Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξημένη η ζήτηση – Στο 1,17 ευρώ το λίτρο το στη Μεσσηνία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξημένη η ζήτηση – Στο 1,17 ευρώ το λίτρο το  στη Μεσσηνία

Με τη μέση τιμή στη Μεσσηνία να κυμαίνεται στο 1,17 το λίτρο ξεκίνησε από την Παρασκευή και στο νομό μας η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, όταν η σεζόν έκλεισε με τιμή περίπου στο 0,80 το λίτρο, ενώ οι καταναλωτές φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση αργότερα.

Τοποθετούμενος σχετικά ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Μεσσηνίας «Ο Αριστόδημος», Γεώργιος Καπερώνης, τόνισε πως κανείς δε γνωρίζει πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ είναι θετικό ότι φέτος διευρύνθηκαν οι προϋποθέσεις για το επίδομα θέρμανσης, η πλατφόρμα του οποίου αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου.

Υπάρχει ζήτηση
Μιλώντας στο «Θ» ο κ. Καπερώνης σημείωσε ότι η διάθεση στη Μεσσηνία ξεκίνησε με μέση τιμή 1,17 ευρώ το λίτρο και υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Αρκετοί έχουν ήδη ξεκινήσει να προμηθεύονται, ενώ οι παραγγελίες είναι καθημερινές, καθώς κάποιοι φοβούνται μην ακριβύνει περισσότερο στη συνέχεια.

«Το μέλλον δεν το ξέρουμε. Οι τιμές σε όλα τα καύσιμα αλλάζουν καθημερινά. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη γιατί οι παράγοντες που το καθορίζουν δεν εξαρτώνται από εμάς, μιας και πρόκειται για δεδομένα που αφορούν στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο κ. Καπερώνης.

Η ζήτηση από την Παρασκευή που ξεκίνησε η διάθεση χαρακτηρίζεται καλή και άλλοι προμηθεύονται μικρές ποσότητες και άλλοι μεγαλύτερες, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε νοικοκυριού.

Οι παραγγελίες τώρα γίνονται, κυρίως, από μεμονωμένα νοικοκυριά, ενώ οι πολυκατοικίες ακόμα τηρούν στάση αναμονής. «Είναι θετικό που διευρύνθηκαν οι προϋποθέσεις για το επίδομα θέρμανσης και φέτος θα μπορέσει να πάρει περισσότερος κόσμος», κατέληξε ο κ. Καπερώνης.

Επίδομα θέρμανσης
Για 1.000 λίτρα πετρελαίου κάποιος στη Μεσσηνία πλήρωνε πέρυσι 800 ευρώ (0,8 ευρώ το λίτρο), ενώ φέτος για την ίδια ποσότητα θα πληρώσει 1.170 ευρώ, δηλαδή επιπλέον κόστος 370 ευρώ.

Βέβαια, η τιμή στη Μεσσηνία θεωρείται ότι είναι σε καλό επίπεδο, καθώς οι προβλέψεις ήθελαν οι καταναλωτές στην περιφέρεια να πληρώνουν από 1,25 ευρώ το λίτρο και πάνω.

Πάντως, αρκετές εταιρείες έχουν ανακοινώσει εκπτώσεις και διευκολύνσεις για το πρώτο χρονικό διάστημα, με άτοκες δόσεις όταν η αγορά γίνεται με πιστωτική κάρτα ή έκπτωση από 2-5%.

Σημειώνεται πως φέτος το επίδομα θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 20%.

Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης είναι διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι και θα φτάσει τα 168 εκατ., ενώ οι δικαιούχοι θα υπερβούν το 1 εκατ. έναντι 707.000 πέρυσι. Το επίδομα φέτος θα το λάβουν και εκείνοι που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Επίσης, να σημειωθεί ότι διευρυμένα είναι τα κριτήρια τόσο τα εισοδηματικά όσο και τα περιουσιακά.

Το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 68% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε). Το δε ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ.

Πέρυσι, πέραν των όσων καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης επιδοτήθηκαν για πρώτη φορά και φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή pellet για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, είτε αυτή μισθώνεται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενη ή ιδιοκατοικείται.

Για να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης, θα πρέπει να προμηθευτεί πετρέλαιο αξίας διπλάσιας από το ύψος της επιδότησης που θα λάβει.

Σύμφωνα με την ισχύουσα υπουργική απόφαση, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια έχουν καθοριστεί ως εξής:

-Άγαμος: Έως 12.000 ευρώ

-Έγγαμος: Έως 20.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ για κάθε παιδί

-Μονογονεϊκή: Έως 22.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ

-Ακίνητη περιουσία: Έως 130.000 ευρώ (άγαμοι) – 250.000 ευρώ (έγγαμοι).

Της Βίκυς Βετουλάκη