Κορωνοϊός: Στο “κόκκινο” το επιδημιολογικό φορτίο της Μεσσηνίας

Κορωνοϊός: Στο “κόκκινο” το επιδημιολογικό φορτίο της Μεσσηνίας

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σχεδόν στη μισή χώρα, όπως καταγράφει έκθεση (14/10) του Παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη.

Είναι ενδεικτικό ότι 8 νομοί βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» και 16 στο «κόκκινο» (ανάμεσά τους και η Μεσσηνία). Μέσα σε μια εβδομάδα, μάλιστα, οι “κόκκινοι” νομοί αυξήθηκαν κατά τρεις.

«Δυστυχώς, αναδύονται συνεχώς νέες Περιφερειακές Ενότητες που επιδεινώνονται. Οι επιμέρους εξάρσεις σε περιφερειακές κοινότητες αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», δηλώνει ο κ. Τζανάκης.

Στο διάγραμμα με ημερομηνία 14/10/2021 απεικονίζεται η επιδημιολογική εικόνα ανά Περιφέρεια με την αναγραφή του επιδημιολογικού φορτίου ως σωρευτικό δείκτη 14ήμερου αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού μαζί με τον ενεργό δείκτη μεταδοτικότητας.

Εμφανίζεται, επίσης, με ανάλογο του επιδημιολογικού φορτίου χρωματισμό ανά Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας. Έτσι, είναι εμφανές ότι οι Π.Ε. Ξάνθης, Δράμας, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και στη Θεσσαλία της Λάρισας βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» και δύο εξ αυτών, Λάρισα και Δράμα, παρουσιάζουν υψηλή δυναμική περαιτέρω επιδείνωσης.

Παράλληλα, βαρύτατο επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζουν οι Νομοί Έβρου, Ροδόπης, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Κέρκυρας, Ζακύνθου και Μεσσηνίας. Εξαίρεση στη Βόρεια Ελλάδα αποτελούν η Π.Ε. Φλώρινας και ιδίως η Π.Ε. Γρεβενών, που παρουσιάζουν εξαιρετικά καλή εικόνα.

Η υπόλοιπη χώρα κυμαίνεται σε επίπεδα μετρίου προς χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου. Τέλος, υπάρχουν και «πράσινες» περιοχές όπως Σάμος-Ικαρία, Κεφαλληνία, Φωκίδας, Άρτας, Πρέβεζας.

Να σημειώσουμε ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας έγινε αναφορά στην εξέλιξη της πανδημίας από τον επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου – Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλη Μάκαρη, ο οποίος ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να καταβάλλει τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες, προκειμένου από την πλευρά της να συγκρατήσει την αρνητική τάση, ενώ ζήτησε ένταση της ενημερωτικής εκστρατείας για τον εμβολιασμό.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σχολίασε ότι από την πρώτη στιγμή η Δημοτική Αρχή έχει κινητοποιηθεί, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να βάλουν στην άκρη τους όποιους ενδοιασμούς και να εμβολιαστούν.
Α.Π.


Τρομακτική άνοδος ξανά των κρουσμάτων – Έκκληση από Αλειφέρη για εμβολιασμούς

-640 ασθενείς «έχουν περάσει» από τον Αύγουστο από την Κλινική Covid-19

-Ο Γραμματικόπουλος που ενέπνευσε τους ιατρούς της Κλινικής

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα έχει ανησυχήσει πολύ και τους ανθρώπους του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με τη διοικήτρια του Ιδρύματος να κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια σε επίπεδα Αυγούστου, όταν η Μεσσηνία «είχε πιάσει» κορυφή.

Ειδικότερα, η κα Ελένη Αλειφέρη ανέφερε χθες ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι πολύ ανησυχητική, αφού τα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων έχουν επίσης ανησυχητική αύξηση. Πρόσθεσε, δε, ότι βρισκόμαστε σε μια ανάλογη κατάσταση με αυτή στα μέσα του Αυγούστου, με το σύνολο των κρουσμάτων ανά εβδομάδα να είναι 400, για να σχολιάσει πως αρκούσαν δύο εβδομάδες για να φτάσουμε στο πικ αυτού που ζήσαμε στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Γίνεται λοιπόν, επισήμανε, επανάληψη μιας πολύς κακής συνθήκης για τη Μεσσηνία, κάτι που κοστίζει. Κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και βαριές νοσηλείες.

