Καμπανάκι…

Καμπανάκι…

Καμπανάκι χτυπούν οι κατασκευαστές για την αύξηση του κόστους ανέγερσης νέων οικοδομών εξαιτίας των ανατιμήσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στα οικοδομικά υλικά.

Άνθρωποι με γνώση της κατάστασης μιλούν – και στη Μεσσηνία-  για μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 10%, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 15%, εκφράζοντας την αγωνία τους για το επόμενο διάστημα και την τροπή που παίρνουν τα πράγματα.

Από το σίδηρο και τα τούβλα μέχρι τα χρώματα, τα αλουμίνια, τα θερμαντικά και την ξυλεία παρατηρείται κατακόρυφη άνοδος του κόστος αγοράς, η οποία εκτροχιάζει τους αρχικούς προϋπολογισμούς κατασκευαστών και ιδιωτών.

Χαρακτηριστικό της ασφυκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται είναι το γεγονός πως υπάρχουν κατασκευαστές που ζητούν αναπροσαρμογή των συμβολαίων, απειλώντας με προσωρινή διακοπή των εργασιών έως ότου αποκλιμακωθούν οι τιμές.

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στο πεδίο των ανακαινίσεων. Μάλιστα, υπάρχουν επαγγελματίες που εν αναμονή της έναρξης του «νέου Εξοικονομώ» φοβούνται ανατροπή των δεδομένων, αφού αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω τα τιμολόγιά τους.
Α.Π.