«Αερομαχία» Παναγιωτόπουλου – Τσίπρα για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης Καλαμάτας

«Αερομαχία» Παναγιωτόπουλου – Τσίπρα για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης Καλαμάτας

Να τολμήσει να φέρει στη Βουλή τη σύμβαση με το Ισραήλ για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα κάλεσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς την από τις συμφωνίες που «σκανδαλωδώς ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο».

Σε παρέμβασή του χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σχετική επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι ο αρμόδιος υπουργός «υπερασπίζεται με αμηχανία» μια συμφωνία «που καταφανέστατα ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο», ενώ «εμφανώς υπάρχει εναλλακτική σχεδόν με μισό κόστος και καλύτερα αποτελέσματα».

Συγχρόνως, αντέκρουσε τα επιχειρήματα που ακούστηκαν, όπως είπε, «στο όνομα του πατριωτισμού», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαπολύοντας επίθεση στην παράταξη της Ν.Δ. που «χρεοκόπησε» τη χώρα και την παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το ΔΝΤ «πάνω από το κεφάλι» τους και με «άγχος» για τις «συντάξεις», αλλά και «για την ενίσχυση των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Δε σας επιτρέπω να ξανασηκώσετε το δάχτυλο και να αναφερθείτε σε αυτήν εδώ την παράταξη με όρους πατριδοκαπηλίας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ενώ προσέθεσε: «Είναι άλλο να θες να ενισχύσεις το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλο να φέρνεις συμφωνίες οι οποίες όχι μόνο έχουν οσμή σκανδάλου, αλλά σκανδαλωδώς ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο».

«Ο διευθύνων σύμβουλος του Μαξίμου ΑΕ απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί όσα κρίσιμα αφορούν στους πολίτες, την υγειονομική κρίση, την ακρίβεια, τις πυρκαγιές, αλλά έχει ιδιαίτερη έφεση στο να κλείνει συμφωνίες που ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο» και ιδίως σε ζητήματα που είναι «πολύ ευαίσθητα», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επί της ουσίας του θέματος, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, αντί να αγοράσει η ίδια τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη «ολοκαίνουργια και τελευταίας τεχνολογίας» με κόστος 322 εκατ., για την αγορά, και 700-800 εκατ., για έξοδα υποστήριξης σε βάθος 20ετίας, δίνει 2 δισ. σε μία εταιρεία από το Ισραήλ «για να τα αγοράσει και να μας τα δώσει με λίζινγκ» και με κόστος «600 εκατ. εμπροσθοβαρώς στην πρώτη τριετία».

«Τι λογική έχει αυτό;» διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «συνολική υπέρβαση σε βάθος 20ετίας που ξεπερνάει το ένα δισ. ευρώ» ή κατά «50 εκατ. το χρόνο».

Απάντηση Παναγιωτόπουλου
«Μην προεξοφλείτε από τώρα εξεταστικές και εισαγγελείς, διότι είναι σαν να μου απευθύνετε συγκεκριμένη προειδοποίηση να μη πάει η δουλειά εκεί που πήγε», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

«Ο καθένας μπορεί να βάλει στο μυαλό του πολλά», σημείωσε και αναρωτήθηκε: «Να μην πάει το Ισραήλ στην Καλαμάτα, αυτό θέλετε;».

«Αυτές οι μεγάλες δουλειές υποκρύπτουν από πίσω μεγάλες συγκρούσεις συμφερόντων, και αυτός που θα επιλέξει, πρέπει να το κάνει πολύ προσεκτικά. Και πολλοί επέλεγαν να μεταθέσουν την επιλογή στις καλένδες. ”Γιατί να βάλω το κεφάλι μου στον ντορβά. Άσ’ το παρακάτω. Κάποιος άλλος θα βρεθεί να πάρει την απόφαση”» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επικρίνοντας με αυτόν τον τρόπο την “απραξία” της προηγούμενης κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