Να μπει τώρα φρένο στις ανατιμήσεις ζητά η Ομοσπονδία Εμπορίου Πελοποννήσου

Να μπει τώρα φρένο στις ανατιμήσεις  ζητά η Ομοσπονδία Εμπορίου Πελοποννήσου

Οι ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας είναι το τελειωτικό χτύπημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, ζητώντας τώρα την αναχαίτιση της ακρίβειας.

Μεγάλες αυξήσεις
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αρκετές επιχειρήσεις και νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, στο κόστος μεταφοράς των προϊόντων – εμπορευμάτων, αλλά και τις μεγάλες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.

«Οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι ήδη αισθητές στους λογαριασμούς ρεύματος και η σημαντική άνοδος των τιμών μιας σειράς αγαθών και πρώτων υλών φαίνεται από το καλοκαίρι στα ράφια των καταστημάτων. Οι κουρασμένοι και αγανακτισμένοι επιχειρηματίες βλέπουν τις αυξήσεις αυτές να πολλαπλασιάζουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεών τους, αλλά και να μειώνουν σημαντικά το εισόδημά τους», επισημαίνεται.

Κίνδυνος για λουκέτα
Η Ομοσπονδία τονίζει ότι όλες αυτές οι αυξήσεις, αυτή τη στιγμή που η οικονομία και η κοινωνία προσπαθούν να ορθοποδήσουν, ύστερα και από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και τα συνεχόμενα lockdown, αποτελούν πολύ μεγάλο εμπόδιο. «Γνωρίζουμε όλοι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει πολλές υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα και σαφώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αφομοιώσουν τις αυξήσεις αυτές.

Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, οι προοπτικές για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα μπουν στον πάγο και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις που κρατήθηκαν μέχρι τώρα ζωντανές, δε θα αργήσουν να έρθουν. Οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά δεν αντέχουν άλλο! Η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στη δίνη των ανατιμήσεων και να μετριάσει τον αντίκτυπο που θα έχουν στην οικονομία της χώρας, με μέτρα που θα βοηθήσουν τόσο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Η αναχαίτιση της ακρίβειας είναι επιτακτική ανάγκη, άλλως, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για τα νοικοκυριά», καταλήγει.