Πανελλήνια συγκίνηση και θλίψη για την απώλεια της Μεσσήνιας Φώφης

Πανελλήνια συγκίνηση και θλίψη για την απώλεια  της Μεσσήνιας Φώφης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών η μεσσηνιακής καταγωγής πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Όπως έγινε γνωστό, έπειτα από 13 ημέρες νοσηλείας η υγεία της επιδεινώθηκε ραγδαία προχθές το βράδυ και, τελικά, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο χθες, 25 Οκτωβρίου.

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφερόταν: «Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μ.μ. στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός απεβίωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

Η περιπέτεια με τον καρκίνο
Η Φώφη Γεννηματά το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Η μητέρα της είχε διαγνωστεί επίσης με καρκίνο το 1984, με τον οποίο πάλεψε για δέκα χρόνια.

Στις 12 Οκτωβρίου του 2021 ανακοίνωσε η ίδια πως αποσύρεται από τη μάχη για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς σημειώθηκε υποτροπή της ασθένειας. Εισήχθη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Έχασε τη μάχη στις 25 Οκτωβρίου 2021.

Λίγα λόγια για τη ζωή της
Κόρη του ιδρυτικού και κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Γεννηματά, γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους το 1964. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1987.  Παντρεύτηκε το 1986 τον Αλέξανδρο Ντέκα, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, ενώ με το δεύτερο σύζυγό της, Ανδρέα Τσούνη, παντρεύτηκαν το 2003 και απέκτησαν μαζί μια κόρη και έναν γιο.

Η Φώφη Γεννηματά ενεπλάκη από νωρίς με την πολιτική, καθώς έγινε μέλος της ΠΑΣΠ, της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια από το πρώτο έτος των σπουδών της.

Το 2000 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 2002, όταν και εξελέγη υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς. Επανεξελέγη το 2006.

Το 2007 παραιτήθηκε από υπερνομάρχης προκειμένου να κατέλθει υποψήφια βουλευτής, ωστόσο λόγω νομικού κωλύματος δεν κατήλθε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τις εκλογές του 2009 και συγκεκριμένα στις 7 Οκτωβρίου, τοποθετήθηκε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Παρέμεινε έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010. Κατόπιν ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2011, ενώ έπειτα αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών.

Στις 27 Μαρτίου 2012 παραιτήθηκε από το αξίωμα της υπουργού, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να αναλάβει Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά επιλέχθηκε για το αξίωμα της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Τον Ιούνιο του 2015 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις 12 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, που μετεξελίχθηκε στο ΚΙΝΑΛ, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Ήρθε πρώτη, ενώ στο δεύτερο γύρο ήρθε αντιμέτωπη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο νίκησε με 56,75% των ψήφων.

Κηδεία
Αύριο θα δοθεί ο τελευταίος αποχαιρετισμός στη Φώφη Γεννηματά. Η σορός της προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών στις 10.00 το πρωί, ενώ στις 14.00 θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία. Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο κηρύσσεται εθνικό πένθος. Η Φώφη Γεννηματά θα ταφεί στο Α΄ Νεκροταφείο.

Αντώνης Σαμαράς «Έντιμη κι αγωνίστρια»
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά: «Πόσο κρίμα! Μερικές φορές δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσεις αυτό που νιώθεις. Το να αποχαιρετήσω τη Φώφη Γεννηματά, μια νέα γυναίκα, μητέρα, σύζυγο, συμπατριώτισσα κι άξια πολιτικό, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η Φώφη έφυγε από τη ζωή όπως έζησε τη ζωή: έντιμη κι αγωνίστρια! Ο πολιτικός κόσμος είναι πιο φτωχός. Στους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Ήταν τιμή μου που γνώρισα και συνεργάστηκα με τον άνθρωπο και πολιτικό Φώφη Γεννηματά. Αιωνία της η μνήμη!».

Συλλυπητήρια εκ μέρους του δημάρχου Καλαμάτας
Τη βαθύτατη λύπη του εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, για την απώλεια της προέδρου του «Κινήματος Αλλαγής» Φώφης Γεννηματά.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος ανέφερε: «Εκφράζω τη βαθιά και ειλικρινή θλίψη μου για την απώλεια της Μεσσήνιας προέδρου του “Κινήματος Αλλαγής”, Φώφης Γεννηματά. Θα μείνει στη μνήμη μας όχι μόνο ως μία πολιτικός που υπηρέτησε την πατρίδα και το δημόσιο βίο, με μέτρο, σύνεση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλλά και ως μία γενναία γυναίκα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της».

ΝΟΔΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
Αντίο, Φώφη Γεννηματά!
Μαχήτρια, γενναία και πάντα στην πρώτη γραμμή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της. Αληθινή αγωνίστρια της ζωής. Αντίο, Φώφη Γεννηματά!

ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πρόεδρε, καλό κατευόδιο!
Η Φώφη Γεννηματά έδινε επί χρόνια, με αξιοπρέπεια, μια σκληρή προσωπική μάχη, που δυστυχώς έχασε πρόωρα. Ο ελληνικός λαός ήταν δίπλα της στη μάχη αυτή. Τώρα θα αναπαυθεί στην αγκαλιά των γονιών της και στην καρδιά των παιδιών της και όλης της οικογένειάς της.

