Ο Μακρόν θέλει να σβήσει την εικόνα του «προέδρου των πλουσίων»

Ο Μακρόν θέλει να σβήσει την εικόνα του «προέδρου των πλουσίων»

Να σβήσει την εικόνα του «προέδρου των πλουσίων» και να δείξει ότι η τελευταία πενταετία δεν ευνόησε μόνο τους πλούσιους αλλά όλους τους Γάλλους: αυτός είναι ο στόχος του προέδρου Μακρόν, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, ενώ ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοινώνει την εφαρμογή μιας «ασπίδας» για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου, ο υπουργός Οικονομίας Μπρινό Λε Μερ πιέζει τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού.

Το επιτελείο των Ηλυσίων έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα μια οικονομική και κοινωνική έκθεση που δείχνει ότι, παρά την κρίση που προκλήθηκε από την Covid-19, η αγοραστική δύναμη αυξήθηκε κατά 8% την περίοδο 2017-2022, έναντι 4% επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ και 3,5% επί Νικολά Σαρκοζί.

Επιπλέον, τα μέτρα ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ που ελήφθησαν από το 2017 για τα νοικοκυριά οδήγησαν σε αύξηση του βιοτικού επιπέδου κατά 2% με 4%.

Η ανάλυση αυτή έρχεται σε αντίθεση μ’εκείνες που έγιναν πριν από την κρίση από ανεξάρτητους οργανισμούς, σύμφωνα με τις οποίες τα πιο εύπορα στρώματα επωφελήθηκαν περισσότερο από τα δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα που ελήφθησαν την περίοδο 2017-2020.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προσπαθεί να απαντήσει στις κατηγορίες που της εκτοξεύει η αντιπολίτευση ότι με την πολιτική της ευνοεί τους πλουσίους. Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Ξαβιέ Μπερτράν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι ανίκανη να μπει στη θέση του απλού πολίτη και πρότεινε να καθιερωθεί ένα επίδομα εργασίας για τους μισθωτούς που να φτάνει τα 2.000 ευρώ. Στα αριστερά, η σοσιαλίστρια υποψήφια Αν Ινταλγκό υπόσχεται να ανοίξει διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα, ώστε οι Γάλλοι να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς από την εργασία τους.

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα παράδοξο: οι Γάλλοι επιδοκιμάζουν τη διαχείριση της πανδημίας, χαρακτηρίζουν μάλλον θετικό τον οικονομικό της απολογισμό, σε ποσοστό 70% όμως θεωρούν ότι οι ίδιοι είναι ζημιωμένοι. «Μας προβληματίζει αυτό το εύρημα», παραδέχονται κύκλοι της προεδρίας. «Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια των αριθμών».

Όπως εξηγεί ο Μπρις Τεντιριέ, γενικός διευθυντής του ινστιτούτου Ipsos, «οι Γάλλοι είναι στην πραγματικότητα πιο ευαίσθητοι απέναντι στις αυξήσεις απ’ό,τι απέναντι στις μειώσεις. Ολες οι κυβερνήσεις έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Είναι δύσκολο να καταπολεμήσεις την αίσθηση ότι η αγοραστική δύναμη μειώνεται, ακόμη κι όταν λαμβάνονται μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα όταν αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας.»

Το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης είναι σημαντικό, γιατί ενεργοποιεί την αίσθηση των Γάλλων ότι ορισμένοι τα πηγαίνουν καλύτερα από άλλους, σημειώνει ο Ζερόμ Σεντ-Μαρί, πρόεδρος του ινστιτούτου Pollingvox. «Ο Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να θεωρείται όχι πρόεδρος των πλουσίων, αλλά πρόεδρος των κερδισμένων. Εκείνων που ωφελεί το σύστημα.»

Των Ελσά Κονεζά και Οντρέ Τονελιέ, αρθρογράφων της Monde

Πηγή: Le Monde