Η Πύλος τίμησε την 194η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Η Πύλος τίμησε την 194η  επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Λιτές αλλά ταυτόχρονα περιεκτικές, λόγω της πανδημίας, ήταν οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Πύλου-Νέστορος, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, για τον εορτασμό της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου 194 χρόνια μετά.

Κατά την κορύφωση των τριήμερων εορτασμών, χθες το πρωί έγινε έπαρση των σημαιών Ελλάδας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, παρουσία των εκπροσώπων των αντίστοιχων χωρών, αλλά και εκπροσώπων Αρχών της Μεσσηνίας.

Ακολούθησε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνας, κ. Κωνσταντίνο, αλλά και τους μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο. 

Με το πέρας της δοξολογίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων, στη φερώνυμη πλατεία της Πύλου, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τριών χωρών.

Μετέπειτα, συνοδευόμενη από συνεργάτες της, η κα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Δημαρχείο Πύλου, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με το δήμαρχο Παναγιώτη Καρβέλα, ο οποίος της προσέφερε σε ανάμνηση της επίσκεψής της αντίγραφο του Μνημείου Τριών Ναυάρχων, καθώς πρόκειται για το μνημείο που κοσμεί την κεντρική πλατεία της πόλης.

Πριν αναχωρήσει από το Δημαρχείο η κα Σακελλαροπούλου προέβη σε ιδιόχειρη αφιέρωση στο βιβλίο επισήμων επισκεπτών του Δήμου.

Το «παρών» στις χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις έδωσαν ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι βουλευτές Μεσσηνίας Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ευστάθιος Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Αθανασόπουλος, καθώς και πλήθος περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων της Μεσσηνίας.

Τριήμερος εορτασμός
Αμέσως μετά την κατάθεση των στεφάνων, η ΠτΔ με δήλωσή της τόνισε ότι «η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στην Επανάσταση του 1821 υπήρξε αποφασιστική. Επιστέγασμα ήταν η καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στο Ναυαρίνο, στην πιο κρίσιμη καμπή του Αγώνα, από τον ενωμένο συμμαχικό στόλο».

Τόνισε, επίσης, ότι «η νίκη αυτή υπήρξε καθοριστική για την τελική επικράτηση των Ελλήνων. Αναπτέρωσε το φρόνημά τους και οδήγησε στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους» και κατέληξε σημειώνοντας ότι «τιμάμε τους άνδρες που στην ιστορική αυτή ναυμαχία έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας. Τιμάμε ταυτόχρονα τη μακρά φιλία και τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρούν οι λαοί μας».

Στη συνέχεια, η κα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και πυραυλάκατος «Μαριδάκης», στο λιμάνι της Πύλου.

Κατά την παραμονή της στον δήμο Πύλου-Νέστορος για τους τριήμερους εορτασμούς των Ναυαρινείων, η κ. Σακελλαροπούλου είχε συνάντηση με παραγωγούς του Νομού Μεσσηνίας, με τους οποίους συζήτησε για τις γεωργικές πρακτικές, τα προβλήματα και τις προοπτικές τους, καθώς και για τις σύγχρονες μεθόδους και τα καινοτόμα προγράμματα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν οι κ. Γιώργος Κόκκινος από την ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑ, Σπύρος Λαφαζάνης οινοποιός-οινολόγος της μονάδας «Λαφαζάνη Οινοποιητική-Αμπελουργική Α.Ε.» και «Νέστωρ Α.Ε», Χριστίνα Στριμπάκου παραγωγός ελαιολάδου, Χρήστος Παπαδημητρίου από τη μεταποιητική μονάδα «Κalamata-Papadimitriou/Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ», Θεοδόσης και Στέλλα Τεριζάκη από τη μεταποιητική μονάδα αλιευμάτων «Stella Mare», Ξενοφών Κάππας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» και Διονύσης Παπαδάτος, συντονιστής δράσεων του Ιδρύματος.


Των Χριστίνα Μανδρώνη και Δ. Κατσιμεντέ / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Χριστίνα Μανδρώνη, Στασινός Μουτσούλας