Αλιμάκι: Τοξικό νέφος και δυσοσμία από τα σκουπίδια που καίγονται

Αλιμάκι: Τοξικό νέφος και δυσοσμία από τα σκουπίδια που καίγονται

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή από το τοξικό νέφος της φωτιάς που κατακαίει εδώ και μέρες κάθε λογής σκουπίδια στον παράνομο σκουπιδότοπο του Δήμου Τριφυλίας στο Αλιμάκι της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας.

Η δυσοσμία στην ήδη βεβαρημένη από τους καπνούς ατμόσφαιρα είναι περισσότερο από έντονη χιλιόμετρα μακριά και χθες με τον άνεμο δεν μπορούσε κανείς να αναπνεύσει.

Ο καπνός από τα σκουπίδια που καίγονται στον παράνομο σκουπιδότοπο του Δήμου Τριφυλίας στο Αλιμάκι αποτελείται από  πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης, τη διάμετρό τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Όπως έχει αναφέρει ο ΕΟΔΥ για περιπτώσεις πυρκαγιάς και τον καπνό της: «Σε γενικές γραμμές η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού».

Κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης με καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή, όπως έχουμε τονίσει, έχουν περιέλθει σε απόγνωση από τα σκουπίδια που καίγονται και το νέφος του καπνού, ανησυχούν και φοβούνται τις συνέπειες στις περιουσίες τους, το περιβάλλον και τη ζωή τους.

*Φωτογραφία: Χιλιόμετρα μακριά από τον παράνομο σκουπιδότοπο Αλιμακίου που καίγεται, η κάπνα και η δυσοσμία είναι περισσότερο από έντονες

Του Ηλία Γιαννόπουλου