Στην Καλαμάτα οι 46 αλλοδαποί που διασώθηκαν ανοιχτά της Ζακύνθου

Στην Καλαμάτα οι 46 αλλοδαποί που διασώθηκαν ανοιχτά της Ζακύνθου

Σαράντα έξι άτομα, εκ των οποίων 19 άνδρες, οκτώ γυναίκες, 17 ανήλικοι και δύο παιδιά, διασώθηκαν χθες νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου και θα φιλοξενηθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες κι αφού τηρηθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Ξημερώματα το οχηματαγωγό πλοίο «Grande Italia» ανταποκρίθηκε στο σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το ακυβέρνητο ιστιοφόρο που μετέφερε τους αλλοδαπούς, οι οποίοι έχουν καταγωγή από Αφγανιστάν, Ιράν και Συρία, και τους περισυνέλεξε.

Από την Τουρκία
Με εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος τα 46 άτομα μεταφέρθηκαν συνοδεία του Λιμενικού στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Όπως έγινε γνωστό, οι αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους με το ιστιοφόρο από την Τουρκία και είχαν τελικό προορισμό την Ιταλία.

Με την άφιξή τους στο λιμάνι ξεκίνησε η καταγραφή και ταυτόχρονα η εξέτασή τους για κορωνοϊό. Από τα τεστ που διενεργήθηκαν στα 46 άτομα βρέθηκαν δύο κρούσματα.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι από Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας η προανακριτική διαδικασία για να διαπιστωθεί πώς ήρθαν κι αν ανάμεσά τους υπάρχουν και οι διακινητές.

Δήμος και Αντιπεριφέρεια
Η μεταφορά των αλλοδαπών στο λιμάνι κινητοποίησε το Δήμο Καλαμάτας και την Αντιπεριφέρεια και στο σημείο βρέθηκαν αντίστοιχα ο πρόεδρος της «Φάρις», Παντελής Δρούγας και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος.

Ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται, ενώ η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. Από την Περιφέρεια διατέθηκαν αποστειρωμένα στρώματα και κλινοσκεπάσματα, αλλά και υγειονομικό υλικό, όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.

Από την πλευρά του, ο κ. Δρούγας τόνισε ότι η κινητοποίηση του Δήμου Καλαμάτας ήταν άμεση και με τη συνδρομή και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας προσφέρθηκαν νερό και τροφή.

Παράλληλα,  τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες στο χώρο των αποθηκών του λιμένα, μέρος των οποίων διατέθηκε για την προσωρινή στέγασή τους από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.

Τις υπηρεσίες τους προσέφεραν από την πρώτη στιγμή και εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Β.Β.

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας