Φιλιατρινό Φράγμα: Προχωρά στις απαλλοτριώσεις για τα αρδευτικά δίκτυα το υπουργείο

Φιλιατρινό Φράγμα: Προχωρά στις απαλλοτριώσεις για τα αρδευτικά δίκτυα το υπουργείο

Στην ανάθεση κτηματογράφησης και σύνταξης κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων με σκοπό την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τα αρδευτικά δίκτυα αξιοποίησης του Φιλιατρινού φράγματος, προχώρησε με απόφασή της η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μάλιστα, στάλθηκε ήδη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση του έργου από τον ειδικό κατάλογο προμηθευτών στην εταιρεία «Engicon I.K.E-Υπηρεσίες Μηχανικών & Συμβούλων» να καταθέσει την προσφορά έως τις 14 Οκτωβρίου.

Αρδευτικά δίκτυα
Το έργο «Αρδευτικά δίκτυα αξιοποίησης φράγματος λεκάνης Φιλιατρινού» αφορά στην κατασκευή αρδευτικού δικτύου για την αξιοποίηση των νερών του φράγματος – ταμιευτήρα που έχει ήδη κατασκευασθεί επί του Φιλιατρινού ποταμού.

Ειδικότερα προβλέπονται να κατασκευασθούν:

-Κεντρικός αγωγός μεταφοράς νερού από το Φράγμα Φιλιατριvό, χαλυβδοσωλήνας διαμέτρου D1000, μήκους 3.372 m. Το μήκος των αγωγών πού θα συνδέουν τον κύριο αγωγό με τις δεξαμενές θα είναι 8.803 m και οι αγωγοί μεταφοράς αρδευτικού νερού θα έχουν μήκος 12.677 m.

-Τρεις δεξαμενές, οι οποίες θα κατασκευαστούν στο μεγαλύτερό τους τμήμα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Ο συνολικός τους όγκος θα ανέρχεται σε 6.000 m3 (2.000 m3 περίπου έκαστη).

-Αγροτικοί δρόμοι συνολικού μήκους 50 χιλιομέτρων και νέοι δρόμοι μήκους περίπου 22 χιλιομέτρων.

Κτηματογράφηση
Αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου είναι η τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014 – 2020 (ΕΥΕ ΠΑΑ) για την επίσπευση της διαδικασίας απόδοσης των χώρων εκτέλεσης του έργου για τους οποίους δεν έχει εκπονηθεί ακόμη μελέτη κτηματογράφησης.

Ειδικότερα, ο ανάδοχος θα πρέπει να προβεί:

-Στην κτηματογράφηση και τη σύνταξη κτηματολογικών διαγραμμάτων και κτηματολογικών πινάκων

-Στην υποστήριξη της ΕΥΕ ΠΑΑ για την άμεση και αποτελεσματική ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης της έκτασης

-Στη διενέργεια επιτόπιων αυτοψιών στη θέση του έργου, εφόσον απαιτηθεί

-Στη συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς αναφορικά με τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης της έκτασης.

Το έργο έχει ήδη υπαχθεί στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.

Το συγκεκριμένο έργο της κτηματογράφησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 4 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο δε προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό των 30.000 ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη