Ηλεκτρονικά ή δια ζώσης οι εσωκομματικές της Ν.Δ. στις 24 Οκτωβρίου

Ηλεκτρονικά ή δια ζώσης  οι εσωκομματικές της Ν.Δ. στις 24 Οκτωβρίου

Οι κάλπες στη Μεσσηνία και τι πρέπει να ξέρουν τα μέλη του κόμματος

Για τις 24 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, με υποψηφίους που είναι ήδη… εκλεγμένοι, αφού επιθυμία των κεντρικών οργάνων του κόμματος ήταν να μην υπάρχουν άλλες υποψηφιότητες πλέον όσων θα εκλεγούν.

Ωστόσο, οι διαδικασίες των εκλογών θα πραγματοποιηθούν κανονικά και για πρώτη φορά εισάγεται εκείνη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη διενέργεια των εσωκομματικών αυτών εκλογών.

Κάλπες σε όλους τους μεσσηνιακούς Δήμους

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη της Ν.Δ. που είναι ταμειακώς ενήμερα. Για να μπορέσει κάποιος να ψηφίσει θα πρέπει να εγγραφεί μέλος της Νέας Δημοκρατίας ή να ανανεώσει την κάρτας μέλους έως την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά μέχρι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία, μπορούν να προσέλθουν την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα – φυσικές κάλπες που έχουν οριστεί για κάθε Δημοτική Τοπική Οργάνωση.

Στη Μεσσηνία κάλπες για τα όργανα της Νέας Δημοκρατίας θα στηθούν στα εξής σημεία:

-Καλαμάτα: Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» Διοικητήριο

-Μεσσήνη: Δημαρχείο Μεσσήνης

-Δυτική Μάνη: Δημαρχείο Καρδαμύλης

-Πύλος: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχείου Πύλου

-Οιχαλία: Δημαρχείο Μελιγαλά

-Τριφυλία: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχείου Κυπαρισσίας.

Δε θα μπορεί να ψηφίσει δια ζώσης ψηφοφόρος που έχει επιλέξει να ψηφίσει μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κι αυτό αποδεικνύεται από τον αντίστοιχο εκλογικό κατάλογο.

Ηλεκτρονική ψηφοφορία

Δικαίωμα ψήφου ηλεκτρονικά έχουν όλα τα μέλη της Ν.Δ. που είναι ταμειακώς ενήμερα και υποβάλλουν εγκαίρως το αίτημα συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η ηλεκτρονική εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί μέσω της «Ψηφιακής Κάλπης Ζευς» της ΕΔΥΤΕ (GRNET).

Η «Ψηφιακή Κάλπη Ζευς», η οποία έχει αναπτυχθεί από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους τεχνολογικούς φορείς της χώρας και λειτουργεί από το 1998. Παρέχει προηγμένες υποδομές και υπηρεσίες δικτύου, υπολογιστικού νέφους και πληροφορικής σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, σε φορείς της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και σε φορείς του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες στους στρατηγικούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, της Υγείας και του Πολιτισμού.

Η «Ψηφιακή Κάλπη Ζευς» είναι ένα πληροφοριακό σύστημα για την αδιάβλητη διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών με αμιγώς ηλεκτρονικό τρόπο. Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω Διαδικτύου.

Ο ψηφοφόρος συμπληρώνει το αίτημα συμμετοχής μέσω Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας και λαμβάνει email επιβεβαίωσης και email με αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία.

Στο μήνυμα θα περιέχεται ένας προσωπικός και απόρρητος σύνδεσμος στον ιστότοπο του συστήματος «Ζευς». Ο ψηφοφόρος κάνοντας κλικ στο link θα λάβει τον προσωρινό μοναδικό κωδικό σύνδεσης (OTP) στο κινητό που έχει δηλώσει και αφού τον καταχωρήσει η διαδικασία υποβολής της ψήφου ξεκινά, εφόσον βέβαια η ψηφοφορία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Στην οθόνη του ψηφοφόρου εμφανίζεται ένα εισαγωγικό σημείωμα που περιγράφει τη διαδικασία υποβολής ψήφου. Η διαδικασία αποτελείται από δύο βήματα: την επιλογή των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο και την υποβολή του ψηφοδελτίου.

Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας, και χωρίς καμία προσβολή του απόρρητου.

Εκλογικά κέντρα
Όσοι δεν υποβάλλουν αίτημα να ψηφίσουν ηλεκτρονικά μπορούν να προσέλθουν την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα που έχουν οριστεί για κάθε Δημοτική Τοπική Οργάνωση και ΔΕΕΠ.

Κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό κέντρο θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή προσωρινή βεβαίωση της οικείας Αστυνομικής Αρχής (εκδίδεται σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας του ΑΔΤ) ή διαβατήριο (γίνεται δεκτό ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει) ή ελληνική άδεια οδήγησης.

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να υπαχθεί σε Δημοτική Τοπική Οργάνωση διαφορετική από αυτήν στην οποία είναι ήδη εγγεγραμμένη/ος πρέπει να υποβάλει αίτηση μετεγγραφής προς τη Διεύθυνση Πληροφορικής, το αργότερο έως την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη