Ανέβηκαν «Τα γεγονότα» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Ανέβηκαν «Τα γεγονότα»  στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Το πολιτικό έργο «Τα γεγονότα», μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, παρουσιάστηκε στις 26-27-28 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ήταν οι Αγλαΐα Παππά και Φοίβος Παπακώστας, ενώ συμμετείχαν η Χορωδία SONORAE του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» και η Χορωδία Μελίφωνο του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση υπογράφει ο Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος, ενώ η μουσική επιμέλεια, η διδασκαλία των χορωδιών και η διασκευή της μουσικής και των στίχων είναι του Κωνσταντίνου Θωμαΐδη

“Τα γεγονότα» μιλάνε για την τραγωδία, την εμμονή και τον καταστροφικό πόθο να καταλάβει κανείς το ακατανόητο. Σύμφωνα με το συγγραφέα τους υπάρχουν δύο επιλογές στην ανθρώπινη ζωή: η συνεργασία ή η διάλυση, η δημιουργία ή η σφαγή, η αρμονία ή το χάος. Και μπροστά του είχε μια ομάδα ανθρώπων που αποφάσισαν να είναι μαζί.

Τελικά, το έργο που έγραψε είναι μια εξερεύνηση αυτής της επιλογής, το χάσμα ανάμεσα σε κάποιον που θέλει να αφήσει το σημάδι του στον κόσμο με έναν τρομερά βίαιο τρόπο και κάποιον που θέλει να καταλάβει, να νιώσει, να θεραπεύσει.

Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται η Κλερ, μια ιερέας επικεφαλής μιας χορωδίας με μέλη από όλες τις φυλές, καθώς πιστεύει ότι η δύναμη της μουσικής μπορεί να απαλύνει κάθε διαφορά.

Η χορωδία της, όμως, πέφτει θύμα μαζικής δολοφονίας και η ίδια επιβιώνει σαν από θαύμα. Συγκλονισμένη, αναζητεί να καταλάβει πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να κάνει κάτι τόσο ακραίο. Το έργο δε δείχνει ποτέ τις δολοφονίες, ούτε απεικονίζει πράξεις βίας.

Επιλέγει να ακολουθήσει την Κλερ στο δρόμο της για την κατανόηση, ένα ταξίδι που τη φέρνει πέρα από τα όρια της λογικής, της επιστήμης, της πολιτικής και της πίστης. Είναι ένα έργο για μια τραυματισμένη κοινωνία που αποζητάει να θεραπευτεί, δοκιμάζοντας τα όρια της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Τελικά, πώς μπορεί κανείς να προχωρήσει όταν του έχει συμβεί κάτι που του έχει αλλάξει τη ζωή ριζικά; Σε κάθε παράσταση μια χορωδία θα συνοδεύει τους ηθοποιούς και θα στηρίζει την αφήγηση με αναπάντεχους τρόπους.