Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα  κατά του Καρκίνου του Μαστού

«Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και ο προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος είναι δύο εκ των βασικών παραγόντων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού» όπως αναφέρει ο εντεταλμένος σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ιατρός Άγγελος Χρονάς, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Σε μήνυμά του επισημαίνει πως βασική εξέταση «παραμένει η ετήσια μαστογραφία, την οποία δε θα πρέπει να αμελεί ο γυναικείος πληθυσμός, αφού ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες. Κάθε χρόνο πάνω από 6000 γυναίκες καταγράφονται με καρκίνο του μαστού, ενώ μία στις οκτώ γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Αρχή Νίκα έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό και στηρίζουν κάθε δράση που στοχεύει στην πρόληψη και στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή σε όλο το Νομό Λακωνίας, σε όσες γυναίκες το επιθυμούν, εντελώς δωρεάν μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου, ξεκινώντας από τη Σπάρτη.

Το πρόγραμμα έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε Αρκαδία, Κορινθία και στόχο έχει να καλύψει όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου.

Επίσης, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου ΞαναρχίΖΩ θα πραγματοποιήσει διημερίδα με κλινική εξέταση και ομιλία για τον καρκίνο του μαστού, στις 29-30 Οκτωβρίου, στο Διοικητήριο της Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 7.00 το απόγευμα στην αίθουσα Κουμουνδούρος του Διοικητηρίου, όπου θα μπορεί το κοινό να θέσει τις δικές του ερωτήσεις».

Κατά τον κ. Χρονά, θα πρέπει όλες τις γυναίκες: «Να πραγματοποιούν από την ηλικία των 20 ετών αυτοεξέταση, να προβαίνουν σε μαστογραφία από τα 40 έτη και μετά, ενώ αν υπάρχει λόγος η μαστογραφία μπορεί να γίνει και σε μικρότερες ηλικίες. Επίσης, να γίνεται υπερηχογράφημα μαστών καθώς και κλινική εξέταση. Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αθεράπευτη ασθένεια, αλλά για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Επιπλέον, θα πρέπει εκτός από τις προληπτικές εξετάσεις οι γυναίκες να ακολουθούν και καλές συνήθειες στην καθημερινότητά τους, όπως είναι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών ( φρούτα, λαχανικά, δημητριακά), ο περιορισμός του αλκοόλ, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η αποφυγή μακροχρόνιας χρήσης ορμονικών σκευασμάτων (αντισυλληπτικά) και η σωματική άσκηση».