Διαμόρφωση παραλιακής ζώνης Φοινικούντας και Μαραθούπολης

Διαμόρφωση παραλιακής  ζώνης Φοινικούντας και Μαραθούπολης

Δύο έργα παραλιακών περιοχών της Μεσσηνίας εντάχθηκαν στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, με το ένα να αφορά στην περιοχή της Φοινικούντας και το άλλο στη Μαραθούπολη, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες στο λιμάνι.

Ειδικότερα, εντάχθηκε το έργο «Διαμόρφωση – ηλεκτροφωτισμός – πλακόστρωση της παραλιακής ζώνης των δρόμων της αγοράς Φοινικούντας και της γειτονιάς Παλαμηδίου», με ποσό δημόσιας δαπάνης 257.600,01 ευρώ και το έργο «Ανάπλαση παραλιακής Μαραθούπολης», με ποσό δημόσιας δαπάνης 276.174,98 ευρώ.

Φοινικούντα
Το πρώτο έργο αφορά στην ανάπλαση του κεντρικού ιστού του οικισμού της Φοινικούντας. Η Φοινικούντα γεωγραφικά εντάσσεται στο τουριστικό τρίγωνο Μεθώνης-Φοινικούντας-Κορώνης. Αντικείμενο της μελέτης είναι η διαμόρφωση – ηλεκτροφωτισμός και η πλακόστρωση της παραλιακής ζώνης των δρόμων της αγοράς

Φοινικούντας και της γειτονιάς Παλαμηδίου.

Στο πλαίσιο του υποέργου οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθεί η ανάδειξη και αναβάθμιση του οικισμού χωρίζονται σε έξι κατηγορίες.

Μαραθούπολη
Με τη δεύτερη μελέτη ο Δήμος Τριφυλίας θα υλοποιήσει τμήμα της μελέτης ανάπλασης της παραλιακής οδού Μαραθοπούλεως, η οποία συντάχθηκε το 2002 από την αρχιτέκτονα μηχανικό Τζαβάρα-Σκούντζου Γεωργία Σοφία από τον τ. Δήμο Γαργαλιάνων.

Το έργο ανάπλασης του παραλιακού δρόμου έχει υλοποιηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος με δύο προγενέστερα έργα, του τ. Δήμου Γαργαλιάνων και του Δήμου Τριφυλίας, που περιλάμβαναν την πλακόστρωση της παραλιακής οδού πλάτους 4 μ. μπροστά από τα καταστήματα του οικισμού.

Με τη μελέτη αυτή ολοκληρώνεται η ανάπλαση που αφορά στο τμήμα των πεζοδρομίων και του φωτισμού της παραλιακής οδού. Το σύνολο της επιφάνειας που θα πλακοστρωθεί είναι 1.843 τ.μ.

Μεταξύ των εργασιών που περιλαμβάνονται είναι και οι εξής:

•Κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων σε δύο θέσεις

•Κατασκευή με πέτρα 3 παρτεριών και 5 καθισμάτων (παγκάκια)

•Φύτευση 10 δέντρων κατάλληλων για παραθαλάσσιο κλίμα (αλμυρίκι, ακακία κ.ά.)

•Εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου

•Τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και κάδων καθαριότητας κατοικιδίων

•Τοποθέτηση 24 ιστών φωτισμού με τα φωτιστικά σώματα, την καλωδίωση, τα ακροκιβώτια, τις θυρίδες και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

•Πλακόστρωση με ειδικές πλάκες για τη δημιουργία οδηγού τυφλών και ραμπών πρόσβασης ΑμεΑ σε επιφάνεια εμβαδού 154 τ.μ.

Της Βίκυς Βετουλάκη