Μεσσηνία: Νεαρός Αιγύπτιος διηύθυνε δύο εγκληματικές οργανώσεις με διακίνηση ναρκωτικών

Μεσσηνία: Νεαρός Αιγύπτιος διηύθυνε δύο εγκληματικές οργανώσεις με διακίνηση ναρκωτικών

Εγκληματικό δίκτυο που αποτελούνταν από δύο… «πολυεθνικές» εγκληματικές οργανώσεις με κοινό «αρχηγό» έναν 32χρονο Αιγύπτιο και δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση χασίς και κοκαΐνης σε περιοχές των Δήμων Καλαμάτας και Τριφυλίας, κατάφερε να εξαρθρώσει έπειτα από πολύμηνη έρευνα το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν εννέα άτομα που κατηγορούνται ως μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει άλλα 35 που είχαν κάνει αγοραπωλησία ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έγινε μεγάλος αριθμός ερευνών, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν πάνω από ένα κιλό κάνναβης, 20 γραμμάρια κοκαΐνης, πιστόλι, όχημα και άλλα.

Σε βάρος των μελών των εγκληματικών οργανώσεων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ναρκωτικά και την – κατά περίπτωση- παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, η οποία περιλαμβάνει ακόμη τέσσερα άτομα, επίσης μέλη των εγκληματικών οργανώσεων. Επιπλέον, συνελήφθησαν ξεχωριστά τέσσερα άτομα για κατοχή ναρκωτικών.

Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις φέρεται να έχουν συμμετάσχει σε πάνω από 500 αγοραπωλησίες ναρκωτικών.

Δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών
Στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση 13 μελών του δικτύου. Το πρωί της Δευτέρας, λοιπόν, πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, από τις οποίες συνελήφθησαν εννέα μέλη του δικτύου, εκ των οποίων τα επτά έπειτα από εντάλματα σύλληψης του ανακριτή Καλαμάτας που είχαν εκδοθεί την Παρασκευή.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, των Αστυνομικών Τμημάτων Γαργαλιάνων και Μεσσήνης και των ΟΠΚΕ Μεσσηνίας.

Από την έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών εξακριβώθηκε η δράση δύο αυτοτελών εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες διέθεταν ιεραρχική δομή με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, εκ των οποίων η μία ήταν ανενεργή, ενώ και οι δύο είχαν κοινό το αρχηγικό μέλος.

Η πρώτη εγκληματική
Για την πρώτη εγκληματική οργάνωση η έρευνα απέδειξε ότι δραστηριοποιήθηκε κατά τους μήνες από Ιούνιο έως και Νοέμβριο του 2020 και έκτοτε είναι ανενεργή. Αυτή την αποτελούσαν: ο 32χρονος Αιγύπτιος, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο και έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ κατηγορείται και για το νόμο περί όπλων. Επίσης, με εντάλματα του ανακριτή συνελήφθησαν ένας 24χρονος Βούλγαρος, άεργος, από την Καλαμάτα, ένας 38χρονος Βούλγαρος, ιδιωτικός υπάλληλος, από τους Γαργαλιάνους, ένας 24χρονος Αλβανός, άεργος, από την Καλαμάτα, ένας 37χρονος Έλληνας επιχειρηματίας από την Καλαμάτα, ένας 32χρονος Έλληνας άεργος από τους Γαργαλιάνους κι ένας 27χρονος άεργος από τους Γαργαλιάνους. Ο 37χρονος Έλληνας κατηγορείται ως διακινητής και αποθηκάριος των ναρκωτικών ουσιών, ενώ σε παλιά αποθήκη της επιχείρησής του βρέθηκε κρυμμένη κάτω από μουσαμά ποσότητα χασίς περίπου ενός κιλού.

