Έναρξη για τα «Κυριακάτικα πρωινά» με μουσικές και ομιλίες από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Έναρξη για τα «Κυριακάτικα πρωινά» με μουσικές και ομιλίες από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Το «φθινοπωρινό ταξίδι» του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με τα «Κυριακάτικα Πρωινά στο Ωδείο», μια νέα πρωτοβουλία που έχει σκοπό να έρθει ένα βήμα πιο κοντά με το φιλόμουσο κοινό της πόλης, ανοίγοντας παράλληλα μια ευρεία συζήτηση, πάνω σε διάφορα μουσικά ερωτήματα, μεταξύ των καθηγητών του ωδείου και του κοινού.

Η πρώτη Κυριακάτικη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, με θέμα «μουσική χωρίς τίτλους» παρουσιάστηκε από τους καθηγητές του ωδείου Λουκά Γεώργα και Κωνσταντίνο Γαλάνη, ενώ πρόκειται να συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο στις 12 Δεκεμβρίου από τον ίδιο χώρο.

Μεταξύ των εκδηλώσεων που περιλαμβάνονται στη νέα δράση του Ωδείου, και οι οποίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, θα παρουσιαστούν ακόμα και άλλες ομιλίες στο ίδιο πλαίσιο και στην ίδια αισθητική κατεύθυνση με τις παραπάνω, γύρω από τη μουσική, αλλά και μια σειρά συναυλιών από τους ίδιους τους καθηγητές του Ωδείου.

Οι συντελεστές της δράσης δήλωσαν χαρακτηριστικά στο «Θ»:

Στάθης Γυφτάκης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας

«Πρόκειται για ένα νέο κύκλο δράσεων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, με τα οποία θέλουμε μέσα από ένα ευχάριστο περιβάλλον, οποιοσδήποτε μπορεί να ακούσει πράγματα που έχουν να κάνουν με τη μουσική. Η δράση αφορά σε ομιλίες, ενώ άλλες φορές θα υπάρχει ζωντανή μουσική –όπως την επόμενη Κυριακή δηλαδή, που θα υπάρχει μουσική από την εποχή του μπαρόκ με έργα του Χέντελ. Παράλληλα, τον Δεκέμβρη θα γίνει άλλη μια διάλεξη, ενώ μετά τα Χριστούγεννα θα συνεχίσουμε με διαφορετικές δράσεις.

Βασικά, ο στόχος όλων αυτών των εκδηλώσεων είναι να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στο φιλόμουσο κοινό της Καλαμάτας να έρθει σε επαφή με την μουσική, μέσα σε ένα πιο χαλαρό κι ευχάριστο περιβάλλον, χωρίς τους καθωσπρεπισμούς μιας αμιγούς συναυλίας. Το διαφορετικό που έρχεται να παρουσιάσει αυτή η δράση αφορά στη δυνατότητα που δίνεται στον καθένα να μπορεί να πληροφορηθεί γύρω από ένα ζήτημα, αλλά και να συνομιλήσει από κοντά με τους καλλιτέχνες.

Για εμάς, τα «Κυριακάτικα πρωινά» είναι κάτι σαν να καλούμε φίλους στο σπίτι, κι αυτό είναι το κλίμα γύρω από το οποίο κινείται αυτή η δράση από πλευράς μας».

Λουκάς Γεώργας – Καθηγητής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, πιανίστας

«Στόχος της δράσης, είναι και το να αναμιχθεί το ωδείο με τον κόσμο της Καλαμάτας, και να πάρει ο κόσμος μια ιδέα για το τι συζητάμε σε μια προσπάθεια να βρούμε μια γλώσσα κοινώς κατανοητή μεταξύ καθηγητών και κοινού. Όλο αυτό είναι μια προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να το επικοινωνήσουμε όλοι μαζί, καλύτερα. Στις κυριακάτικες συζητήσεις μας, αυτό που θα κάνουμε είναι να ακούμε κομμάτια,προσπαθώντας να τα προσεγγίσουμε από την πλευρά του ακροατή, -χωρίς τεχνικούς όρους και εξειδικευμένες αναλύσεις».

Κώστας Γαλάνης – Καθηγητής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, πιανίστας

«Στις κυριακάτικες συναντήσεις μας, θα κάνουμε αναφορές στις μουσικές της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου από τον 12ο αιώνα μέχρι τον 21ο αιώνα. Στόχος μας, είναι να κάνουμε τον κόσμο να ακούει αυτές τις μουσικές, χωρίς να έχει το άγχος ότι ακούει κάτι δύσκολο ή ότι χρειάζεται να έχει ειδικές γνώσεις για να ακούσει αυτή τη μουσική. Εξάλλου, τα κομμάτια εκείνης της εποχής δεν γράφτηκαν για ανθρώπους που είναι μόνο ωδειακοί ή μουσικοί, γράφτηκε και για το ευρύ κοινό. Άλλωστε, αυτός είναι ο σκοπός μας: χωρίς δύσκολες έννοιες και ορολογίες, να κατανοήσει ο κόσμος ότι κάλλιστα μπορεί να απολαύσει αυτή τη μουσική χωρίς να διαθέτει ιδιαίτερες γνώσεις».

*Διευκρινίζεται ότι η δράση πραγματοποιείται σε «αμιγή χώρο» για εμβολιασμένους αλλά και νοσήσαντες, με όλα τα μέτρα προστασίας που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

**Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν e-mail στο dimodkal@gmail.com ή μέσω τηλεφωνικής κράτησης στο 27210-21881, Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 15:00 με 20:30.

Της Χριστίνας Μανδρώνη