O πολιτικός και κοινωνικός διάλογος είχε πάντα ενδιαφέρον μαζί της. Δε θα ξεχάσουμε με πόση υπομονή άκουσε τους συντρόφους από ολόκληρη την Πελοπόννησο στην τελευταία διαδικτυακή μας συνάντηση πριν από λίγο καιρό, αφουγκραζόμενη τις αγωνίες των νέων για το μέλλον της παράταξης. 

Πρόεδρε, καλό κατευόδιο! Σε περιμένει ο Γιώργος Γεννηματάς, σε περιμένει η Κακια και κάπου εκεί και ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα έχετε πολλά να πείτε!
Χρήστος Δημτσιούδης
τέως γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας,
πρ. Αναπ. Γραμματέας ΠΑΣΠ ΤΕΙ Πελοποννήσου

Αντίο, πρόεδρε!
H Ελλάδα από χθες είναι φτωχότερη. Η Φώφη Γεννηματά αποτέλεσε υπόδειγμα αγωνίστριας με αξιοπρέπεια, εντιμότητα και γενναιότητα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Γυναίκα, Μάνα, Πολιτικός πρότυπο.

Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη και το δικό της δημιούργημα, το Κίνημα Αλλαγής, της οφείλουν πολλά.

Αντίο, Πρόεδρε! Πήρες θέση εκεί ψηλά στο πάνθεον με τον Πατέρα σου, τη Μητέρα σου, τον Ανδρέα, τη Μελίνα και όλους τους Μεγάλους!

Η παρακαταθήκη που αφήνει είναι τεράστια και το κενό δυσαναπλήρωτο! Η μαχητικότητα, ο δυναμισμός και η επιμονή του χαρακτήρα της, μαζί με τις αρχές και τις αξίες που πρέσβευε θα αποτελούν παράδειγμα και οδηγό για όλους!

Συλλυπητήρια και κουράγιο στους οικείους της!
Γιάννης Πάζιος
πρ. γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας
ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Καλό ταξίδι, πρόεδρε
Με απέραντη θλίψη αποχαιρετούμε την πρόεδρό μας, Φώφη Γεννηματά, που η απώλειά της ήταν ένα σοκ που μας συγκλόνισε όλους, όλη την Ελλάδα. Μαχήτρια της ζωής και της παράταξής μας. Σύμβολο θάρρους, μαχητικότητας, ειλικρίνειας και αξιοπρέπειας. Το πολιτικό της ήθος, με Αρχές και Αξίες, οι ιδέες της, η μάχη της για μια δίκαιη κοινωνία και μια καλύτερη Ελλάδα που ονειρευόταν, είναι η καλύτερη παρακαταθήκη που αφήνει στην παράταξη, σε όλους μας.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με ενότητα για μια πατρίδα δίκαιη με Δημοκρατία και Σοσιαλισμό. Θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας και στις σκέψεις μας. Ελπίζουμε να συναντήσει εκεί που θα είναι και την Ιστορία μας. Τον Ανδρέα, τη Μελίνα, τον Γιώργο και τους άλλους συντρόφους που έχουν φύγει από κοντά μας. Και να τα λένε… Και εμείς να τους θυμόμαστε όλους! Για να μας οδηγούν στους αγώνες μας για μια καλύτερη ζωή.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Καλό ταξίδι, πρόεδρε, Φώφη Γεννηματά!

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Βαθύτατη θλίψη
Συγκλονισμένοι από την είδηση της πρόωρης απώλειας της Μεσσήνιας προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας.

Μια δυναμική γυναίκα, μια μαχόμενη πολιτικός, μια προσωπικότητα με αρχές, ήθος και πείσμα που σπανίζουν. Μια γυναίκα που αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή του τόπου και δίνει κίνητρο στις επόμενες γενιές να πορευθούν με γνώμονα τις αξίες αυτές. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση, αναγνωρίζοντας ότι η προσφορά της δεν πρόκειται να λησμονηθεί. 

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της.

Βαγγέλης Ξυγκώρος
Πρόεδρος

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Βαθιά θλίψη και οδύνη
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και οδύνη για τον άδικο και πρόωρο χαμό της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

Πάλεψε σθεναρά μέχρι την τελευταία στιγμή με την επάρατη νόσο και έδωσε δύναμη σε πολύ κόσμο που παλεύει με τον καρκίνο, αλλά κυρίως στάθηκε φωτεινό παράδειγμα για κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.

Υπερασπίστηκε εργασιακά δικαιώματα και αγωνίστηκε στο πλευρό του κόσμου της εργασίας, φέρνοντας στο προσκήνιο τα προβλήματα των μη προνομιούχων και των αδυνάτων.

Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της και ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο.     

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο δυναμισμός, η γενναιότητα και η εν γένει παρουσία της θα αποτελούν παράδειγμα
Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε πρόωρα από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά. 

Βρεθήκαμε μαζί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού και υφυπουργού αντίστοιχα. 

Γνώρισα από κοντά τον άριστο χαρακτήρα της, την αξιοπρέπεια, την καλοσύνη, την απλότητα, την ευγένεια, τον πολιτικό πολιτισμό και την αγάπη της προς την πατρίδα, που την αναδείκνυαν ως έναν ξεχωριστό άνθρωπο και πολιτικό.

Ο δυναμισμός, η γενναιότητα και η εν γένει παρουσία της, στην πολιτική ζωή της χώρας μας, θα αποτελούν παράδειγμα για όλο τον πολιτικό κόσμο.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.
Θα τη θυμόμαστε.