Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε πυρόπληκτες περιοχές και Καλαμάτα

Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε πυρόπληκτες περιοχές και Καλαμάτα

Στις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για την αποτροπή του κινδύνου πλημμυρών, αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά στις αντιπλημμυρικές εργασίες που έχουν γίνει σε ρέματα των περιοχών που φέτος επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αλλά και σε παρεμβάσεις σε ρέματα στην πόλη της Καλαμάτας.

Αντιπλημμυρικά στα καμένα

Για τα έργα στην περιοχή Καρνασίου, όπου οι πυρκαγιές το καλοκαίρι πέρασαν μέσα από το χωριό, καταστρέφοντας και σπίτια, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι έχουν ξεκινήσει οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις μέσω εργολαβιών. Διευκρίνισε δε ότι το ανάγλυφο της περιοχής είναι ιδιαίτερο, έχει μεγάλες κλίσεις και τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί πάρα πολλά.

«Ο κίνδυνος πλημμύρας είναι υπαρκτός για τον οικισμό Καρνασίου, επειδή τρία ρέματα διέρχονται από αυτόν και σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, θα πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για την αποτροπή αρνητικών φαινομένων.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν στη συμβολή των ρεμάτων με τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το χωριό. Την παρούσα χρονική στιγμή υλοποιούνται εργασίες καθαρισμού του αγροτικού δρόμου άνω του οικισμού και διευθέτησης των ομβρίων, ώστε αυτά να οδηγηθούν εκτός οικισμού. Επίσης, δόθηκαν στην πρόεδρο της Κοινότητας 130 σάκοι άμμου, βάρους 25kg εκάστη, για να τοποθετηθούν σε επικίνδυνα σημεία, έως ότου ολοκληρωθούν όλα τα έργα», συμπλήρωσε.

Για την περιοχή στο Παραπούγκι, ανέφερε ότι έχει υλοποιηθεί, μέσω υφιστάμενης εργολαβίας, ο καθαρισμός του κεντρικού ρέματος που διασχίζει τον οικισμό και έρχεται από την καμένη περιοχή και για μήκος περίπου 600 μέτρων. «Ήταν μια δύσκολη εργασία η οποία απαιτούσε και τη μεταφορά των προϊόντων εκσκαφής, ενώ δεν υπήρχε παράπλευρος δρόμος στο ρέμα.

Το αποτέλεσμα είναι η απόδοση μιας κοίτης ικανής να διοχετεύσει τα πλημμυρικά ύδατα και να προστατεύσει τα τεχνικά έργα της περιοχής.

Ο σχεδιασμός προβλέπει να συνεχιστούν οι καθαρισμοί και σε άλλο ρέμα, για μήκος περίπου 1.000 μέτρων, που διασχίζει το ανατολικό μέρος του οικισμού, προερχόμενο και αυτό από την καμένη περιοχή» σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης.

Σε Διαβολίτσι και Κεντρικό

Στην περιοχή του Διαβολιτσίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκβάθυνσης της κοίτης του ρέματος «Βίας», υποστηρίχθηκαν τα προχώματα, διαμορφώθηκαν δύο λεκάνες ηρεμίας για τη συγκράτηση φερτών υλικών, ενώ πάνω από τις γραμμές του τρένου έως τους Αγίους Θεοδώρους, διευθετήθηκε η κοίτη και καθαρίστηκαν όλοι οι αναβαθμοί. Όσον αφορά στο ρέμα Ξεριάς στο Διαβολίτσι, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι οι προβλεπόμενες και απαραίτητες εργασίες θα υλοποιηθούν από τα μηχανήματα της Αντιπεριφέρειας, οι οποίες θα προχωρήσουν και στα πεδινά τμήματα των δύο ρεμάτων «Βία» και «Ξεριά».

Ολοκληρώθηκαν, επίσης, οι καθαρισμοί στο ρέμα «Παναγιωτάκαινα», για μήκος 1.200 μέτρων, στην περιοχή από το Κεντρικό προς το Μαντζάρι, παραπλεύρως της 7ης επαρχιακής οδού, με τα μηχανήματα της Αντιπεριφέρειας.

Για το ίδιο ρέμα προβλέπεται το αμέσως επόμενο διάστημα να καθαριστεί η παλαιά κοίτη του, δυτικά της 7ης επαρχιακής οδού, μήκους περίπου 500 μέτρων, η οποία εκβάλλει στον χείμαρρο «Αμφίτα».

Επίσης, έχουν καθαριστεί αποστραγγιστικές τάφροι, μήκους 100 μέτρων περίπου, πλησίον των κοινοτικών οδών της Κοινότητας Κεντρικού και έχουν γίνει καθαρισμοί κατά τμήματα αποστραγγιστικών τάφρων ανάμεσα σε Κεντρικό και Διαβολίτσι, για μήκος περίπου 1.000 μέτρων.

Μηχανήματα παρεμβαίνουν και στην περιοχή της Νέας Κορώνης, στον ποταμό Έπη, με εργασίες καθαρισμού.

Καθαρισμοί στην Καλαμάτα

Αναφερόμενος σε αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στην Καλαμάτα, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι έχουν καθαριστεί ρέματα συνολικού μήκους 4 χιλιομέτρων. Ειδικότερα, έχουν γίνει παρεμβάσεις στα ρέματα «Πολιτέικο», «Ρίζος», «Αλαφογκρέμι», «Λεΐκων», «Σφαγεία», «Λαγκάδα» και «Καραμπογιάς».

Μέσω της εργολαβίας του ΓΟΕΒ, προϋπολογισμού 1,2 εκ ευρώ, γίνονται, μεταξύ άλλων, εργασίες καθαρισμών αποστραγγιστικών τάφρων του δικτύου ΓΟΕΒ. Ειδικότερα, έχουν ολοκληρωθεί εργασίες για μήκος άνω των 15 χιλιομέτρων σε διάφορες θέσεις: Άγιος Νικόλαος Μεσσήνης, Πέτρινο Μεσσήνης, Μακαρία, Σπερχογεία, Ασπρόχωμα, Πιπερίτσα, Μικρομάνη, Άρις, Πήδημα, Αριοχώρι, εκβολές Παμίσου στην τάφρο Μάλτα.

Ακόμη, έχει ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική εργολαβία στην περιοχή Τερψιθέας, επί της εθνικής οδού, η οποία κατά το παρελθόν παρουσίασε πλημμυρικά φαινόμενα.

Επίσης στην είσοδο των Φιλιατρών ολοκληρώθηκε η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων, αλλά και στο τμήμα Φιλιατρά – Αγία Κυριακή.

Τέλος, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι αναμένεται και η εργολαβία, προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ, για εργασίες καθαρισμού των ποταμών Παμίσου και Άριος, όπως και των κλάδων που συμβάλλονται, η οποία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει λόγω δυσκολιών (προσφυγές κ.λπ.) στη διαγωνιστική διαδικασία.

Της Βίκυς Βετουλάκη