Κατά την κα Αλειφέρη, δεν είναι θέμα κούρασης του νοσοκομείου ή του προσωπικού, αλλά είναι ανησυχητικό για μια κοινωνία να διαπιστώνει ότι, ενώ θα μπορούσε να έχει προστατευτεί μέσω του εμβολιασμού, συνεχίζει να παρακολουθεί την επανάληψη των ίδιων συνθηκών που κόστισαν ανθρώπινες ζωές.

Για το λόγο αυτό έκανε για ακόμα μια φορά έκκληση σε όλους τους πολίτες να προστατευθούν και να σεβαστούν τη ζωή τους, όπως και τη ζωή των δίπλα τους.

Μιλώντας με στοιχεία, ανέφερε ότι από 1η Αυγούστου έως 18 Οκτωβρίου το σύνολο των εισαγωγών στην Κλινική Covid-19 ήταν 640 ασθενείς, με το 80% να είναι ανεμβολίαστοι.

Κλείνοντας ανέφερε ότι οι μέρες είναι κρίσιμες και θα πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, ιδιαίτερα στους ανθρώπους άνω των 50, καθώς αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο.

Η πορεία των εμβολιασμών
Σχετικά με τους εμβολιασμούς η κα Αλειφέρη επισήμανε ότι δεν πάμε καθόλου καλά κι αυτό είναι το άκρως ανησυχητικό για την ίδια.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο χειμώνας και ειδικότερα ο Δεκέμβριος θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, μιας και το κράμα της covid με άλλες ιώσεις θα δημιουργήσει πιθανότατα δυσμενέστερο αποτέλεσμα.

Η μετά Γραμματικόπουλου εποχή
Σχετικά με την κενή θέση του διευθυντή της Κλινικής Covid-19 που έχει δημιουργηθεί από την απώλεια του Νίκου Γραμματικόπουλου, η κα Αλειφέρη απάντησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ειδικευμένοι ιατροί και όλη η ομάδα των ειδικευόμενων που ήταν και πριν, ενώ βοηθά ότι υπάρχουν λίγοι νοσηλευόμενοι στην Κλινική.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι το μεγαλείο του Γραμματικόπουλου δεν είχε να κάνει μόνο με το τι έκανε ο ίδιος, αλλά και με το πόσο ενέπνευσε και δίδαξε όλη την ομάδα που είχε κοντά του, με τους ειδικευόμενους ούτε πριν αλλά ούτε και τώρα να θέλουν να εγκαταλείψουν την Κλινική, κάτι που- κατά την κα Αλειφέρη- δείχνει το πόσο πίστεψαν για την προσφορά τους στους ασθενείς μέσω της Κλινικής.

Όσο για τρίτο ειδικευμένο στην Κλινική, ανέφερε ότι η διοίκηση έχει κάνει τις προβλέψεις της για την περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των νοσηλειών και τότε θα υπάρξει ενίσχυση.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


Η επέλαση του κορωνοϊού στη Μεσσηνία συνεχίζεται, 90 κρούσματα χθες
Όπως είχαμε γράψει πριν από μερικές ημέρες, η Μεσσηνία έχει επιστρέψει στα επίπεδα του εφιαλτικού Αυγούστου από άποψη κρουσμάτων, κι αυτό επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις της η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη.

Πέραν, όμως, της κας Αλειφέρη, αυτό φαίνεται και από όσα καθημερινά ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, καθώς παρατηρείται μια αργή αλλά συνεχής άνοδος. Έτσι μετά τα 88 κρούσματα της Δευτέρας, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 90 στη Μεσσηνία, με το μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών πλέον να βρίσκεται στα 63,71/ανά ημέρα, ενώ ανά 100.000 πληθυσμού είναι 56,27.

Κλινική Covid-19
Στην Κλινική Covid-19 του Νοσοκομείου Καλαμάτας χθες έγιναν τέσσερις εισαγωγές, ενώ δόθηκαν τρία εξιτήρια, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται να είναι πλέον 20.

Τέλος, στη ΜΕΘ παραμένουν δύο διασωληνωμένοι ασθενείς.
Π.Μπ.