Ξενοδόχοι: Το πρόγραμμα ενίσχυσης έγινε «κεφάλαιο ακινησίας»

Ξενοδόχοι: Το πρόγραμμα ενίσχυσης έγινε «κεφάλαιο ακινησίας»

Σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του προγράμματος «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας», ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, καθώς όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό και τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη και Γιάννη Τσακίρη, αν και η τουριστική σεζόν ολοκληρώνεται δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό συνδέθηκε από την αρχή, με την επανεκκίνηση του τουρισμού. Στόχος της ήταν να ενισχυθούν οι  τουριστικές επιχειρήσεις κατά το στάδιο της επαναλειτουργίας τους, μετά από 16 μήνες που έμειναν επί της ουσίας κλειστές και χωρίς έσοδα.

«Σήμερα πλησιάζουμε στη λήξη της τουριστικής περιόδου και ακόμα χρήματα από τη συγκεκριμένη δράση δεν έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Το κεφάλαιο κίνησης κινδυνεύει να μετατραπεί σε «κεφάλαιο ακινησίας», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Καταβολή ενίσχυσης
Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται τις καθυστερήσεις που αναγκαστικά υπήρξαν λόγω των οικονομικών στοιχείων του 2020 που έπρεπε να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό της ενίσχυσης και τα οποία συνδέονταν άμεσα με τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων.

«Ωστόσο, βρισκόμαστε ήδη τέλος Σεπτεμβρίου και οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι τεράστιες. Χωρίς βοήθεια αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών. Είναι απόλυτη ανάγκη τα σχετικά ποσά να πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των δικαιούχων”.

Καταλήγοντας στην επιστολή ζητούν να τους δοθεί ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της ενίσχυσης προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν το σχετικό προγραμματισμό τους.