«Κατάληψη» στην Καλαμάτα χθες από τους σταφιδοπαραγωγούς

«Κατάληψη» στην Καλαμάτα  χθες από τους σταφιδοπαραγωγούς

Με τα τρακτέρ τους διαμαρτυρήθηκαν κάνοντας πορεία στην Καλαμάτα αγρότες από όλο το νομό για την κατάσταση που επικρατεί φέτος με τη σταφίδα και κατέληξαν στην οδό Ψαρών, μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Καζάρμα και ακολούθως στον κόμβο της Μεσσήνης, ενώ μετά κατευθύνθηκαν στην Καλαμάτα και στο Διοικητήριο. Εκεί έκαναν συμβολική κατάληψη και αντιπροσωπεία τους ανέβηκε και συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο, στον οποίο παρέδωσαν ψήφισμα.

«Ξεριζωμός»

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων, Μεσσήνης και Χανδρινού και όπως τόνισαν οι εκπρόσωποί τους, από τον περασμένο Μάρτιο είναι γνωστό στην κυβέρνηση ότι η σταφίδα αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω του ότι η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) στον ανταγωνισμό της με άλλους μεταποιητές σταφιδέμπορους συγκέντρωσε μεγάλο όγκο της περσινής παραγωγής, δημιουργώντας «απόθεμα».

«Σήμερα το πρόβλημα οξύνεται, καθώς η φετινή παραγωγή προστίθεται στην ήδη συσσωρευμένη περσινή, με αποτέλεσμα “το μάρμαρο” να το πληρώνουν οι παραγωγοί που έχουν να αντιμετωπίσουν, από τη μια, τους εκβιασμούς των εμπόρων που θέλουν να την αρπάξουν σε εξευτελιστική τιμή και, από την άλλη, τις ανοιχτές τιμές της ΠΕΣ.

Το πρόβλημα της σταφίδας έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια σε όλα μας τα προϊόντα, όπως την ελιά Καλαμών, το λάδι, την πατάτα, τα κηπευτικά και το φιστίκι, καθώς φέτος πλέον πέφτει η τιμή του κάτω από το κόστος παραγωγής. Ταυτόχρονα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, με τα αγροτικά εφόδια να έχουν τρομερές αυξήσεις (λιπάσματα 40% αύξηση), το αγροτικό ρεύμα να ακριβαίνει και το πετρέλαιο να κυμαίνεται σε τιμές απαγορευτικές. Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε παθητικά τον ξεριζωμό μας!»

Αιτήματα

Τα αιτήματα των αγροτών είναι:

-Να διασφαλιστεί η απορρόφηση της φετινής παραγωγής (2021) σε τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς

-Να διασφαλιστεί η διάθεση του αποθέματος  σε κρατικές δομές, π.χ. σε  στρατό, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ., με τιμές που να διασφαλίζουν ότι δε θα υπάρξει επιβάρυνση για τους σταφιδοπαραγωγούς μέλη της ΠΕΣ

-Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής: Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια-είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος και των λαϊκών νοικοκυριών – καμία διακοπή αγροτικής/οικιακής παροχής.

Β.Β.