Περιμετρικός Καλαμάτας: Πέντε χρόνια… αφημένη στην τύχη της η «Μαρίας Κάλλας»

Περιμετρικός Καλαμάτας: Πέντε χρόνια… αφημένη στην τύχη της η «Μαρίας Κάλλας»

Έχουμε γράψει δεκάδες φορές για το ζήτημα, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε, καθότι είναι σοβαρό και οι αρμόδιοι είτε το έχουν ξεχάσει είτε συνεχίζουν να «πετούν» το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον και, τελικά, κανείς να μην κάνει τίποτα…

Μεταφερόμαστε, λοιπόν, στην οδό Μαρίας Κάλλας, μία από τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού εισόδους- εξόδους του Περιμετρικού, μεταξύ του κόμβου της Σπάρτης και της συμβολής με την οδό Παπαφλέσσα.

Εκεί, όταν σχεδιάστηκε ο δρόμος, είχε προβλεφθεί είσοδος και έξοδος, αφού η περιοχή που εξυπηρετεί είναι μεγάλη. Μάλιστα, η διασταύρωση είναι έτοιμη και έχουν τοποθετηθεί φανάρια. Εντούτοις, αυτά, όπως και ο δρόμος, δε λειτούργησαν ποτέ. Ο δε σχεδιασμός ήταν διπλής κατεύθυνσης, όμως εξαιτίας ζητήματος απαλλοτρίωσης με ιδιοκτησία που υπάρχει στη συμβολή των οδών, παραμένει μονής κυκλοφορίας και ειδικότερα από νότο προς βορρά.

Έτσι, οι οδηγοί είναι αναγκασμένοι να κάνουν κύκλο για να φτάσουν στην περιοχή ή, δυστυχώς, να στρίβουν παράνομα, κάτι που μάλιστα έχει προκαλέσει και τροχαία ατυχήματα.

Το τραγελαφικό στην όλη κατάσταση είναι ότι από πλευράς «Μορέα» η διασταύρωση είναι έτοιμη, αφού- όπως γράψαμε- έχουν τοποθετηθεί μέχρι και τα φανάρια, αλλά οι υπεύθυνοι δεν κάνουν το αυτονόητο.

Το Δεκέμβριο του 2016, μάλιστα, μέχρι και διαμαρτυρία είχε πραγματοποιηθεί και είχαν συγκεντρωθεί υπογραφές, αλλά…

5 χρόνια απραξίας…, λοιπόν, ή ακόμα και αν γίνονται κάποιες γραφειοκρατικές κινήσεις… ο κόσμος θέλει να λειτουργήσει ο δρόμος όπως σχεδιάστηκε. Το αν προχωρούν τα διαδικαστικά, δεν τον αφορά.

Από το 2016 ο Δήμος Καλαμάτας το λύνει…
Το κωμικοτραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι ο Δήμος Καλαμάτας θεωρητικά τότε είχε ασχοληθεί με το θέμα και μάλιστα ο τότε δήμαρχος είχε συναντήσει κατοίκους της περιοχής.

Ακολουθεί το δημοσίευμα από την ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας με  ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2016:
Διαμαρτυρίες κατοίκων για αποκλεισμό, λόγω Περιμετρικού

Κάτοικοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη πρόσβασης, λόγω Περιμετρικού, από την οδό Σπάρτης μέχρι την οδό Λακωνικής, συμμετείχαν σήμερα σε σύσκεψη στο Δημαρχείο, ύστερα από πρόσκληση του δήμου, στην οποία τους έγινε ενημέρωση και αναζητήθηκαν λύσεις για την αντιμετώπιση δυσκολιών στην πρόσβαση, που, πράγματι, δημιουργούνται από τον Περιμετρικό.
Στη σύσκεψη από πλευράς δήμου συμμετείχαν ο Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι και οι Διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας και δόθηκε στους κατοίκους η παρακάτω πληροφόρηση:
1. Στον κόμβο Σπάρτης και στον επόμενο κόμβο (οδός Μαρίας Κάλλας) δεν ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του Περιμετρικού γιατί δεν ολοκληρώθηκαν οι απαλλοτριώσεις σε ιδιοκτησίες.
2. Η αποζημίωση των ιδιοκτησιών έχει προϋπολογιστεί και επρόκειτο να καταβληθεί από το Υπουργείο Υποδομών, πλην όμως οι ιδιοκτήτες επέμεναν να γίνει προκαταβολή των χρημάτων και στη συνέχεια να παραδοθούν οι ιδιοκτησίες, κάτι που δεν επιτρέπει η νομοθεσία περί δημοσίου λογιστικού.
3. Η τροποποίηση του σχεδιασμού στην περιοχή που κατασκευάστηκε ο κόμβος της οδού Σπάρτης έχει ολοκληρωθεί.
4. Ο δήμος θεωρεί ότι εύκολα μπορεί να λυθεί το θέμα της αμφιδρόμησης της οδού Μαρίας Κάλλας, για την οποία – αμφιδρόμηση – συμφωνεί.
5. Για 6 μήνες θα υπάρχει ειδική τεχνική υπηρεσία από το Μορέα, η οποία σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και το δήμο, θα αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα – και όχι μόνο όσα συνδέονται με την προσβασιμότητα – τα οποία αφορούν στην καλή λειτουργία του έργου.
6. Από το δήμο έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Υποδομών και ο Μορέας για τα ζητήματα προσβασιμότητας και υπάρχει διαβεβαίωση πως όπου δεν υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας και όπου μπορεί να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν άμεσα.

Σε τραγική κατάσταση και η υπόλοιπη οδός
Κι επειδή αναφερθήκαμε στο συγκεκριμένο δρόμο, καλό θα είναι οι του Δήμου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ολοκληρώσουν το δρόμο που φτάνει μέχρι την Καλλιπατείρας. Ας κάνουν τον κόπο να περάσουν από το σημείο και θα δουν ότι ένας δρόμος που καθημερινά εξυπηρετεί εκατοντάδες κόσμου παραμένει χωρίς φώτα κάθε βράδυ, ενώ τα πεζοδρόμια δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Η μοναδική παρέμβαση που αφορά στα πεζοδρόμια έγινε κάτι μέρες πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Όσα, όμως, κατασκευάστηκαν τότε ήταν εξαρχής σε κάκιστη κατάσταση, κι όπως είχαμε γράψει… ήταν μια προεκλογική παρέμβαση. Οι περισσότεροι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό…

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση