Νέοι από επτά χώρες δημιούργησαν ντοκιμαντέρ με θέμα την Καλαμάτα

Νέοι από επτά χώρες δημιούργησαν ντοκιμαντέρ με θέμα την Καλαμάτα

Την Καλαμάτα επέλεξαν νέοι από επτά διαφορετικές χώρες μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα DocumAction που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+. Ξεκινώντας από χώρες όπως η Γαλλία, η Κροατία, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ρουμανία, καθώς από άλλες της Ελλάδας, έφτασαν τις προηγούμενες μέρες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, όπου περιηγήθηκαν εκτενώς, προκειμένου να γνωρίσουν την πόλη και να την «καταγράψουν» μέσα από ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ από τη δική τους δημιουργική ματιά.

Παράλληλα, δέχθηκαν μαθήματα γύρω από την τέχνη του ντοκιμαντέρ και του μοντάζ, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ενδιαφέροντα μίνι-ντοκιμαντέρ με θεματική την Καλαμάτα, τα οποία και παρουσίασαν το βράδυ της Τρίτης στον κήπο του ξενοδοχείου Vista Marina.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Θ» η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, Τζίνα Πετροπούλου: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε σε μια τέτοια δράση, σε συνεργασία με την “Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων Καλαμάτας”. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά που ήρθαν από τις διάφορες χώρες. Το εν λόγω πρόγραμμα είχε να κάνει με την εκπαίδευση των παιδιών όσον αφορά στην παραγωγή ντοκιμαντέρ, εξ ου και στη συνέχεια, στο διάστημα που παρέμειναν εδώ, κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ σε σχέση με την Καλαμάτα. Μαζί με τον Κυριάκο Λιαράκο και την Αντωνία Πτερνέα, που ήταν οι άλλοι δύο συνεργάτες και κινηματογραφιστές της ομάδας, παραδώσαμε μαθήματα σχετικά με την τέχνη του ντοκιμαντέρ, ενώ τα παιδιά επέδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο στα μαθήματα αυτά όσο και στην περιήγησή τους στην πόλη».

Μία εκ των λοιπών διοργανωτών του προγράμματος και σύμβουλος νέων του Κ.Α.ΝΕ., η Φωτεινή Αράπη, σημείωσε σχετικά: «Η παρουσίαση που έγινε το βράδυ της Τρίτης είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς των παιδιών που βρίσκονται τις τελευταίες οκτώ ημέρες στην πόλη, όπου δούλεψαν σε ομάδες για να δημιουργήσουν τα δικά τους ντοκιμαντέρ. Νομίζω ότι τα παιδιά είναι πολύ χαρούμενα με όλη αυτή την εμπειρία, αφού είδαν πάρα πολλά πράγματα, ενώ ανακάλυψαν σημεία που κι εμείς δεν είχαμε παρατηρήσει ζώντας για χρόνια στην πόλη».

Ο Zoran Macakanja, Κροάτης νέος που συμμετείχε στο πρόγραμμα DocumAction, δήλωσε με τη σειρά του: «Ήρθα στην Καλαμάτα από την Κροατία. Είμαι ο υπεύθυνος της ομάδας δημιουργίας, στην οποία φτιάξαμε ντοκιμαντέρ, ενώ κάναμε παρέα. Την Τρίτη παρακολουθήσαμε όλοι την πρεμιέρα της δουλειάς μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια δεν υπήρχαν τυπικά ομαδοποιημένοι άνθρωποι από κάθε χώρα, επειδή αλλάξαμε ομάδες σε αυτό το διάστημα. Έτσι, υπήρχε ανάμιξη ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, που έκαναν παρέα και έφτιαξαν ταινίες μαζί.

Το να έρθω στην Καλαμάτα ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και ελπίζω να έρθω ξανά στο μέλλον».

Της Χριστίνας Μανδρώνη