Αγία Μαριανή: Το άγνωστο νησί των Μεσσηνιακών Οινουσσών

Αγία Μαριανή: Το άγνωστο νησί των Μεσσηνιακών Οινουσσών

Η Μεσσηνία είναι ένας προορισμός ανεξάντλητος, που έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη όλες τις εποχές του χρόνου. Άφθονα αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία, θαλασσινές πολιτείες με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και νησιωτικό χρώμα, διάσημα ενετικά κάστρα, μαγευτικές παραλίες και άγνωστες γωνιές για τους λάτρεις των εξερευνήσεων.

Το νέο βίντεο του Travel Inspiration μάς ταξιδεύει σε μια ξεχωριστή γωνιά της Μεσσηνίας: στο σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών. Εκεί, ανάμεσα στη Σχίζα και τη Σαπιέντζα, βρίσκεται ένα μικρό ακατοίκητο νησί που ακούει στο όνομα Αγία Μαρίνα ή αλλιώς Αγία Μαριανή.

Η Αγία Μαριανή είναι ένα μικρό ακατοίκητο νησί με σχεδόν στρογγυλό σχήμα, που βρίσκεται στα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη. Στο ψηλότερο σημείο υπάρχει και το μοναδικό οίκημα που θα βρει ο επισκέπτης εκεί, ένα μικρό γραφικό εκκλησάκι, αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα, που δίνει στο νησί και το όνομά του.

Δίπλα στο σημερινό ναό, ανάμεσα σε πεύκα και αγριελιές, διακρίνονται τα ερείπια του παλαιότερου μικρότερου ναού.

Η πρόσβαση στο νησί μπορεί να γίνει από τα ανατολικά, στο μικρό τσιμεντένιο μόλο, αφού οι υπόλοιπες ακτές του νησιού είναι βραχώδεις με ομαλό όμως βάθος. Λόγω του εξαιρετικού του κλίματος, αλλά και της γειτνίασης με τη Μεθώνη, είχε χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν μαζί με τη Σαπιέντζα ως «λοιμοκαθαρτήριο» από τους Βενετούς.

Ιστορικά το νησί αναφέρεται και με το όνομα «Πράσινο», στις γραπτές οδηγίες του Τάγματος των Ιωαννίνων Ιπποτών στον απεσταλμένο διαπραγματευτή με την ελληνική κυβέρνηση, το 1823.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νησί είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000 μαζί με τα υπόλοιπα νησιά των Μεσσηνιακών Οινουσσών, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου Ακρίτας.

Οι Μεσσηνιακές Οινούσσες
Νότια της Μεσσηνίας, στα ανοιχτά της Μεθώνης, συναντάμε το νησιωτικό σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών, που αποτελείται από τα νησιά Σχίζα, Σαπιέντζα, Βενέτικο, Αγία Μαριανή (Αγία Μαρίνα), καθώς και τις βραχονησίδες Αυγό, Δύο Αδέλφια και Μπόμπα.

Στα νότια του συμπλέγματος εντοπίζεται και το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως το «φρέαρ των Οινουσσών», με βάθος 5.121 μ.

Ο φάρος στο νησί Σαπιέντζα
Η Σχίζα είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος και είναι γνωστή για το σπήλαιο της «Μαύρης Τρούπας» στη δυτική πλευρά της. Η Σαπιέντζα ακολουθεί σε μέγεθος και είναι ένα κατάφυτο νησί, ένας πραγματικός παράδεισος για φυσιολάτρες, με το μοναδικό στη Μεσόγειο δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων, τα οποία ξεπερνούν τα 10 μέτρα σε ύψος. Εντυπωσιακό είναι επίσης το νησάκι Διαδέλφι, με το χαρακτηριστικό σχήμα του που θυμίζει καρδιά και περιμένει τον περιηγητή να τον μαγέψει με τα γαλαζοπράσινα νερά του.

ΠΗΓΗ: Travel Inspiration