Ως μέλη σε αυτή την εγκληματική οργάνωση αναζητούνται ακόμα δύο άτομα, ένας 26χρονος Αλβανός και ένας 26χρονος Έλληνας, που εκτιμάται ότι πλέον βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν από τον Ιούνιο του 2021 έως και τη Δευτέρα που έγιναν οι συλλήψεις. Την αποτελούσαν ένας 31χρονος Αλβανός, εργάτης από την Καλαμάτα κι ένας 21χρονος Έλληνας άεργος από την Καλαμάτα. Ως μέλη σε αυτή κατηγορούνται κι άλλα δύο άτομα, τα οποία δε συνελήφθησαν, καθώς είχαν διακόψει τη δράση τους και συγκεκριμένα ένας 21χρονος από την Καλαμάτα και ένας 20χρονος άεργος από την Καλαμάτα.

Και σε αυτή αρχηγός από την έρευνα της Αστυνομίας φέρεται ο 32χρονος Αιγύπτιος.

Μεγαλόσωμα σκυλιά
Οι δυο οργανώσεις διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες, κυρίως κάνναβης και κοκαΐνης, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, ενώ ο 32χρονος Αιγύπτιος αρχηγός τους, σε συνεργασία με τα έτερα μέλη των οργανώσεων, τις αποθήκευε σε οικίες που χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για το σκοπό αυτό («καβάτζες»). Για παράδειγμα, είχαν κρυμμένη την κοκαΐνη σε θαμνώδη βλάστηση έξω από σπίτι στην Καλαμάτα.

Οι δράστες ήταν πολύ προσεκτικοί και με τις μεταφορές των ναρκωτικών, χρησιμοποιώντας προπομπούς στις μετακινήσεις, ενώ η δράση των δύο οργανώσεων ήταν πανομοιότυπη.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Για παράδειγμα, στις συνομιλίες τους αποκαλούσαν το χασίς «χόρτο», «πράσινο», «ζάτλα» ή «σαλάτα». Την κοκαΐνη, ως «έναν τενεκέ τυρί», «μια ή μισή ασπιρίνη», «ένα ή μισό καφεδάκι» και τις ζυγαριές, «μέτρο» ή «ρολόι».

Αυτό, επίσης, που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους αστυνομικούς ήταν ότι στους χώρους τους χρησιμοποιούσαν μεγαλόσωμα σκυλιά που δυσκόλευαν τους αστυνομικούς, είτε στο πλαίσιο της παρακολούθησης είτε στο πλαίσιο των ερευνών.

Από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη βιοποριστικών και άλλων αναγκών.

Κατασχέσεις
Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων σε Καλαμάτα, Γαργαλιάνους και Μαραθούπολη διενεργήθηκαν έρευνες σε σπίτια, αποθήκες, υπαίθριους χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-Ποσότητα κάνναβης (φούντα), συνολικού βάρους 1.045,40 γραμμαρίων

-Κοκαΐνη, συνολικού βάρους 21,4 γραμμαρίων

-Ποσότητα σκόνης που χρησιμοποιείται ως νοθευτική ουσία, συνολικού βάρους 562 γραμμαρίων

-Δέκα χιλιοστά του λίτρου έλαιο κάνναβης

-Τρεις ζυγαριές ακριβείας

-Ένα πιστόλι κρότου μετά γεμιστήρα και 2 φυσίγγια κρότου

-Τρία μαχαίρια, ένας σουγιάς

-Μία κάμερα

-Οκτώ κινητά τηλέφωνα

-Ένα όχημα και το χρηματικό ποσό των 3.170 ευρώ.

Επιπλέον, κατά τις έρευνες συνελήφθησαν ακόμα τέσσερα άτομα, δύο Έλληνες, ηλικίας 23 και 33 ετών, καθώς και δύο αλλοδαποί, ένας 20χρονος Ρουμάνος και ένας 33χρονος Αλβανός, για ναρκωτικά, διότι στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους 53,8 γραμμαρίων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Μετά τον εισαγγελέα όλοι οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο.

Της Βίκυς Βετουλάκη