ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβρασμός πριν από τη μεγάλη πληρωμή

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβρασμός πριν  από τη μεγάλη πληρωμή

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη μεγάλη πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ, ενώ ορισμένα ζητήματα άρχισαν να εμφανίζονται από την περασμένη Παρασκευή, όταν αναρτήθηκαν στο σύστημα και άρχισαν να γίνονται ορατές από τα πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ οι νέες κατανομές βοσκοτόπων.

Ειδικά ο νέος τρόπος υπολογισμού των δικαιωμάτων για τα μικρά ζώα που περιορίζει τις ενισχύσεις στο 1/3, όπως και οι αναπροσαρμογές που γίνονται σε επίπεδο Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει αυτές τις μέρες τεράστια αναστάτωση. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, έσπευσε να δηλώσει από τη Βουλή ότι οι δοκιμές πάνε καλά και η πληρωμή είναι θέμα χρόνου.

Έδωσε, μάλιστα, και το ιστορικό των πληρωμών των τελευταίων χρόνων από το οποίο προκύπτει ότι 2020 το 70% της βασικής ενίσχυσης του έτους πληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου. Το 2019 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Το 2018 πληρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου. Το 2017 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Το 2016 πληρώθηκε 27 Οκτωβρίου.

«Έχουμε, λοιπόν, το πληροφοριακό σύστημα», ανέφερε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή ο υφυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρώην υπουργού Αραχωβίτη και πρόσθεσε:

«Τρέχουμε αυτές τις τεχνικές διαδικασίες. Εκ μέρους, λοιπόν, της κυβέρνησης σας λέω υπεύθυνα ότι είμαστε σε δοκιμαστική λειτουργία στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και μπορεί να αντεπεξέλθει το σύστημα να γίνει η πληρωμή. Συνεπώς, ο παραγωγός γνωρίζει τι περιμένει να λάβει, όπως έλαβε και τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, έτσι θα προχωρήσουμε για την πληρωμή το επόμενο διάστημα.

Ως προς το χρόνο καταβολής της βασικής ενίσχυσης, σας υπενθυμίζω ότι, όπως προβλέπει το άρθρο 75, παράγραφος 1 του Κανονισμού 1306/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πληρωμές στο πλαίσιο των καθεστώτων στήριξης πραγματοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου ως τις 30 Ιουνίου του επόμενου ημερολογιακού έτους, ενώ τα κράτη μέλη μπορούν υπό προϋποθέσεις να καταβάλουν προκαταβολές έως 70% όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις πριν από την 1η Δεκεμβρίου, αλλά όχι πριν από τη 16η Οκτωβρίου».

«Θέλω να σας θυμίσω τα εξής και να μας ακούσουν και οι παραγωγοί. Το 2020 το 70% της βασικής ενίσχυσης του έτους πληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου. Το 2019 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Το 2018 -δική σας θητεία- πληρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου. Το 2017 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Το 2016 πληρώθηκε 27 Οκτωβρίου.

Σήμερα, λοιπόν, σας λέω ότι είμαστε έτοιμοι. Θα τρέξει το σύστημα και οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του τρέχοντος μήνα. Ξαναθυμίζω ότι έχουμε ήδη σε εξέλιξη το διαγωνισμό για να αναδειχθεί ο σύμβουλος που θα υποστηρίξει το πληροφοριακό σύστημα και για τις δηλώσεις του 2022. Άρα, είμαστε προετοιμασμένοι.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να ανησυχούμε τους παραγωγούς και να λέμε ότι θα υπάρξουν μειώσεις και προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων και των επιδοτήσεων. Αυτό διότι δεν το επιτρέπουμε εμείς, η κυβέρνηση, στον εαυτό μας να συμβεί, να γίνουν λάθη διαχείρισης και να μην πάρει ο Έλληνας γεωργός και κτηνοτρόφος τα χρήματα τα οποία δικαιούται και του αναλογούν», είπε ο υφυπουργός.

Σύσκεψη για τα βοσκοτόπια

Προχθές, στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων, Σίμου Κεδίκογλου και αντιπροσωπείας του ΣΕΚ με επί κεφαλής τον πρόεδρο, Παναγιώτη Πεβερέτο.

Κύριο θέμα ήταν η Νέα ΚΥΑ για την κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4585/5-10-2021 και η οποία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.

Από την πλευρά του ΣΕΚ ζητήθηκε ανάκληση ή τροποποίηση αυτής της ΚΥΑ. Συμφωνήθηκε δε με τον υφυπουργό η άμεση σύσταση ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κτηνοτροφικών φορέων και εκπροσώπων του ΥΠΑΑΤ, με αντικείμενο την ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναδύονται από τη νέα ΚΥΑ σε βάρος των κτηνοτρόφων που παράγουν γάλα και κρέας, όπως και την απόδοση των βοσκοτόπων σε αυτούς που έχουν πραγματικά ζώα.