόρους του Δήμου θα γίνει αντικατάσταση των τουαλετών με σύγχρονες, μιας και δεν προβλέπονταν στη μελέτη.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Πεταλιδίου, Ελευθερία Νικολοπούλου, ευχαρίστησε το δήμαρχο για τη συνεργασία και ευχήθηκε με τη σειρά της τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας να αποδώσουν, προκειμένου να συνεχιστεί το μάθημα μέσα στις αίθουσες.

Λύκειο
Στο Λύκειο Πεταλιδίου, μετά τον αγιασμό, η διευθύντρια Δήμητρα Γρουσουζάκου ευχαρίστησε το δήμαρχο για τη συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής στο αίτημα του διαχωρισμού μιας αίθουσας σε δύο, με τη διαμόρφωση αίθουσας Χημείου και Φυσικών Επιστημών και αίθουσας Προσανατολισμού, τις οποίες και επισκέφτηκαν.

Τις ευχές τους για ασφαλή και υγιή χρονιά εξέφρασαν ακόμη η συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου, Νικολέττα Ξαρχάκου και ο διευθυντής του Γυμνασίου Πεταλιδίου, Παναγιώτης Μελιγαλιώτης.

Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες στην εκπαίδευση λόγω της πανδημίας και ευχήθηκε καλή εκπαιδευτική χρονιά και καλή δύναμη σε διδάσκοντες και διδασκομένους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της φετινής χρονιάς.

Υπογράμμισε, δε, το ανεκτίμητο εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται στο Λύκειο, το οποίο επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο με τις εξαιρετικές επιδόσεις των μαθητών στις πανελλήνιες.

Τέλος, παρατήρησε πως η Δημοτική Αρχή μεριμνά για βελτιώσεις σχολικών μονάδων όπου απαιτείται και στο πλαίσιο αυτό έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» παρέμβαση στον προαύλιο χώρο του σχολείου για τη βελτίωση της εισόδου και του γηπέδου μπάσκετ.

Να σημειωθεί πως στους αγιασμούς των σχολείων του Πεταλιδίου παρευρέθη και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.


Κυπαρισσία: Πρώτο κουδούνι με μάσκες, πιστοποιητικά εμβολιασμού και επίδειξη τεστ
Πρώτο κουδούνι χθες με μάσκες, πιστοποιητικά εμβολιασμού ή βεβαιώσεις παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό και επίδειξη τεστ στα σχολεία της Τριφυλίας, όπως και σε όλη τη χώρα, αλλά και με δύναμη, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση μαθητών, εκπαιδευτικών, καθηγητών, επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, γονέων και κηδεμόνων!

Στα 1ο και το 3ο Δημοτικά Σχολεία Κυπαρισσίας μαθήτριες και μαθητές προσήλθαν με τους γονείς τους φορώντας μάσκες και εκεί τους υποδέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί, και αυτοί με μάσκες, με ένα γλυκό καλωσόρισμα!

Στο Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας τελέστηκε αγιασμός από την τοπική εκκλησία σε ομάδες μαθητών, παρουσία του αντιδημάρχου Τριφυλίας, Σωτήρη Μπακούρου, και μελών των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, με ευχές για καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, με υγεία και πρόοδο.

Μάλιστα, στο ΓΕΛ Κυπαρισσίας μαθητές της Γ’ Λυκείου προσέφεραν στο διευθυντή Ευάγγελο Αντωνόπουλο ένα συμβολικό δώρο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς!

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Καρδαμύλη: Αγιασμός στο Γυμνάσιο – Λύκειο Καρδαμύλης
Τον αγιασμό στο Γυμνάσιο – Λύκειο Καρδαμύλης τέλεσε χθες ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, παρουσία αντιπροσωπείας μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Μάλιστα, σε όλα τα σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως μετά την τέλεση του αγιασμού αναγνώσθηκε το ακόλουθο μήνυμά του: «Αγαπητά μου παιδιά, μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει και επιστρέφετε πάλι στο σχολείο, στις τάξεις σας. Βλέπετε πάλι από κοντά τους δασκάλους και καθηγητές σας. Χαίρεστε με τις παρέες σας, τους συμμαθητές και συμμαθήτριές σας. Εδώ έρχεσθε για να μαθαίνετε γράμματα, ν’ αποκτάτε κάθε μέρα την απαραίτητη γνώση. Ένας σοφός της αρχαίας Ελλάδος ο Πυθαγόρας έλεγε: “Η παιδεία ομοιάζει με χρυσό στεφάνι” και ένας άγιος των νεωτέρων χρόνων, ο εθναπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός παρότρυνε: “Καλύτερα, αδελφέ μου, να έχεις ελληνικό σχολείο, παρά βρύσες και ποτάμια”.

Σας συμβουλεύω, λοιπόν, ν’ αγαπάτε το σχολείο σας, να τιμάτε τους γονείς σας, να ακούτε τους διδάσκοντές σας, να μη μαλώνετε μεταξύ σας, να σέβεται το ένα παιδί το άλλο καi πάντοτε να προσεύχεσθε στο Θεό Πατέρα μας για την υγεία, βοήθεια και φώτισή σας».


Δήμος Πύλου-Νέστορος: Τελετή αγιασμού των σχολείων
Σε κλίμα χαράς και αισιοδοξίας τελέστηκε χθες ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία του Δήμου Πύλου-Νέστορος και ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας έδωσε το παρών στο Γυμνάσιο-Λύκειο Χώρας, ενώ επισκέφθηκε και τον Παιδικό Σταθμό Πύλου.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Καρβέλας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με τις απαραίτητες συντηρήσεις σε κτηριακές υποδομές, καθώς και την εξασφάλιση υγειονομικού υλικού στα σχολεία, ενώ ήδη έχει προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό. Ο Δήμος έχει εντάξει την εκπαίδευση στην κορυφή των προτεραιοτήτων του, στηρίζοντάς τη εμπράκτως, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Ευχόμαστε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, με υγεία και πρόοδο».

Στους αγιασμούς παρέστησαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων».


Αγιασμοί για τη νέα σχολική χρονιά από το μητροπολίτη Μεσσηνίας

Τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τέλεσε χθες ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στο 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο, καθώς και στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Μπουγά» της Καλαμάτας.

Απευθυνόμενος ο μητροπολίτης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους, με υγεία και πρόοδο. Τόνισε δε ότι η γνώση αποτελεί ισχυρό εφόδιο για τον άνθρωπο, διαμορφώνει χαρακτήρα και είναι ισχυρό όπλο στην έξοδο για το στίβο της ζωής.

Κατά τον αγιασμό παρέστησαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.