Παύση εμπορίου στην κορινθιακή σταφίδα, σε απαξίωση η καλλιέργεια

Παύση εμπορίου στην κορινθιακή σταφίδα, σε απαξίωση η καλλιέργεια

Κανείς δεν παραλαμβάνει σταφίδες αυτή την εποχή. Η παραγωγή παραμένει αδιάθετη στα αλώνια επειδή δεν υπάρχουν παλετοκιβώτια να μεταφερθεί το προϊόν. Το επόμενο διάστημα θα σταματήσουν και οι συνεταιρισμοί να παραλαμβάνουν. Στο μεταξύ, στο σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ φαίνεται να μένει εκτός της συνδεδεμένης ενίσχυσης η κορινθιακή σταφίδα οδηγώντας την καλλιέργεια σε ουσιαστική απαξίωση.

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν μέσα στην εβδομάδα, στον Πύργο, οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας μαζί με πυρόπληκτους αγρότες, θέλοντας να διατρανώσουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατρακύλα στην τιμή της σταφίδας.

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό, καταρχάς για τη σταφίδα, που είναι στα αζήτητα. Έρχονται οι έμποροι και μας εμπαίζουν, όπως μας εμπαίζει και η κυβέρνηση που δεν παίρνει μέτρα για τη στήριξή μας. Παρότι φέτος έχουμε χαμηλή παραγωγή και περιμέναμε κάτι καλύτερο στην τιμή, τη στιγμή που τα εφόδια έχουν φτάσει στα ύψη κατά 35%, η σταφίδα είναι στο ένα ευρώ».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Σταφίδας Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, «σταματήσαμε να παραλαμβάνουμε σταφίδες γιατί δεν έχουμε πού να τις βάλουμε. Οι σταφιδοπαραγωγοί από Αχαΐα, Μεσσηνία και Ηλεία συζητάμε να διοργανώσουμε εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από το ΥπΑΑΤ, στην Αθήνα.

Τα προηγούμενα χρόνια πληρώναμε τα εργατικά στους παραγωγούς για τη συγκομιδή του προϊόντος. Επίσης μέχρι τέλος Οκτωβρίου είχε καταβάλει η ΠΕΣ την εξόφληση για το προϊόν. Φέτος οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί και κανείς δεν ενδιαφέρεται με τι λεφτά θα ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους».

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστολόπουλος, σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού Μεσσηνίας, «οι σταφίδες παραμένουν στα αλώνια. Οι έμποροι δεν παραλαμβάνουν καμιά ποσότητα. Δεν έχουμε συσκευασίες να μεταφέρουμε τις σταφίδες. Μόνο με κινητοποιήσεις θα καταλάβει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ το μέγεθος του προβλήματος».

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης, «αυτή τη στιγμή το εμπόριο σταφίδας έχει σταματήσει. Ο συνεταιρισμός σταματά τις επόμενες μέρες να παραλαμβάνει προϊόν γιατί δεν υπάρχουν παλετοκιβώτια. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε φέτος 400 τόνους μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι λίγοι οι παραγωγοί που μπορούν να αποθηκεύσουν το προϊόν».