“Άσπρος” για τους μεν, “μαύρος για τους δε ο προϋπολογισμός 2022 του Δήμου Καλαμάτας

“Άσπρος” για τους μεν, “μαύρος για  τους δε ο προϋπολογισμός 2022 του Δήμου Καλαμάτας

Ψηφίσθηκε, κατά πλειοψηφία, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το οικονομικό έτος 2022.

Ο δημοτικός προϋπολογισμός 2022 είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τα έξοδα στο ποσόν των 73.105.009,73 ευρώ. Η δε εισήγηση έγινε από τον αντιδήμαρχο Σαράντο Μαρινάκη και τη διευθύντρια Οικονομικών, Γεωργία Ηλιοπούλου.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε πως η συζήτηση επί του προϋπολογισμού αφορά μια ουσιαστική, αλλά και τυπική διαδικασία. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, μιας και μιλάμε για προϋπολογισμό, ότι εκτιμήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν και προφανώς την τελική εικόνα θα την έχουμε για το 2022, όταν κλείσει, όταν ολοκληρωθεί η χρήση του 2021» σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, πως ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας Δήμος με νοικοκυρεμένα οικονομικά, που άντεξε και συνεχίζει παρά τις έντονες πιέσεις να αντέχει.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 73.105.009,73 ευρώ, αυξημένος σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του 2021 κατά 3 περίπου εκατομμύρια ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή συνεχίζει την προσπάθεια, με σκληρή δουλειά, για να επιτύχει τα καλύτερα για την περιοχή αποτελέσματα.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στη διεκδίκηση και εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδοτήσεων μέσα από το σύνολο των ενεργών προγραμμάτων, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, τα Τομεακά των υπουργείων, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Βασιλόπουλος επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή υλοποιεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο, «ικανοποιώντας τις ανάγκες που διαρκώς αυξάνονται, χωρίς συμβιβασμούς, τολμώντας για το αύριο». Χαρακτήρισε δε, το τεχνικό πρόγραμμα που εντάσσεται στον προϋπολογισμό ένα επίσης δυναμικό πεδίο, όπου αναμένονται αρκετές αναπροσαρμογές και συμπληρώσεις κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος σημείωσε: «Να πω και για τις επιλογές αυτής της Δημοτικής Αρχής. Γιατί εύκολα θα μπορούσαμε να κάνουμε αυξήσεις ή να μετακυλήσουμε το βάρος στους συνδημότες μας. Αλλά δεν το κάνουμε. Και δεν το κάνουμε ως Δημοτική Αρχή και αυτή, αλλά και την προηγούμενη περίοδο, από επιλογή.

Καμία αύξηση δημοτικών τελών, αντίθετα μειώσεις που όλα αυτά τα χρόνια καταγράφονται ως μία πραγματικότητα. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας υγιής οικονομικά οργανισμός, αντέχει στην κρίση, αντέχει στις δύσκολες καταστάσεις και αντέχει για να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των συνδημοτών μας, παράγοντας ταυτόχρονα έργα, προβαίνοντας σε δράσεις και παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, ενισχύουν τις υποδομές και θωρακίζουν το Δήμο μας. Ένα Δήμο που διαρκώς αναπτύσσεται και αντιμετωπίζει τη νέα εποχή ως πρωταγωνιστής, με τόλμη και αποφασιστικότητα».

Αντιδράσεις
Μια τελείως διαφορετική εικόνα για τον προϋπολογισμό του 2022 παρουσίασαν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με βάση και τα στοιχεία εκτέλεσης των έργων που είχαν εγγραφεί την προηγούμενη χρονιά. Κοινός τόπος ήταν ότι τα νούμερα που έχουν εγγραφεί δεν δίνουν κανέναν τόνο ανάπτυξης του Δήμου και έχουν περισσότερο το χαρακτήρα ης διαχείρισης.