Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο: Έναρξη ομίλων δημιουργικότητας και καινοτομίας

Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο: Έναρξη ομίλων δημιουργικότητας και καινοτομίας

Στο πλαίσιο ανάπτυξης των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών οι εκπαιδευτικοί του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας δημιουργούν ομίλους δημιουργικότητας και καινοτομίας οι οποίοι θα λειτουργούν μετά τη λήξη των μαθημάτων του ημερησίου ωρολογίου προγράμματος για το σχολικό έτος 2021-2022 και στους οποίους μπορούν να εγγραφούν μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων από το Νομό Μεσσηνίας (https://www.youtube.com/watch?v=ElCAme6tl-k).

Απαραίτητη προϋπόθεση η κατάθεση σχετικής αίτησης από τους γονείς κηδεμόνες των μαθητών μέχρι την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στον υπερσύνδεσμο: https://forms.gle/DF4urpveyMXLd3LF9.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την επιλογή των μαθητών – κλήρωση και ισοκατανομή ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια – την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, οπότε και θα αναρτηθεί η σχετική λίστα στην ιστοσελίδα του σχολείου: https://10dim-kalam.mes.sch.gr.

Τα δε μαθήματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά οι προσφερόμενοι όμιλοι για τη φετινή σχολική χρονιά, όπως περιγράφονται από το σχολείο, είναι:

1. ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ

Μέσα από τη μουσικοκινητική αγωγή με δραστηριότητες που συνδυάζουν τη μουσική με τη κίνηση, τον προφορικό και τραγουδιστικό λόγο, τη μίμηση και τη δραματοποίηση, τα παιδιά θα αποκτήσουν ένα νέο τρόπο επικοινωνίας, θα λειτουργήσουν σε συλλογικό επίπεδο και θα αναπτύξουν βασικές δεξιότητες κινητικότητας και συντονισμού του σώματος. Σας προσκαλούμε, λοιπόν, σε ένα διασκεδαστικό ταξίδι γνωριμίας με τον εαυτό σας και το σώμα σας, με όχημα το παιχνίδι, τη μουσική και το χορό.

Τάξεις που απευθύνεται ο όμιλος

A’ και Β΄ Δημοτικού (έως 20 άτομα)

Κάθε Παρασκευή 16.00 – 17.30

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Δωροθέα Λαμπρίδη

2. «ΣΟΥΤ… ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ! ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΤΩΡΑ» – Hans Christian Andersen

Ο μαγικός κόσμος του βιβλίου και τα μυστικά του σας περιμένουν να τα ξεκλειδώσετε. Η φαντασία και το κέφι είναι βασικά συστατικά αυτής της ομάδας. Θα παίξουμε, θα διασκεδάσουμε, θα αναπτύξουμε τις ιδέες μας και τη φαντασία μας, θα βρούμε απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουμε, αλλά θα δημιουργήσουμε και νέα. Θα δούμε τα βιβλία αλλιώς, θα τα επιλέξουμε, θα τα γνωρίσουμε και μαζί με αυτά θα δούμε και τον κόσμο με άλλη ματιά.

Μικροί συνταξιδιώτες μας, το ταξίδι όπου να ’ναι ξεκινά! Σας περιμένουμε!

Τάξεις που απευθύνεται ο όμιλος:

A΄ και Β’ Δημοτικού, 2 τμήματα (έως 14 άτομα ανά τμήμα)

Κάθε Τετάρτη 17.00-18.30 (Τμήμα 1) & 18.30 – 20.00 (Τμήμα 2)

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Νινέτα Σωτηράκη

3. ΜΙΚΡΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ- Ενδιαφέρομαι κι ενεργώ – Κοινωνική συναίσθηση κι ευθύνη

Ελάτε μέσα από μια σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων να ανακαλύψουμε με παιχνίδια, έρευνα, κατασκευές, εκδρομές, επαφή και επικοινωνία την ενεργό πολιτειότητα, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη. Η ώρα για δράση είναι τώρα! Σας περιμένουμε χαρά!

Τάξεις που απευθύνεται ο όμιλος:

Γ΄- ΣΤ΄ δημοτικού (έως 14 άτομα)

Κάθε Τρίτη 15.00 – 16.30

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Κατερίνα Βίγκου

4. ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ – ΜΙΚΡΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ

Ρομποτική στην εκπαίδευση. Μέσα από τη διερευνητική μάθηση να αποκτήσουμε δεξιότητες ψηφιακής ιθαγένειας και καινοτομίας. Θα γνωρίσουμε το φανταστικό κόσμο της τεχνολογίας και του οπτικού προγραμματισμού. Θα κατασκευάσουμε έργα, θα δημιουργήσουμε τα δικά μας περιβάλλοντα, θα κατακτήσουμε νέους κόσμους.

Η εξερεύνηση ξεκινά!

Τάξεις που απευθύνεται ο όμιλος:

Γ, Δ, Ε, ΣΤ΄ Δημοτικού, 2 τμήματα (έως 12 άτομα ανά τμήμα)

Κάθε Πέμπτη 17.30 – 19.00 (Τμήμα 1) & 19.00 – 20.30 (Τμήμα 2)

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Γιώργος Γκιουλέκας

5. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΛΟΓΟΥ- Η ρητορική για τους μαθητές του Δημοτικού

Μαζί θα παίξουμε, θα διασκεδάσουμε και θα ανακαλύψουμε τα μυστικά του λόγου και της μετάδοσης των μηνυμάτων ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε και να παρουσιάζουμε τις θέσεις μας με επιχειρήματα. Θα επεξεργαστούμε θεματικές όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και οι ανθρώπινες σχέσεις. Θα πραγματοποιήσουμε επισκέψεις, θα συμμετέχουμε σε ρητορικούς αγώνες, θα ακουσθεί δυνατά και με επιχείρημα η δική μας φωνή! Σας περιμένουμε με χαρά!

Τάξεις: Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού (έως 20 άτομα)

Κάθε Πέμπτη 18:30 με 20:00

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Βίνα Μάλαμα, Παναγιώτα Παπανικολάου

6. ΦΥΛΟ…ΣΟΦΟΥΜΕ;

Ενδυναμώνουμε τη σκέψη μας. Φύλο-ισότητα-προστασία

«Φυλο…σοφούμε» με βάση το φύλο μας. Ενδυναμώνουμε τη σκέψη μας. Κατανοούμε τους έμφυλους ρόλους και τις ταυτότητες. Διακρίνουμε και αποδομούμε τα στερεότυπα στην καθημερινότητά μας. Μαθαίνουνε για τη συναίνεση και τα όριά της. Στόχος μας μια κοινωνία συμπεριληπτική, χωρίς έμφυλη βία, που θα προάγει το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ισότητα όλων των μελών της.

Τάξεις που απευθύνεται ο όμιλος:

Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού (έως 20 άτομα)

Κάθε Δευτέρα 19:00-20:30

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ελπινίκη Σακαρέλη